Witam
miałem błąd odczytu poziomu cieczy(ciągle mrugająca kontrolka), więc odpiąłem wtyczkę ze zbiorniczka i mam teraz kolejny problem:
Jak silnik nagrzeje sie to ta kontrolka mruga aż nie ostygnie do temp. 75st.,.
Dowiedziałem się już, że jest to spowodowane brakiem sygnału ze zbiorniczka i CPU przechodzi w tryb awarayjjny więc moje pytania są następujące:
Czy może ktoś próbował zewrzeć piny w kostce poziomu płynu chłodzącego,?
czy po zwarciu informacja jest, że jest płyn czy, że płynu nie ma?
ktoś ma jakiś pomysł jak oszukać ten czujnik?
Nie wymieniam zbiorniczka bo nie mam pewności czy padł czujniku czy jest coś z przewodami, a poziom kontroluję najlepszą metodą przy której czujniki się chowają
z góry dzięki za odpowiedź
[B4/B3] Jak "oszukać" wskaźnik poziomu w zbiornicz
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- karolas123
- Forum Audi 80
którys czujnik walniety miałem tak samo wymieniłem ten niebieski chyba ale sprawdz to wypinajac wtyczki i obserwuj zachowanie wskazówki temp, kontrolki i chyba był jeszcze jeden . a ten od płynu niestety tam trzeba wymienic najprosciej zbiornik bo pływak i styczniki sa zabudowane i ciezko go wykrecic bynjmniej u mnie w koncu zalałem klejem bo po wszelkich próbach wymontowania ciekł
dzięki za zainteresowanie.
to co, mam wymienić ten trzypinowy(który powinien być czteropinowy ale ktoś chyba wcześniej tak wymienił)?
nie zauważyłem innych objawów niż mrugająca kontrolka, a ten trzypinowy ma pewnie jeszcze inne zadanie niż tylko podawać temp na CPU (i jeszcze robi to źle w określonych sytuacjach, a nie ciągle )
czyli zworka na kostce od poziomu płynu nic nie zmieni
PS: nowy zbiorniczek 160zł, ale najpierw muszę naprawić tą kontrolkę, może ktoś zna numer tego czteropinowego(ewentualnie trzypinowego bo ponoć ciężko dostać taki jaki w tym miejscu powinien być)
to co, mam wymienić ten trzypinowy(który powinien być czteropinowy ale ktoś chyba wcześniej tak wymienił)?
nie zauważyłem innych objawów niż mrugająca kontrolka, a ten trzypinowy ma pewnie jeszcze inne zadanie niż tylko podawać temp na CPU (i jeszcze robi to źle w określonych sytuacjach, a nie ciągle )
czyli zworka na kostce od poziomu płynu nic nie zmieni
PS: nowy zbiorniczek 160zł, ale najpierw muszę naprawić tą kontrolkę, może ktoś zna numer tego czteropinowego(ewentualnie trzypinowego bo ponoć ciężko dostać taki jaki w tym miejscu powinien być)
- karolas123
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Do sterownika silnika nie jest podłączony. Tylko podaje temperaturę na wskaźnik i ma styk załączający kontrolkę.Rychu82 pisze:a ten trzypinowy ma pewnie jeszcze inne zadanie niż tylko podawać temp na CPU
A ma numer: 034919369C nowego 4pinowego ponoć już się nie dostanie, są tylko te 3 pinowe zamienniki.
dzięki Panowie
oczywiście dam znać czy pomogła wymiana czujnika
[ Dodano: 2011-08-27, 13:47 ]
oczywiście dam znać czy pomogła wymiana czujnika
[ Dodano: 2011-08-27, 13:47 ]
a może jakaś propozycja gdzie i jakiej firmy kupić ten czujnik? bo jak usłyszałem w sklepie ile kosztuje ori to mi kopara opadła <osohozi>aldi pisze:A ma numer: 034919369C nowego 4pinowego ponoć już się nie dostanie, są tylko te 3 pinowe zamienniki.