Audio w b4
to znalazłem coś takiego:
taki wzmacniacz - 700 zł jbl-gto-1201
plus taka skrzynka - 600 zł subwoofer-vibe-cbr12
plus kondensator - 150 zł plus kable o przekroju 53mm^ - 150 zł
wpadło dodatkowe 400 zł - razem wszystko 1600 zł
Czy zagra to poprawnie. ? Czy się opłaca za ta kwotę ?
taki wzmacniacz - 700 zł jbl-gto-1201
plus taka skrzynka - 600 zł subwoofer-vibe-cbr12
plus kondensator - 150 zł plus kable o przekroju 53mm^ - 150 zł
wpadło dodatkowe 400 zł - razem wszystko 1600 zł
Czy zagra to poprawnie. ? Czy się opłaca za ta kwotę ?
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, 13:57 przez uziasz_92, łącznie zmieniany 1 raz.
ok dzięki.. ale jednak zdecydowałem się na rodka kosztował mnie 650 zł [jest już w drodze].. na tą decyzję złożyło się parę osób biegłych w temacie:
rodek-ri-1650d
ma sporą kontrolę.. przy grubym kablu może oddać troszkę więcej watów niż podaje producent.. taką opinie uzyskałem o tym wzmacniaczu.. co wy na to ?
rodek-ri-1650d
ma sporą kontrolę.. przy grubym kablu może oddać troszkę więcej watów niż podaje producent.. taką opinie uzyskałem o tym wzmacniaczu.. co wy na to ?
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, 13:57 przez uziasz_92, łącznie zmieniany 1 raz.
Wzmacniacz rzeczywiście dobry... jakościowo jak i mocowo, ale bajek o wzroście mocy przy grubszym przewodzie nie słuchaj to po pierwsze. po drugie nie wydoisz z niego 950W przy 70A alternatorze. Po trzecie im większa powierzchnia membran/y tym wyższe ciśnienie takze konfiguracja twin jak najbardziej wskazana. Informaqcji na temat konkretnych modeli głosników szukaj na elektroda.pl oraz strefacaraudio.pl jest tego cała biblioteka wiec z pewnoscia wybierzesz coś dla siebie.
Powodzenia
Powodzenia
Dokładnie jak powiedziałeś.. wszystkie informacje znalazłem na podanych stronach.. z naciskiem na strefacaraudio. Musze sprawdzić dokładnie czy mam taki altek. ponieważ tylko przypuszczam że ma te 70 A. i ciesze się że masz dobre zdanie o tym wzmacniaczu.. mam nadzieje ze będzie miał jakaś tam kontrole nad zestawieniem twin.. i czy przy takiej grubości przewodu potrzebny będzie Kondensator ? Czy poprawi on stabilność całego układu ?
Jeśli alternator nię nadąży produkować tyle prądu zeby zasilic instalację i ładować akumulator to ani kondenstator ani przewód o przekroju 1m2 nie poprawi sytuacji.
Zalecałbym wymiane alternatora na 90-120A wówczas spokojnie zasili CA i reszte instalacji elektrycznej pojazdu. Mniejsze obciazenie = niższe spalanie.
Zalecałbym wymiane alternatora na 90-120A wówczas spokojnie zasili CA i reszte instalacji elektrycznej pojazdu. Mniejsze obciazenie = niższe spalanie.
Po kilku dniach poszukiwań mam do wyboru kilka przetworników do mojego wzmaka:
Hifonics at 12bps 750W RMS - 600 zł - do negocjacji
dwie alpiny swr 1042 razem 1000rms w 1ohm albo 4ohm - 660z wys
MDS w skrzyni szczelinowej 2x10' 1000rms ,albo 1ohm albo 4ohm 700 zł do lekkiej negocjacji
HIFONICS BRUTUS BX 15 D2 750 rms w skrzyni szczelinowej - 550 zł
Kicker DCVR122 2 x 400 rms/800 BR - 620 z wys
Crunch Fatboy bandpass 2x400 rms - 550 z wys
Ground Zero GZRW 30 SPL w skrzyni 1000 rms - 450 zł
proszę o rade ktory sub zrobi największy szał :lol: :?:
Hifonics at 12bps 750W RMS - 600 zł - do negocjacji
dwie alpiny swr 1042 razem 1000rms w 1ohm albo 4ohm - 660z wys
MDS w skrzyni szczelinowej 2x10' 1000rms ,albo 1ohm albo 4ohm 700 zł do lekkiej negocjacji
HIFONICS BRUTUS BX 15 D2 750 rms w skrzyni szczelinowej - 550 zł
Kicker DCVR122 2 x 400 rms/800 BR - 620 z wys
Crunch Fatboy bandpass 2x400 rms - 550 z wys
Ground Zero GZRW 30 SPL w skrzyni 1000 rms - 450 zł
proszę o rade ktory sub zrobi największy szał :lol: :?:
Tak, ale no własnie i tu robią się schody, musisz pamiętać, że głosniki kalibru 12'' lubia byc wolne, a nie brzmi to dobrze kiedy kicki i midbasy skończyły odtwarzanie dżwięku i rozpoczeły następny a sub przysnął i jeszcze ciągnie dźwięk poprzedni, to są już może niuanse melomana, ale jeśli komuś to przeszkadza to może byc problem przy szybkim bicie
[ Dodano: 2011-07-28, 18:33 ]
no i pamietaj o odpowiedniej kalibraji sprzętu szczególnie mocowej to bardzo ważne. Jeśli potrafisz sie obsługiwac miernikiem to sobie poradzisz. Co i jak napiszę Ci na PW. Daj znać
[ Dodano: 2011-07-28, 18:33 ]
no i pamietaj o odpowiedniej kalibraji sprzętu szczególnie mocowej to bardzo ważne. Jeśli potrafisz sie obsługiwac miernikiem to sobie poradzisz. Co i jak napiszę Ci na PW. Daj znać
Pomoc przy wyborze CA
Witam
Od jakiegoś czasu przymierzam się do rozbudowy audio w moim B4 sedan. Troszkę już poczytałem i obecnie się zastanawiam nad 2 wariantami rozbudowy.
