witam !dzisiaj mam szybki temat ze stacyjką objawy takie; rano po włozeniu kluczyka nastapiła cisza , po próbie włozenia kluczyka inna stronmna maszyna odpaliła było ok, wieczorem juz w zadnej pozycji niechciało zagadac .w chwili obecnej nie odłacza juz zapłonu awaryjnie odkreciłem klemę .swiatła dmuchawa brzeczyk i cała reszta elektryki działa no i doszedł brak blokady kierownicy...
jesienia w zeszłym roku strasznie ciezko stacykjka chodziła wrecz zgrzytało olej w spreyu pomógł i było git do dzisiaj
wystarczy wymienić samą kostke czy trzeba uderzyc głebiej?i jeszcze jedno czy sa rózne rodzaje kostek wpinanych w stacyjke?moja ma kolor jakis różowawy
dzieki za rady !
udało mi sie rozmontować i wytargałem kostkę ,na szczescie dwa zalane wkrety były zwykłymi szpilkami na płaski wkrętak do stacyjki faktycznie jest torx 30 jutro szukam po sklepach nowej kostki
[b3 1.8s]stacyjka wymiana
[b3 1.8s]stacyjka wymiana
Ostatnio zmieniony 20 sie 2011, 13:58 przez piotrpiter, łącznie zmieniany 2 razy.
i po problemie ...chyba
jednak ułamana była płetwa sterujaca w stacyjce .nowy bebenek wraz z kluczykiem 36 zet u stachury w bedzinie .ciezko było to wyszarpac ale poszło .niestety kolumne trzeba odkrecić czyli 2 sruby kluczem 13 najlepiej grzechotka potem czary mary z owa kolumna bo blokuje wiekszosc ruchów linka stalowa .po czrach mamy mechanizm w rece potem czas na bebenek , powiem tak udało mi sie nawiercic otwór mniej wiecej tam gdzie ma byc ale powiem tak ...jak cos nie idzie wez ciezszy młotek wiec najpierw kluczykiem ustawiłem bebenek tak by z drugiej strony do srodka mozna było wsadzić cienki punktak lub srubokret [całosc musi byc w imadle ] i i młortkiem przewaliłem nie za mocno w punktak i ukazał soie bebenek i po robocie suma sumarum cały czas wyniósł około 2 godzin i około 60 zet za wkład i kostke .
jak cos to chyba moge kiedys pomóc w wymianie
potrzebne narzedzia ;klucz nasadka nr 24 -kierownica
dobry krzyzak i płaski srubokret /
klucz 10 do aku
torx 30
mała grzechotka 13 i 14 nasadka i zwykły oczkowy 13 do kolumny potem młotek imadło i sprawne rece
temat zamykam
jak cos to chyba moge kiedys pomóc w wymianie
potrzebne narzedzia ;klucz nasadka nr 24 -kierownica
dobry krzyzak i płaski srubokret /
klucz 10 do aku
torx 30
mała grzechotka 13 i 14 nasadka i zwykły oczkowy 13 do kolumny potem młotek imadło i sprawne rece
temat zamykam