[ 1.9 TDI 1Z AVANT ] Paliwo ORLEN VERVA a zwykly ON z SHELL
[ 1.9 TDI 1Z AVANT ] Paliwo ORLEN VERVA a zwykly ON z SHELL
Dzis postanowilem sprobowac Vervy z Orlenu , juz mialem ledwo co w baku zalalem nicale 20l i powiem szczerze ze roznica jest Ogromna ( zawsze tankowalem zwykly ON na SHELLU ) jesli chodzi i przyspieszenie i jakas inna kultura pracy silnika... jak sadzicie spalanie bedzie mniejsze? oczywiscie Cykl mieszany bo w miesie to ok 8 mi palil przy normalnej jezdzie a trasa na ukraince 5.7l/100km 90-120-140km/h Co zrobic aby w miescie mniej palil powinien chyba 6-6.7-7l/100km przy normalnej jezdzie , czy maja na to wplyw ze a krotkie odcinki np. 5km>>>??<<< Pozdrawiam
Po raz kolejny spotykam sie z opinią o tym, że Verva faktycznie lepsza. Nie miałem okazji sam testować, ale podobno jazda na tym paliwie jest tańsza od konkurencji ponieważ jest bardziej wydajniesze co odbija sie na spalaniu.
Jazda na tak krótkich odcinach zdecydowanie zwieksza zużycie paliwa, gdyz silnik nie osiąga swojej optymalnej temp pracy.
Jazda na tak krótkich odcinach zdecydowanie zwieksza zużycie paliwa, gdyz silnik nie osiąga swojej optymalnej temp pracy.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
ja tam na tych paliwach nie widzę różnicy a tankowałem chyba już wszytko co jest w naszym kraju dostępne na stacjach.spalanie też mi wychodzi podobne.Co do spalania to Wojtek krótkie odcinki na pewno maja wpływ zwłaszcza jak silnik się jeszcze nie rozgrzeje do normalnej temperatury.Styl jazdy też ma na to wpływ bo dla jednego normalna jazda to do 2tys obrotów a dla innego do 2,5-3tys.ja u siebie zauważyłem że jak jeżdżę do 2-2,2tys obrotów to potrafię na tej samej ilości paliwa przejechać do 40-45km więcej.A w trasie tez ci trochę sporo pali bo przy spokojnej jeździ ja u siebie potrafię spokojnie zejść poniżej 5 litrów na setkę (trasa Kraków-Gdańsk, 4 osoby na pokładzie + bagaże,1200km + kilka kilometrów po Gdańsku zrobiłem na jednym baku).
-
- Forum Audi 80