[B4 2,0 ABT] Pytanie o prace wentylatorów i czujnik.
[B4 2,0 ABT] Pytanie o prace wentylatorów i czujnik.
Mam 2 wentylatory i teraz moje pytanie , poniewaz gdy temp dochodzi do 100stopni zalaczaja sie oba wentylatory i pracuja na maxa.Czy powinien byc jakis pierwszy bieg wentylatorów gdy temp ma np 94-95 stopni ? Czujnik jest 3 pinowy.I jesli sa te 2 biegi to czy to wina czujnika ?
ABT ma dwa wentylatory w przypadku gdy:
- ma klimę (wentylatory z dwoma biegamy jak w TDI)
- gdy ma hak (wentylatory jak w zwykłej ABK jeden wiatrak napędzany od drugiego, jednobiegowy).
Jeżeli masz czujnik trzypinowy, rozumiem że masz klimę.
Zacznij od wtyczki czujnika chłodnicy czyli na krótko połącz przewody co idą do czujnika i zobacz czy wentylator zadziała prawidłowo.
- ma klimę (wentylatory z dwoma biegamy jak w TDI)
- gdy ma hak (wentylatory jak w zwykłej ABK jeden wiatrak napędzany od drugiego, jednobiegowy).
Jeżeli masz czujnik trzypinowy, rozumiem że masz klimę.
Zacznij od wtyczki czujnika chłodnicy czyli na krótko połącz przewody co idą do czujnika i zobacz czy wentylator zadziała prawidłowo.
generalnie wtyczka jest 3 pinowa ale w tym srodkowym pinie nie ma zadnego kabla. w pierwszym i trzecim pinie jest po jednym kablu z wentylatora oraz po jeszcze jednym kablu w 1 i 3 pinie , ale nie wiem co to sa za kable ( mozliwe ze od klimy). Drugi pin jest wolny i nie ma tam zadnego kabla.
Wiec pytanie co bym musial zrobic aby miec pierwszy i drugi bieg wentylatorów ? Bo to ze potrzebuje czujnik 3pinowy to wiem co dalej z elektryka ?
Wiec pytanie co bym musial zrobic aby miec pierwszy i drugi bieg wentylatorów ? Bo to ze potrzebuje czujnik 3pinowy to wiem co dalej z elektryka ?
Musisz dorwać schemat połączenia wentylatorów. Jeżeli masz wersje z klimą to na pewno na lewej podłużnicy (od strony kierowcy) masz przykręcony moduł wentylatorów tak jak w TDI, tam też możesz mieć coś namieszane dlatego wentylatory mają jeden bieg.
Najlepiej znajdź kogoś w Twojej okolicy kto ma ABT lub ABK z klimą i popatrz jak ma to podłączone, zmień czujnik na 3 pinowy i potem właściwie podłączyć do niego przewody.
Najlepiej znajdź kogoś w Twojej okolicy kto ma ABT lub ABK z klimą i popatrz jak ma to podłączone, zmień czujnik na 3 pinowy i potem właściwie podłączyć do niego przewody.
- maniek2312
- Forum Audi 80
Dzieki za foto.Temp jest ok przy 100 stopniach wentyle zalaczaja sie od razu na maxa.U ciebie widac ewidentnie ze sa 3 kable u mnie tylko dwa we wtyczce.Chyba bedzie trzeba sie z tym pogodzic i tak to zostawic. Zdziwiła mnie tylko jedna rzecz ostatnio.Gdy jade bez wlaczonej klimy i stane w korku temp dochodzi do 100stopni i zalaczaja sie wentyle.W piatek jechalem z klima wlaczona na maxa i takze stalem w korku i temp miala caly czas 90 stopni. Zauwazylem ze wtedy takze wentyle sie wlaczaja nawet przy 90 stopniach.
- maniek2312
- Forum Audi 80