Niedawno zakupiłem myślę nie najgorsze radyjko CDE-9880R
:arrow:1
Głośniki deska - około 150zł
Głośniki drzwi tył - około 250zł
wygłuszenia - około 100zł
w przyszłości:sub+wzmak/ki - około <400zł
okablowanie - około 100zł
2
Taschki przód - 300zł
Głośniki 16" - około 250zł
w przyszłości:sub+wzmak/ki - około<400zł
oczywiście w grę wchodzą jak najbardziej używki :mrgreen:
Od jakiegoś czasu przymierzam się do rozbudowy audio w moim B4 sedan. Troszkę już poczytałem i obecnie się zastanawiam nad 2 wariantami rozbudowy.
Niedawno zakupiłem myślę nie najgorsze radyjko CDE-9880R
:arrow:1
Głośniki deska - około 150zł
Głośniki drzwi tył - około 250zł
w przyszłości:sub+wzmak/ki - około <400zł
2
Taschki przód - 300zł
Głośniki 16" - około 250zł
w przyszłości:sub+wzmak/ki - około<400zł
oczywiście w grę wchodzą jak najbardziej używki :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
Jak już to idź drugą scieżką, bo pierwsza prowadzi do zatracenia (czyt. zaraz cię na forum pojadą).
Zastanów się (może masz dostęp do jakiegoś warsztatu) czy nie dał byś rady sam sklecić taszków, strasznie dużo roboty nie ma i da się profesionalnie zrobić co potwierdziło kilku kolegów z naszego forum. Wtedy miałbyś ok 200zł więcej na głośniki, co już daje jakiś wybór.
Zastanów się (może masz dostęp do jakiegoś warsztatu) czy nie dał byś rady sam sklecić taszków, strasznie dużo roboty nie ma i da się profesionalnie zrobić co potwierdziło kilku kolegów z naszego forum. Wtedy miałbyś ok 200zł więcej na głośniki, co już daje jakiś wybór.
Taszki na 4 drzwi idzie zrobić za 150zł wraz z obiciem ;p więc dużo więcej zostaje
radio jest okej więc zastosował bym zabudowę podobną jak mam u siebie tzn 4 głośniki odseparowane w drzwiach podpięte pod 4 kanałówke i 2gi wzmak 2 kanałowy wraz z subem w bagaju masz b4 więc masz duży bagaj co daje duże możliwości zabudowy jaki masz budżet ?? ogólnie jeśli chcesz to popatrz na tematy na dole bodajże o CAR Audio w avancie ponieważ rozpisywałem się tam dokładnie wraz z wykazem sprzętu i cen o o takiej samej konfiguracji
radio jest okej więc zastosował bym zabudowę podobną jak mam u siebie tzn 4 głośniki odseparowane w drzwiach podpięte pod 4 kanałówke i 2gi wzmak 2 kanałowy wraz z subem w bagaju masz b4 więc masz duży bagaj co daje duże możliwości zabudowy jaki masz budżet ?? ogólnie jeśli chcesz to popatrz na tematy na dole bodajże o CAR Audio w avancie ponieważ rozpisywałem się tam dokładnie wraz z wykazem sprzętu i cen o o takiej samej konfiguracji
Witam!!
Jestem nowy na forum, ale o car audio się co nieco znam i myślę, że kolega mezik0, dobrze mówi. Co do paneli w drzwi to mając trochę cierpliwości i zdolności stolarskich zrobisz wszystko sam. To nie jest wcale trudne. Najlepiej je robić z MDF-u. Z obiciem też nie jest duży problem. Do tego wytłumienie. Pamiętaj tylko, żeby panele były przykręcone do drzwi.
Na przód odseparowane pod 4-ro kanałówkę i mono na suba i będziesz zadowolony
Jestem nowy na forum, ale o car audio się co nieco znam i myślę, że kolega mezik0, dobrze mówi. Co do paneli w drzwi to mając trochę cierpliwości i zdolności stolarskich zrobisz wszystko sam. To nie jest wcale trudne. Najlepiej je robić z MDF-u. Z obiciem też nie jest duży problem. Do tego wytłumienie. Pamiętaj tylko, żeby panele były przykręcone do drzwi.
Na przód odseparowane pod 4-ro kanałówkę i mono na suba i będziesz zadowolony
ogólnie podobnie wszystko opisywałem w car audio do avanta tak panel przykręcamy do drzwi ja dodatkowo usztywniłem je profilami aluminiowymi tworząc szkielet pod dystans do którym jest sam taszek i jest to razem skręcone długimi dość wkrętami i zdało egzamin gdyż na początku taszek był przykręcony do boczku samego no i była kupa po tej operacji jest znacznie lepiej jak pisałem podaj budżet jeśli jest nie mały inwestował bym w 2 wzmaki i systemy odseparowany przód tył plus sub tym bardziej iż twje radio pozwala na sterowanie tego wszystkiego może na niepełne ale znaczne na pewno