[All 80] Zapylona deska rozdzielcza - jak to wyczyścić ?
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[All 80] Zapylona deska rozdzielcza - jak to wyczyścić ?
Rok temu podczas drobnych prac lakierniczych pomimo zabezpieczenia wnętrza auta została lekko przypylona deska rozdzielcza. Korzystając z tego, że mam ją wymontowaną postanowiłem ją dokładnie wyczyścić, tylko że tutaj pojawia się problem - jak to wyczyścić i co do tego celu zastosować ? Są jakieś specjalne środki do usuwania takich zapyleń które nie zniszczą tworzywa z którego wykonana jest deska ?
Bardzo proszę o pomoc.
Paweł
Bardzo proszę o pomoc.
Paweł
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
pawelrybak15, Już nie pamiętam, bo to było lata temu... ale chyba ftalowy.
Najlepiej zrób experyment... te preparaty są tanie.
W ostateczności kupisz drugą dechę za 50zł.
[ Dodano: 2011-07-27, 22:38 ]
Zapomniałem dodać, że malowane było niskiej jakości ,,bejcą"... pewnie dlatego tak łatwo było to zmyć
Najlepiej zrób experyment... te preparaty są tanie.
W ostateczności kupisz drugą dechę za 50zł.
[ Dodano: 2011-07-27, 22:38 ]
Zapomniałem dodać, że malowane było niskiej jakości ,,bejcą"... pewnie dlatego tak łatwo było to zmyć
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Kolego rys_mis, jak to zrobiłeś ? Nakładałeś pastę na deske rozdzielczą i za pomocą szczotki do rąk albo jakiejś szmatki przecierałeś ? Nie porysowało to dechy ? Mam taką pastę i mógłbym spróbować jej użyć :roll:
[ Dodano: 2011-07-28, 13:00 ]
Kolego rys_mis, Twoja podpowiedź to był strzał w 10tke <ok>
Pomagajka dla Ciebie
Wziąłem ściereczkę z mikrofibry i za jej pomocą nanosiłem pastę do mycia rąk na deske rozdzielczą w taki sposób jakbym deskę polerował, efektem tego było, że ścierka z koloru różowego zmieniła kolor na czarny i wszystkie syfy które przez 22 lata zbierały się na desce, oraz ten nieszczęsny pył z lakieru znikły
Po przetarciu lekko wilgotną czystą ściereczką deska jest czyściutka, tylko że nie ma takiego połysku jak kiedyś i teraz zastanawiam się, czy fabrycznie w naszych autach deski rozdzielcze były w głębokim czarnym połysku, czy raczej była to czerń, ale matowa :roll:
Jak deska dobrze wyschnie to spróbuje użyć Plaka, mam nadzieje, że dzięki niemu decha odzyska połysk, bo wyczyszczona jest super i co najważniejsze nie uszkodziła się jej powierzchnia. Rozpuchem mógłbym rozpuścić powierzchnie deski i zmienić jej fakturę, a to już nie wyglądałoby za ciekawie :evil:
[ Dodano: 2011-07-28, 13:00 ]
Kolego rys_mis, Twoja podpowiedź to był strzał w 10tke <ok>
Pomagajka dla Ciebie
Wziąłem ściereczkę z mikrofibry i za jej pomocą nanosiłem pastę do mycia rąk na deske rozdzielczą w taki sposób jakbym deskę polerował, efektem tego było, że ścierka z koloru różowego zmieniła kolor na czarny i wszystkie syfy które przez 22 lata zbierały się na desce, oraz ten nieszczęsny pył z lakieru znikły
Po przetarciu lekko wilgotną czystą ściereczką deska jest czyściutka, tylko że nie ma takiego połysku jak kiedyś i teraz zastanawiam się, czy fabrycznie w naszych autach deski rozdzielcze były w głębokim czarnym połysku, czy raczej była to czerń, ale matowa :roll:
Jak deska dobrze wyschnie to spróbuje użyć Plaka, mam nadzieje, że dzięki niemu decha odzyska połysk, bo wyczyszczona jest super i co najważniejsze nie uszkodziła się jej powierzchnia. Rozpuchem mógłbym rozpuścić powierzchnie deski i zmienić jej fakturę, a to już nie wyglądałoby za ciekawie :evil:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt: