[ALL] jak przykleic lusterko wsteczne do szyby?
Podpinam się pod temat.
Urwała mi żona parę dni temu lusterko i się zastanawiałem co z tym zrobić.
Zastanawiałem się nad radą cobra,-y żeby udać się do zakładu montażu szyb.
Zaryzykowałem jednak kupując klej Boll do lusterek plus do tego spray do hamulców w celu odtłuszczenia.
Całe klejenie z czyszczeniem trwało może z 5min. w tym minuta trzymania lusterka.
Wszystko się trzyma jak należy, koszt kleju 14pln.
Urwała mi żona parę dni temu lusterko i się zastanawiałem co z tym zrobić.
Zastanawiałem się nad radą cobra,-y żeby udać się do zakładu montażu szyb.
Zaryzykowałem jednak kupując klej Boll do lusterek plus do tego spray do hamulców w celu odtłuszczenia.
Całe klejenie z czyszczeniem trwało może z 5min. w tym minuta trzymania lusterka.
Wszystko się trzyma jak należy, koszt kleju 14pln.
dezisiaj kleiłem lusterko znaczy wczoraj mam swój sposób wg. mnie czasochłommy ale chyba pewny. mianowicie najpierw czyszcze szybe z wszystkiego co tam jest -żyletka i aceton potem tak samo czyszcze powirzchnie metalowa lusterka dodatkowo 10% octem myje ostro metal ( jako ze jest to stal nierdzewna ) poprawiam acetonem .nastepnie wycinam z dętki rowerowej kółeczko i przyklejam to klejem przemysłowym uniflex technical-t40 lekko dociskam zostawiam na około 30 minut pod dociskiem (detka potraktowana acetonem by pozbyc sie talku i tłuszczu) potem idziemy do szyby ..... fajnie jest przygotoeac wczesniej podpórke pod lusterko ,która podeprzemy je na okres schnięcia pomiedzy póka pod popielniczką a zamkiem lusterka , fajnie jest wyciac ząbek w listewce dla lepszego podpaercia .potem kleje czarnym silikonem do szyb powierzchnię doklejonej wczesniej detki i dociskam w miejsce przeznaczenia lusterka ,wczesniej mozna po zewnetrznej stronie szyby przykleic kawałek tasmy by było widac gdzie powinno sie znajdowac dociskam chwilke trzymam rekąi podkładam listewke ,delikatnie zamykam dzwi .rano jest juz cool .silikony lepiej nie załowac to co za duzo rano mozna obciacx zyletka lub oberwac .
ja tak robie i jest fajnie
ja tak robie i jest fajnie
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Nie polecam klei takich jak kropelka czy super glut, bo długo to nie wytrzyma... znajomy kleił w matizie i odpadło po paru dniach. Najlepiej by było podjechać właśnie tam gdzie wklejają szyby. Zrobią to profesjonalnie no i przy użyciu takiego samego środka jak w fabryce. Wydaje mi się, że koszt usługi nie powinien być wyższy od kosztu zakupu dobrego kleju.
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
zrobiłem tak jak radziłeś a potem żyletka pojechałem i jest cacyaxell pisze:Opalarka do rozgrzania
mi to już nie grozi bo szybe miałem już peknietą pod lusterkiem od dawna, i chyba czas ją wymienic bo jest też strasznie porysowana :-x i strasznie się jeździe w nocy czy w deszczolapiotr pisze:Troche strach żeby nie pękła.