[B4 1,9 TDI] Przewody do świec żarowych.
[B4 1,9 TDI] Przewody do świec żarowych.
Dwie kopułki nakładane na świece żarowe są już u mnie praktycznie w rozkładzie. Czy można gdzieś kupić takie przewody lub same kopułki bo na allegro coś nie widzę? Gdzie kończą się te przewody, czy łatwo je wymienić?
Dobrze by to było zrobić przed zimą bo co 4 działające świece to nie 2;)
Dobrze by to było zrobić przed zimą bo co 4 działające świece to nie 2;)
Kolego miałem ten problem tyle tylko ze do wymiany były 3 tzw fajki. Moje auto nie posiada podgrzewacza płynu chłodniczego przy wlocie do nagrzewnicy ale całe szczęście inastalacja pod takie cudo była wiec nie widząc innego rozwiązania do starych przewodów przelutowałem te zdatne fajki. całość zabezpieczyłem opaskami termokurczliwymi i spokój. Jeżeli nie dostaniesz takich fajek nowych ani uzywanych ze szrotu to jest jeszcze jedna opcja. Poprostu kupić świece żarowe do których przewody sie przykręca a nie wciska, wtedy tylko wczepisz w przewody odpowiednie końcówki, które przykręcisz do świec, ale proponuje zrobić tak jak fabryka i szukać używanych na szrotach lub nowych jeżeli bedą takie posiadać.
musisz pojeździć po szrotach, mi pękła jedna fajka i uciąłem na szrocie z dostępnego silnika z kawałkiem kabla żeby było do czego przylutować i jest ok jako izolacji dobrze jest użyć koszulki termokurczliwej
świece z kabelkiem na śrubkę są innego typu i do TDI się nie nadają (pasują jedynie do D, TD i do podgrzewacza) gdyż są krótsze i mają inny czas nagrzewania (kilkukrotnie dłuższy)
świece z kabelkiem na śrubkę są innego typu i do TDI się nie nadają (pasują jedynie do D, TD i do podgrzewacza) gdyż są krótsze i mają inny czas nagrzewania (kilkukrotnie dłuższy)
- Spietyq
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Tomek kapturki tylko na szrocie musisz poszukać miałem ten sam problem, odetnij za kapturkiem tyle kabelka, żebyś mógł później połączyć za pomocą koszulki termokurczliwej w całość lub możesz też zastosować listwę która pasuje jak ulał, a mianowicie możesz ją wyciągnąć od Passata B4 1.9tdi 90km lub Seat Toledo 1.9tdi 90km. Ja właśnie taką założyłem solidna rzecz. Jak będziesz chciał mogę puścić Ci fotkę listwy. Nie będziesz miał wtedy problemu z pękającymi kapturkami. No i proponuje zrobić sobie specjalne szczypce do ściągania, ale stosujemy je wtedy do ściągania kapturków seryjnych. Koszt takich szczypców w oryginale to 100zł na allegro możesz sobie je zrobić za 20zł. Mogę opisać w jaki sposób.
tu masz link, jest tam zdjęcie silnika TDI z tą listwą na świecach, widziałem takie coś np. w sharanie TDI 110KM AVG
a tak to wygląda:
a tak to wygląda:
koledzy ile mm ma średnicy złącze świecy żarowej ??
może takie cos się nada zamiast szrotu ??
http://allegro.pl/konektor-izolowany-ze ... 02620.html
może takie cos się nada zamiast szrotu ??
http://allegro.pl/konektor-izolowany-ze ... 02620.html