[80 B3 1,8S PM] Biegi ciężko wchodzą
Witam nie chciałem zakłądac nowego tematu bo takowy juz jest.
Mam audi B4 93r 2.0 115km przebieg 217 tys. Problem stanowi skrzynia biegów. Biegi ciężko wchodzą szczególnie wsteczny i pierwszy kiedy auto postoi w garażu. Niedawno wymieniliśmy olej w skrzyni na syntetyczny lany z beczki TEXACO. Biegi zaczęły wchodzić jak by lżej ale czasami jest tak że jest spory problem i muszę ruszac z dwójki.
Jak sadzicie co to może być czy jest to wina sprzęgła, luz, z może zużycie słyszałem też ? W jednym z postów znalazłem odpowiedź że może to być pompka i siłownik od sprzęgłą ale zabardzo nie wiem o co chodzi.
prosze o odpowiedź.
pozdrawiam przemek.
Mam audi B4 93r 2.0 115km przebieg 217 tys. Problem stanowi skrzynia biegów. Biegi ciężko wchodzą szczególnie wsteczny i pierwszy kiedy auto postoi w garażu. Niedawno wymieniliśmy olej w skrzyni na syntetyczny lany z beczki TEXACO. Biegi zaczęły wchodzić jak by lżej ale czasami jest tak że jest spory problem i muszę ruszac z dwójki.
Jak sadzicie co to może być czy jest to wina sprzęgła, luz, z może zużycie słyszałem też ? W jednym z postów znalazłem odpowiedź że może to być pompka i siłownik od sprzęgłą ale zabardzo nie wiem o co chodzi.
prosze o odpowiedź.
pozdrawiam przemek.
witam, dziękuje za odpowiedź. Sprawdziłem i na zgaszonym silniku biegi wchodzą idealnie. Jedynie jak zaczynam jazde lub później jest problem, najgorzej mi wchoda jedynka dwójka i wsteczny.
Sugeruje Pan, że moze to być wina sprzegła, ale jeśli się nie ślizga to co innego moge zrobić. Tendencją w Audi jest to, że sprzęgło bierze przy końcu.
Co by mi Pan radził zrobic w tej sytuacji..
pozdrawiam przemek
Sugeruje Pan, że moze to być wina sprzegła, ale jeśli się nie ślizga to co innego moge zrobić. Tendencją w Audi jest to, że sprzęgło bierze przy końcu.
Co by mi Pan radził zrobic w tej sytuacji..
pozdrawiam przemek
Chciałbym odświeżyć temat nie zakładając nowego
Mam taki sam problem jak golfer, po odpaleniu nie da się wrzucić wstecznego a kiedy na zgaszonym silniku wrzucę wsteczny i odpalę trzymając sprzęgło autko nie wysprzęgla i lekko się toczy.
Dopiero zagłębiam się w tajniki mechaniki pojazdowej i nie wiem co zrobić.
[ Dodano: 2011-07-30, 19:09 ]
Dolałem płynu hamulcowego i jest o wiele lepiej ale aby wrzucić bieg trzeba wcisnąć sprzęgło mocno do końca i wchodzi z lekkim oporem. Co jest przyczyna? Jak to naprawić?
Mam taki sam problem jak golfer, po odpaleniu nie da się wrzucić wstecznego a kiedy na zgaszonym silniku wrzucę wsteczny i odpalę trzymając sprzęgło autko nie wysprzęgla i lekko się toczy.
Dopiero zagłębiam się w tajniki mechaniki pojazdowej i nie wiem co zrobić.
[ Dodano: 2011-07-30, 19:09 ]
Dolałem płynu hamulcowego i jest o wiele lepiej ale aby wrzucić bieg trzeba wcisnąć sprzęgło mocno do końca i wchodzi z lekkim oporem. Co jest przyczyna? Jak to naprawić?
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Czy to nie będzie przypadkiem zapowietrzona pompka sprzęgła? Względnie już mocno wyeksploatowana. Tylko to mi przychodzi na myśl :-o . Szczególnie jeśli dolałeś płynu i jest nieco lepiej to ja bym właśnie szedł w tym kierunku. Czyli ukł. hydrauliczny sprzęgła.Sparrow pisze:Co jest przyczyna? Jak to naprawić?
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
A ja obstawiam, że to raczej siłownik sprzęgła, tzw wysprzęglik ma już dość i czeka Cie wymiana lub regeneracja. Przerabiałem z 3 lata temu ten temat u siebie i dopiero wymiana wysprzęglika rozwiązała sprawę, z tym, że u mnie zdarzały się "wpadnięcia" pedału sprzęgła bez zadziałania samego sprzęgła :roll:
Jak już będziesz grzebać przy tym układzie to w przypadku regeneracji zregeneruj zarówno wysprzęglik jak i pompkę. Masz spokój na długie lata i pewność, że sprzęgło Cie nie zawiedzie w najmniej oczekiwanym momencie
Jak już będziesz grzebać przy tym układzie to w przypadku regeneracji zregeneruj zarówno wysprzęglik jak i pompkę. Masz spokój na długie lata i pewność, że sprzęgło Cie nie zawiedzie w najmniej oczekiwanym momencie
Panowie potrzebuje Waszej pomocy u mnie przypadek jest nieco inny sprzęgło wydaje się działać bez zarzutu. Biegi łatwo się zmienia na zgaszonym silniku ale w momencie odpalenia samochodu rano biegi wrzuca się tragicznie wsteczny trzeba dwoma rękami wrzucać z biegiem jazdy jest coraz lepiej. Ostatnio dolałem oleju 75w90 dobrej marki i problem zniknął ale na krótko po 4 dniach wchodzę do samochodu i znowu to samo. Co to może oznaczać szukać winy po stronie skrzyni oleju itp czy raczej zwrócić uwagę na sprzęgło że nie wysprzęgla do końca natomiast to by było dziwne bo nie mam takich objwów jak kolega wyżej ze po wsyprzęgleniu na biegu auto się toczy:) mój samochód stoi w miejscu.
Co radzicie??
Co radzicie??
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
A jakim dokładnie olejem zalałeś skrzynię? U mnie ciężko chodzą biegi, ale tylko jak jest zimno. Jak jest mocny mróz to czasami przed wrzuceniem wstecznego albo jedynki muszę rozruszać lewarek na innych biegach.merex pisze:Ja mam podobny problem. Na zimnym silniku ciężko wchodzą biegi. Po rozgrzaniu jest troche lepiej. Wszystko pojawiło się po wlaniu oleju do skrzyni( wcześniej był wyciek i zostało 0.5 litra i nie było tego problemu z przełączaniem biegów). Zalałem olejem 75W-90. NIe wiem w czym może być problem.
Miałem w innym samochodzie podobny problem... na zimno było kiepsko, po rozruszaniu sprzęgła było lepiej. U mnie pomogła bardzo prosta czynność. Podniosłem mieszek osłaniający przy lewarku, widać tam mechanizm itd. zapsikałem WD40 taki biały plastik w którym porusza się trzpień od skrzyni biegów i zaczęło wszystko pięknie chodzić:)