[B3 JV 1.8] Śmierdzi paliwem w srodku
[B3 JV 1.8] Śmierdzi paliwem w srodku
Witam pisze tutaj poniewaz w silnikach benzynowych i lpg nie moge. Otoz mam nastepujacy problem:
Smierdzi mi w samochodzie paliwem gdy stoi nie uzywany nie wietrzony nie jakos mocno ale jak nie wietrze go ze 2 dni to dosyc. Ogladal go mechanik nie znalazl nigdzie zadnego wycieku ja tez nic nie zauwazylem. Kiedys tylko zaciekawily mnie jakies dwie jakby rureczki pod samochodem lekko wystajace, gumowe mniej wiecej pod tylnym siedzeniem nie wiem od czego one sa ale byly mokre tak jakby chyba paliwo sie saczylo ale to na zewnatrz a nie w srodku. Prosze o pomoc w znalezieniu przyczyny
Smierdzi mi w samochodzie paliwem gdy stoi nie uzywany nie wietrzony nie jakos mocno ale jak nie wietrze go ze 2 dni to dosyc. Ogladal go mechanik nie znalazl nigdzie zadnego wycieku ja tez nic nie zauwazylem. Kiedys tylko zaciekawily mnie jakies dwie jakby rureczki pod samochodem lekko wystajace, gumowe mniej wiecej pod tylnym siedzeniem nie wiem od czego one sa ale byly mokre tak jakby chyba paliwo sie saczylo ale to na zewnatrz a nie w srodku. Prosze o pomoc w znalezieniu przyczyny
Ostatnio zmieniony 29 sty 2013, 11:19 przez Soniak87, łącznie zmieniany 2 razy.
Ciezko tu cos powiedziec , bo trzeba sprawdzić w samochodzie i pod samochodem od wlotu paliwa do baku i bak , pozniej idziemy na dol przewodami pod podwoziem do pompy paliwowej i dalej do silnika. Duzo nie ma do sprawdzenia ale uwaznie to rób.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2011, 01:22 przez SoNiK__, łącznie zmieniany 1 raz.
Mimo tego że one są na zewnątrz, to jak auto postoi to może trochę "zaciągać" do kabiny, przecież ona nie jest 100% szczelna. Jeśli mechanik nic nie znalazł to najprawdopodobniej to może być przyczyną. Sprawdź te wężyki, od czego są i czy to na pewno od paliwa są mokre i to będziesz mógł sobie wykluczyć.
- damian19772
- Forum Audi 80
- damian19772
- Forum Audi 80
cholenderek to jest taka sruba przykrecajaca koncówke weza paliwowego np do filtra
takie cos sie montuje takze w traktorach, w moim przypadku tez był jeszcze problem taki pod spodem auta od silnika na zagieciu instalacji paliwa jest przykryta taka osłona popatrz sie tam na powrocie miałem malutka dziurke na powrocie music długo sie patrzec i najlepiej papierem toaletowym sprawdzac
takie cos sie montuje takze w traktorach, w moim przypadku tez był jeszcze problem taki pod spodem auta od silnika na zagieciu instalacji paliwa jest przykryta taka osłona popatrz sie tam na powrocie miałem malutka dziurke na powrocie music długo sie patrzec i najlepiej papierem toaletowym sprawdzac
Podepnę się pod temat i dopowiem z własnego doświadczenia .
Jeśli śmierdzi tylko podczas jazdy , to nieszczelność jest w komorze silnikowej i przez jakiś czas ( dopóki nie odparuje ) sły"chać śmierdzenie po wyściu z auta .
Jeśli podczas jazdy nic nie czuć a śmierdzi tylko jak się wyjdzie z auta , to dziura jest pod podłogą i gdzieś w kierunku zbiornika .
Najłatwiej jest zlokalizować nieszczelność dodając gaz z komory silnika i obserwuje się wtedy po kolei całą trasę paliwową .
