Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Głośniki - odseparowane do 300zł 165mm

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 10 wrz 2007, 22:02

Pod przednie głośniki nie kupuje się wzmacniacza mocnego, tylko wzmak który zagra ładnie i czysto a moc to już schodzi na dalszy plan. Ale musi mieć min.50W w rms na przedni zestaw.
Te Hertze co pokazałeś to właśnie takie coś napędzam 2x90W. Wcześniej miałem to pod radiem. I szczerze? kupa... Teraz podpiąłem pod wzmak i odrazu lepiej. Wszystko da się łanie wyregulować wzmacniaczem. Niebo a ziemia różnica dość spora i o żadnym usmażeniu się głośników nie ma mowy. Narazie grają te Hertze ale i tak będą do wymiany.

[ Dodano: 2007-09-10, 22:04 ]
Na elektrodzie jest sporo osób którzy się znają a nie wciskają zwykły kit. Dużo rzeczy się od nich dowiedziałem i naprawdę mają ludzie pojęcie.

Dobra nie ma sensu dyskutwać bo znowu rozpiszemy się na kilka stron. Pozdro.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 10 wrz 2007, 22:12

AUDI_A6 pisze:Niebo a ziemia różnica dość spora i o żadnym usmażeniu się głośników nie ma mowy.
Zatem po prostu masz wzmacniacz małej mocy i tu uważam, że właśnie z tego względu zupełnie nie ma sensu podłączania tych głośników pod dodatkowy wzm. Chyba, że wzm w radioodtwarzaczu jest malutki, radio z niskiej półki lub jakiś starszy model.

A swoją droga chętnie poznam ten Twój wzmacniacz, który nie spali 16 cm hertza. Może warto przestrzec ludzi szukających piecyka z kopem. Wrzuć link do niego. W normalnym układzie wzmacniacz z przetwornica napięcia, wzmacniacz dużej mocy i dobrego producenta spokojnie poradziłby sobie z takimi głośniczkami, bo sam powiedz jak je porównać do dwóch wielkich głośników typu 25 czy 30 cm z zawieszeniem jak dentka od wigry 3 ;-) , drutem na cewce 2mm i ruchu membrany 6 cm, które śmigają mało z orbity ich nie wyrwie. No sam powiedz ;-)

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 10 wrz 2007, 22:16

Audi_A6, Doc ma rację. Nie wierzysz to pogadaj z ludźmi od car-audio. Pewnie, że można napędzić dużym wzmacniaczem mały brzęczyk, pytanie: po co? Doc nie wciska kitu, w jego wypowiedziach widać rzetelną wiedzę praktyczną i merytoryczną, a Ty na to, że to kit. Bez urazy, ale z takimi argumentami nie da się dyskutować.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 10 wrz 2007, 22:33

Danek,Mam trochę racji i wiem co mówię i nie uważam że Doc nie ma racji może i jest bardziej doświadczony odemnie ale ja tez mam swoje zdanie. Po drugie nie mówię że to kit...
Danek pisze:Pewnie, że można napędzić dużym wzmacniaczem mały brzęczyk, pytanie: po co?
chłopie gdzie tak napisałem? że dużym? Ja mówię że wzmakiem ogólnie a nie radiem...
Dobra widzę że władze tego forum zawsze mają racje więcej się nie udzielam. Życze powodzenia w składniu zestawu FranoF1. Pochwal sie co zakupisz. Danek, gadałem nie raz z ludźmi od Ca, nie raz widziałem zestawy różnych ludzi. Mam swoje argumenty. Popierasz DOC przez to że jest adminem czy coś? Czy poprostu znasz się trochę? Czy może że pisze składne zdania? Bo ja nie wiem..
Ale skoro DOC tak uważa to pewnie że z nim sie zgadzasz... Dobra koniec dyskusji żegnam panowie i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 10 wrz 2007, 22:37

AUDI_A6, podważyłeś sam mój pierwszy post w tym temacie i jednoznacznie naskoczyłeś, że radiem to sobie można itd itd,
AUDI_A6 pisze: Doc pod radio to sobie możesz 10cm głośniczki podłączyć
więc nie dziw się mojemu rozpisaniu, które ma na celu jak najwieksze uświadomienie Ci mojego zdania, a jednoczesne uświadomienie frankowi, że przy dużym piecyku .... itd.
AUDI_A6 pisze:opierasz DOC przez to że jest adminem czy coś?
Myśle, że to kwestia wyobraźni. W końcu z Dankiem nie jesteśmy razem w PiS'ie, a tam to popierają się na dobre i na złe ;-)

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 10 wrz 2007, 22:42

Doc pisze:podważyłeś sam mój pierwszy post w tym temacie i jednoznacznie naskoczyłeś, że radiem to sobie można itd itd
Chciałem tylko powiedzieć co ja sądzę..na ten temat. Oczywiście broń boże że coś mam przeciwko że tak się rozpisałeś bo przez to mogę się dowiedzieć nowych rzeczy.

