[Audi Coupe 2.0 AAD] Dziwne rzęzienie w silniku
[Audi Coupe 2.0 AAD] Dziwne rzęzienie w silniku
Koledzy mam problem z silnikiem rzęzi jak jest na tak w zakresie 900-1100obr. i dzieje się to nie zawsze ale dość często. Powyżej tych obrotów niema już problemów. Już próbowałem wszystkiego zdejmowałem paski od alternatora i pompy wody dalej to samo wymieniłem napinacz rolki rozrządu dziś i nadal to samo ps. pasek rozrządu jest prawidłowo napięty oraz nie widać śladów zużycia może koledzy wy macie jakiś pomysł co może być nie tak za każda podpowiedz będę wdzięczny
Miałem dokładnie te same objawy. Do 1100 obr rzęziło - takim piskliwym dźwiękiem, powyżej - cisza... I rzęziło tylko i wyłącznie po nagrzaniu się silnika. Rzadko na zimnym. Dziś podjechałem do mechanika, on zdjął pokrywe paska rozrządu, poluźnił rolkę od napinacza - efekt? Cichutko! .... sam się zdziwiłem... przy okazji sprawdzil reszte i pompa wody mi dogorywa pomału - nic nie cieknie ale ma luz i widać ze sie kończy. Także w pierwszej kolejnosci sprawdź to co napisałem.
Druga sprawa - którą miałem wcześniej - może nie rzęziło ale dźwięk był bardzo zbliżony. Sprawcą był jakis luźny element metalowy i wydawał głośny metaliczny stukot - po przygazowaniu jak silnik przestał się "trząść" na wolnych - było cichutko. Zlokalizowałem, przykręciłem i jest ok.
To takie moje dwie sugestie. Pozdrawiam!
Druga sprawa - którą miałem wcześniej - może nie rzęziło ale dźwięk był bardzo zbliżony. Sprawcą był jakis luźny element metalowy i wydawał głośny metaliczny stukot - po przygazowaniu jak silnik przestał się "trząść" na wolnych - było cichutko. Zlokalizowałem, przykręciłem i jest ok.
To takie moje dwie sugestie. Pozdrawiam!
- michal91131
- Forum Audi 80
Koledzy to nic związanego z paskiem alternatora oraz z paskiem od pompy wody wspomagania ponieważ ściągałem oba paski i sam blok silnika wydaje taki odgłos miedzy 900 a 1100 obr rzęzi reszta czyli alternator oraz pompa wody i wspomagania nie jest podłączona i jest nadal ten dźwięk
[ Dodano: 2011-07-30, 19:07 ]
I koledzy sprawdziłem aparat zapłonowy i działa prawidłowo ktoś ma jakieś inne pomysły bo mi zaczyna brakować
[ Dodano: 2011-08-02, 09:29 ]
Koledzy czy ktoś pomoże bo już mi ręce opadają nie mam pomysłu co to może być
[ Dodano: 2011-07-30, 19:07 ]
I koledzy sprawdziłem aparat zapłonowy i działa prawidłowo ktoś ma jakieś inne pomysły bo mi zaczyna brakować
[ Dodano: 2011-08-02, 09:29 ]
Koledzy czy ktoś pomoże bo już mi ręce opadają nie mam pomysłu co to może być