Z kabiny nic się nie zobaczy , bo będzyna szybko odparowuje i zanim wysiądziemy po przegazowaniu to już wszędzie jest sucho .
Niby to dziecinnie proste , ale mechanik tańcował pół godz.wokół auta i nic nie widział . Dopiero jak przygazował solidnie z kabiny , to zobaczyłem fontannę nafty ze spękanego przewodu .
Jeśli śmierdzi tylko podczas jazdy , to nieszczelność jest w komorze silnikowej i przez jakiś czas ( dopóki nie odparuje ) sły"chać śmierdzenie po wyściu z auta .
Jeśli podczas jazdy nic nie czuć a śmierdzi tylko jak się wyjdzie z auta , to dziura jest pod podłogą i gdzieś w kierunku zbiornika .
Najłatwiej jest zlokalizować nieszczelność dodając gaz z komory silnika i obserwuje się wtedy po kolei całą trasę paliwową .
Z kabiny nic się nie zobaczy , bo będzyna szybko odparowuje i zanim wysiądziemy po przegazowaniu to już wszędzie jest sucho .
Niby to dziecinnie proste , ale mechanik tańcował pół godz.wokół auta i nic nie widział . Dopiero jak przygazował solidnie z kabiny , to zobaczyłem fontannę nafty ze spękanego przewodu .
Witam!
U mnie problemem była nieszczelna pompka przyspieszająca przy gaźniku. Rozebrałem ją wyczyściłem i uszczelniłem na klej do szyb. Pół roku i spokój. Poza tym spękał mi też przewód z paliwem który jest u mnie podłączany od elektrozaworu. Został wymieniony i na razie nie mam w środku krematorium
U mnie problemem była nieszczelna pompka przyspieszająca przy gaźniku. Rozebrałem ją wyczyściłem i uszczelniłem na klej do szyb. Pół roku i spokój. Poza tym spękał mi też przewód z paliwem który jest u mnie podłączany od elektrozaworu. Został wymieniony i na razie nie mam w środku krematorium
Wracam do swojego starego tematu przyczyna znaleziona jakaś membrana w gaźniku mi przecieka jak jadę na paliwie. Skutki paliwo więcej się wylewa jak spala a co najgorsze nowej nigdzie nie mogę dostać. W jednym sklepie powiedzieli mi aby przyniósł starą to może uda im się ściągnąć zestaw naprawczy do gaźnika ale problem jest tu, że żaden mechanik się tego nie podejmie przepytałem już wszystkich w okolicy chyba.
membrana w regulatorze ciśnienia to jest i wymiana jest prosta jak konstrukcja cepa
membranę kup używaną na szrocie
monowtrysk bosch !!!
montowane w samochodach audi 80 / fiat uno / citroen / peugeot i jeszcze parę aut
[ Dodano: 2013-01-18, 10:52 ]
dalsze wtryski
renault clio / megane / 19
seat cordoba / ibiza / toledo do roku 99
VW golf / passat /vento / jetta / polo do 98rok
lancia delta / dedra i Y10 do 99 max
volvo 440 i 460 do 96 rok
http://allegro.pl/volvo-440-460-renault ... 39790.html
http://allegro.pl/wtrysk-lancia-y10-1-1 ... 59826.html
membranę kup używaną na szrocie
monowtrysk bosch !!!
montowane w samochodach audi 80 / fiat uno / citroen / peugeot i jeszcze parę aut
[ Dodano: 2013-01-18, 10:52 ]
dalsze wtryski
renault clio / megane / 19
seat cordoba / ibiza / toledo do roku 99
VW golf / passat /vento / jetta / polo do 98rok
lancia delta / dedra i Y10 do 99 max
volvo 440 i 460 do 96 rok
http://allegro.pl/volvo-440-460-renault ... 39790.html
http://allegro.pl/wtrysk-lancia-y10-1-1 ... 59826.html