[ Dodano: 2007-09-10, 22:44 ]
Doc pisze:że przy dużym piecyku
Nie mówiłem o dużym piecu.. ;-) Tylko o piecu odpowiednio dopasowanym mocą do odpowiedniego zestawu, który zapewni dobra jakość dźwięku i duże możliwości regulacji. Mówią mały piecyk mam na myśli coś dwukanałowego np. stara Alpine V12 to jest typowy wzmak który napędza przodu u sporej liczby słuchaczy.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 10 wrz 2007, 22:45

Czy się znam? Może. Nie uważam się za eksperta, co to to nie, ale liczyć umiem. Kiedyś, w zamierzchłej :-D przeszłości, sam zajmowałem się szeroko pojętą elektroniką i elektroakustyką, a prawa fizyki zdaje się, nie zmieniły się od tamtej pory.
To, że przyznaję rację Doc'owi nie ma nic wspólnego z tym jaką pełni funkcję, już Ci napisałem. Doc przedstawia rzetelne argumenty merytoryczne, a Ty
AUDI_A6 pisze:Na elektrodzie jest sporo osób którzy się znają a nie wciskają zwykły kit.
, być może źle Cię zrozumiałem, być może to nie był komentarz do wypowiedzi Doc'a. Ale takie odniosłem wrażenie.
A tak na marginesie to moim zdaniem 16-ki spokojnie napędzi dobry odtwarzacz ze średniej półki (nawet nie z najwyższej).

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 10 wrz 2007, 22:50

Danek, To nie był żaden argument.. Mówiłem tylko że tam warto zajrzeć by dowiedzieć sie o tym że każdy kto pyta się jaki złożyć zestaw CA to zaczyna się od zestawu przedniego i wzmaka. Innej opcji tam nie ma. O tych co wciskają kit nie mówiłem tego do DOCa. Nigdzie tak nie napisałem wprost do niego więc nie wiem skąd te pretensje.

[ Dodano: 2007-09-10, 22:52 ]
Danek pisze:Doc przedstawia rzetelne argumenty merytoryczne,
Znasz się trochę na CA i wiesz co DOC dokładnie tam liczył? Mówiłeś że byłeś elektrykiem. Bo chyba według Ciebie to były te meteoryczne konkrety. ;-)

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 11 wrz 2007, 08:44

No nie, Audi_A6 rozbrajasz mnie :-D . Jak to co liczył? Obciążenie prądowe cewki i pośrednio wykazał, że siły działające na cewki w takich małych głośnikach są o wiele potężniejsze, niż te głośniki są w stanie wytrzymać. Nie wspominając o tym, że jakość emitowanej fali akustycznej ze względu na właśnie zbyt duże siły działające na membranę (ruch membrany jest ograniczony) jest bardzo marna. O ile przy "płaskim" mało dynamicznym utworze nie stanowi to zbyt wielkiego problemu, o tyle przy dużych skokach poziomu sygnału (np. jakieś potężne bum w "stopę" w przy bardzo cichej reszcie utworu) skutecznie potrafi zniszczyć głośnik.
Widzę, że reprezentujesz "szkołę praktyczną", czyli tu i tu jest tak i tak, gra znośnie, nic się nie dzieje, to tak ma być i koniec. Natomiast Doc oprócz wiedzy praktycznej posiada też wiedzę teoretyczną, równie ważną jak praktyka i o to mi chodzi, kiedy piszę, że z Twoimi argumentami nie da się dyskutować, bo nie są to argumenty, które można poprzeć teorią. Kiedyś też podobnie podchodziłem do wielu problemów. Najpierw podłączę, a potem zobaczymy co się będzie działo. Niestety nie jest to najprostsza i najtańsza droga do sukcesu, choć nie wymagająca wielkiego wysiłku intelektualnego.
Ale dosyć już, o tym bo się offtop robi.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 11 wrz 2007, 14:08

Na podstawie wyliczeń nie policzysz dobrego grania.. Każdy ma inne ucho i każdy inaczej ocenia według swoich indywidualnych wymagań. Swoje zdaniem powiedziałem nie mam juz zamiaru powtarzać się po raz setny. Panowie wbijcie się na jakieś forum o profesionalnym CA i tam mówicie o tym by podłączać zestaw przedni pod radio.. Zobaczymy jaka będzie reakcja.
Nie wiem jak ty danek ale ja wole popierać swoje argumenty praktyką niż teorią ale jak uważasz. Nie udzielam się więcej życzę powodzenia. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 11 wrz 2007, 16:22

AUDI_A6 pisze:Na podstawie wyliczeń nie policzysz dobrego grania.
I tu się mylisz. Ale nie spodziewałem się innej odpowiedzi.
AUDI_A6 pisze:Każdy ma inne ucho i każdy inaczej ocenia według swoich indywidualnych wymagań.
A to już zupełnie inna para uszu.

Edit: Sorry FranoF1 :oops:
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2007, 20:29 przez Danek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 11 wrz 2007, 19:57

no to żeście mi tu naspamowali :->

ja sie pytam jakiej marki zestaw polecacie, a wy o dupie marynie :-?

to chyba rzeczywiste, że głośniki za kwotę 300zł nie będą grały na najwyższym poziome...

na dzień dzisiejszy wybrałbym Sinus Live ;-)

Obrazek Obrazek
ps. głośniki nie są do mnie, tylko do znajomego...nie chciałem o tym pisać...bo pewnie nikt by sie nie odezwał... :->

pozdrawiam i więcej luzu :lol:

Dziki
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Dziki » 12 wrz 2007, 07:46

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 12 wrz 2007, 09:14

Moim skromnym zdaniem lepsze byłyby te Sinusy w zestawie zaproponowanym przez Doc'a, ale myślę, że i te JBL'e, które zapodał Dziki też dadzą radę. W każdym razie na pewno będą lepiej grały niż zwykłe zintegrowane i odseparowane 16.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 12 wrz 2007, 14:06

Powerbass z tańszych półek jest najlepszy lub ostatecznie Hertz lub Helix nic w innego się nie pakuj.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl