Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z Avant] Problemy po tankowaniu.

ODPOWIEDZ
Aro89

[B4 1Z Avant] Problemy po tankowaniu.

Post autor: Aro89 » 22 sie 2011, 11:55

Witam serdecznie wszystkich, przejde odrazu do rzeczy:

Auto : Audi 80 B4 1.9 TDI (1Z - Bosch) Avant z 93'

Ostatnio podczas powrotu z trasy zaszła potrzeba nagłego tankowania (rezerwa) więc zatrzymałem się na pierwszej stacji z obawy że do następnej nie dolece. Niestety był to LUKOIL, no ale nic... jak mus to mus. Więc zalałem sobie ON (ok.20l.) no i ruszyłem dalej. I w tym momencie zalczeły się cyrki :

- Auto zaczeło przerywać podczas jazdy. Konkretnie przy wciśniętym pedale gazu szarpało autem tak jakby zassało jakiegoś syfu do przewodów albo niedostawało momentami paliwa. Na postoju (bieg jałowy) również były przerwy w działaniu i strasznie rzucało "motorownią".

- Posiadam wskaźnik doładowania turbiny i na nim też zaobserwowałem kłopoty po tym tankowaniu. Wcześniej auto bez problemu wyciskało z turbiny ok. 0.8 bara i nie trwało to długo. Teraz jednak po wciśnięciu gazu auto strasznie mułowato się rozpędza i dmucha do 0.6 bara a dalej albo niedaje rady albo ledwo ledwo.

- W międzyczasie auto miało różne humory. Raz było dobrze i nie przerywało i turbina ładnie wstawała, za jakiś czas znów coś sie działo i objawy wracały.

Obstawiając że to wina paliwa wyjeździłem je do końca bo nie miałem sposobności spuszczenia go. Więc po 3 dniach zalałem ponownie tym razem sprawdzonego paliwa z SHELL'a (też 20l.) no i liczyłem na poprawe. Jednak ciągle turbina łapie zamułe. Coprawda przerywanie w pracy ustało.

I tutaj rodzi się moje pytanie... Czy paliwo mogło być przyczyną problemów? I co teraz dalej robić z tym "fantem" ? Sprawdzić turbine? Nastawnik? Jakieś inne propozycje?

Z góry dziękuje za wszelkie porady i odpowiedzi. Pozdrawiam.

magca01
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: magca01 » 22 sie 2011, 13:06

Filtr paliwa dawno wymieniales?
moze turbo dziala zle przez zaworek N75.. poszukaj na forum ..

Aro89

Post autor: Aro89 » 22 sie 2011, 13:57

Filtr paliwa zmieniany raptem miesiąc temu , góra dwa.

no name
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: no name » 22 sie 2011, 15:15

moze jakies lewe paliwo ? teraz to roznie to bywa na tych stacjach moze z mieszane z woda bylo

Awatar użytkownika
tomekk666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomekk666 » 22 sie 2011, 16:26

Aro89, istnieje też możliwość, że na dnie baku był niezły syf i jak auto go naciągneło to dlatego robi takie cyrki. W przewodach od filtra do pompy nie masz pęcherzyków powietrza :?: Być może będzie trzeba kolejny raz wymienić filtr paliwa, bo mógł się zapchać syfem :roll:

Awatar użytkownika
Tomiii
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Tomiii » 22 sie 2011, 16:52

tomekk666 pisze:Aro89, istnieje też możliwość, że na dnie baku był niezły syf i jak auto go naciągneło to dlatego robi takie cyrki. W przewodach od filtra do pompy nie masz pęcherzyków powietrza :?: Być może będzie trzeba kolejny raz wymienić filtr paliwa, bo mógł się zapchać syfem :roll:
Ja bym właśnie obstawiał tą opcję
Ja tankuje na Lukoil od jakiegoś czasu i nie narzekam na jakość paliwa
a to że paliwo chrzczone to raczej nie uwierzę

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 22 sie 2011, 16:58

ja jak jeździłem po Lublinie to tankowałem praktycznie tylko na LUKOIL i paliwo mieli bardzo dobrej jakości, chociaż mogło się zdarzyć że była jakaś trefna dostawa, ale jak miałeś bardzo mało paliwa to możliwe że już zaczynało łapać powietrze albo masz nieszczelność w układzie paliwowym

dolej trochę mixolu do paliwa i pojeździj, jak wtryski dostały kiepskiego paliwa to mixol im pomoże <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl