Witam,
Panowie mam bardzo podobny problem. Kupiłem B4 i wymieniłem klocki z tyłu. Wymieniłęm również linkę hamulca ręcznego bo nie działał. Problem mam taki, że:
1) Czasami po przejechaniu w sumie niedługiego odcinka po mieście cholernie śmierdzi w samochodzie spaloną gumą.
2) Po pewnym czasie okazało się że ręczny przestał działać więc pojechałem do mechanika który mi to robił. Okazało się że w tylnym lewym kole nie odbija docisk. Cholernie się tarcza grzeje. Po popsikaniu WD40 pomogło ale niewiele.
Powiedzcie mi czy można zrobić docisk, rozebrać go i wymienić ewentualnie uszczelki w nim. Panowie z zakładu w którym byłem powiedzieli że nie podejmują się tego i należy wymienić cały docisk ale to słono kosztuje.
Inny problem to taki że przednie tarcze też się grzeją cholernie. Czy to możliwe że hamulce są zapowietrzone? Jak sprawdzić czy hamulce są zapowietrzone? Hamują dobrze.
Pozdrawiam
[80 B4 TDi] Hamulce - tarcze gorące
-
- Forum Audi 80
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
co do zacisku to można naprawić zo zapieka się on na osi dźwigni od ręcznego ale z reguły to ta oś jest skorodowana bądź wytarta i wtedy naprawa jest bezcelowa. Na allegro można kupić sprawne zaciski za 120-150 zł. Grzanie się tarcz hamulcowych jest normalnym zjawiskiem po hamowaniu. Jeżeli jednak grzeją się nadmiernie to przyczyną mogą być zapieczone klocki w prowadnicach , rozwarstwiony przewód hamulcowy ten elastyczny bądź poprostu zapieczony zacisk. Sprawdź podnosząc auto i jak się kręci koło naciśnij hamulec i zaraz po tym czy koło się kręci lekko. Jak tak to jest wszystko ok, jak nie to może to być jedena z powyższych przyczyn. Zapowietrzenie hamulcy sprawdzisz naciskając na hamulec kilka razy mie może poprostu rosnąć pedał.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80