Audio w b4
Głosniki do mojej audi 1.9TD
Oglądałem aukcję i nie widziałem nic ciekawego z głośników firmy pioneer lub alpine. Bardzo mnie to zdziwiło gdyż te firmy mają bardzo drogie ale dobre produkty, jednak żaden z głośników nie wpadł mi do gustu. Niestety żadnych propozycji z waszej strony też nie widzę więc będę musiał kupił głośniczki hertza a radioodtwarza alpine:]
Hm...jeżeli kolego nie cchesz ciąć drzwi to ja bym zaproponował takie rozwiazanie.Przód coś w systemie(Dls lub macromy, nie wiem czy można coś innego jeszcze dostac w tym rozmiarze),a na tył proponowałbym JBL dekady 16*9.Taki zestaw chodz może nie jest najtańszy to napewno warty swojej ceny.Otrzywiscie trzeba to jeszcze odpowiednio ustawić.Co do radia to proponowałbym alpine 9812RR(bardziej pasuje do audi), daje duzo wieksze możliwości ustawien, no i ma mocniejsza koncówke.
pozdr
pozdr
[80 2.0 ABK] Jaki wzmacniacz byście polecili do tych głośnik
Witam mam takie pytanie,jaki wzmacniacz byście polecili do tych głośników
Przód: JBL GT5-402
TYŁ: HERTZ DSK 130 bądź HELIX Dark Blue DB 52.1.
Myślałem nad takim wzmacniaczem,mały da się go wszędzie schować,ale raczej jest za słaby ( link do tego wzmachola alpine-ktp-445 ). Na wzmacniacz mogę poświęcić ze 200zł. Sub będzie podłączony na monobloku nie na wzmacniaczu.
Myślałem także nad tymi głośniczkami na tył powerbass-s-5c
Przód: JBL GT5-402
TYŁ: HERTZ DSK 130 bądź HELIX Dark Blue DB 52.1.
Myślałem nad takim wzmacniaczem,mały da się go wszędzie schować,ale raczej jest za słaby ( link do tego wzmachola alpine-ktp-445 ). Na wzmacniacz mogę poświęcić ze 200zł. Sub będzie podłączony na monobloku nie na wzmacniaczu.
Myślałem także nad tymi głośniczkami na tył powerbass-s-5c
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, 20:38 przez Gawlik, łącznie zmieniany 1 raz.
napisałeś żę możesz poświęcić na wzmacniacz 200zł a pokazałeś wynalazek za 600zł;p;p po za tym 10siatki dajesz z przodu a 13nastki bądz 16nastki chcesz wsadzić do tyłu i to nie byle co nie zastanawiałeś się na odseparowanym przodem ?? co do wzmacniacza przód ma jakieś 30rms a tył będzie miał jakieś 60rms a więc tak tył pod wzmak podłączyć można a przód czy jest sens jeśli miał bym kupić 4kanałówkę to pomyślał bym nad odseparowanym przodem a później a jakiś czas odseparowany tył podaj jakie masz radio a co do schowania wzmacniacza masz sedana nie ma tu problemu ja u siebie podwiesiłem i po części położyłem na wykonanej półce która leży na baku 2 wzmacniacze i jest jeszcze dużo miejsca co do wzmacniacza 4kanałowego pod to co planujesz czyli przód 30rms tył ok 50-70rms
ten ma po 40 jvc-ks-ax-504
4x75 sony-xm-754hx
4x50 alpine-3555-400w
Ogólnie jest ich jeszcze parę ale ja jeśli moge ci poradzić wolał bym za te pieniążki (z przodu i tyłu )zrobić porządny przód znaczy wykonać taszki wytłumić zamontować wyżej wymienione głośniki 16cm nawet pod samo radio w przypadku gdy braknie funduszu a z czasem dozbierać dokupić wzmacniacz 4 kanałowy i dorobić tył i będziesz mega zadowolony i jak pisałem podstawa jakie masz radio? i co masz w bagaju bo tym bardziej jeśli w bagażniku jest coś fajnego będzie mocno brakować przodu przy 10siątce chyba że lubisz walenie samym basem po uszach
ten ma po 40 jvc-ks-ax-504
4x75 sony-xm-754hx
4x50 alpine-3555-400w
Ogólnie jest ich jeszcze parę ale ja jeśli moge ci poradzić wolał bym za te pieniążki (z przodu i tyłu )zrobić porządny przód znaczy wykonać taszki wytłumić zamontować wyżej wymienione głośniki 16cm nawet pod samo radio w przypadku gdy braknie funduszu a z czasem dozbierać dokupić wzmacniacz 4 kanałowy i dorobić tył i będziesz mega zadowolony i jak pisałem podstawa jakie masz radio? i co masz w bagaju bo tym bardziej jeśli w bagażniku jest coś fajnego będzie mocno brakować przodu przy 10siątce chyba że lubisz walenie samym basem po uszach
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, 20:39 przez mezik0, łącznie zmieniany 1 raz.
Radio to mam Alpine CDE-122RR 4x50Wat,do bagaja planuję wsadzić coś takiego,wiem,że mała moc,ale jak dla mnie powinno wystarczyć rockford-punch-p1s412. W separację przodu nie mam jak się za bardzo zabrać,brak czasu i dodatkowych funduszy,kiedyś może nad tym i pomyślę,ale to jak przypłynie nagły i duży zastrzyk gotówki i oczywiście jak się autko nie sprzeda. Najprawdopodobniej wezmę ten wzmacniacz alpina,podepnę pod niego głośniczki,sub będzie troszkę słabszy żeby nie było za dużo łup łup :mrgreen: myślę,że jakoś to zagra w miarę dobrze
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, 20:40 przez Gawlik, łącznie zmieniany 1 raz.
chcesz wydać 600zł na wzmacniacz pod głośniki bo chodzi ci o to żeby go nie było widać ?? i to jeszcze pod głośniki w ori miejscach i to jeszcze taki który ma 4x45rms za tą cenę to można zdziałać coś innego nawet razem ze skrzynią już ! ja bym odpuścił taki wzmacniaczyk.a i odkryłem co cie trapi ! bo Ogólnie to widzę żę twoją bolączką jest to iż radio ma wyjście tylko na jeden wzmacniacz szczerze jeśli ma zostać to radio podłącz pod nie po prostu same głośniki i tą skrzynie 150w nie będzie zbytnio waliło ale będzie miło choć dobra 150tka potrafi zdziałać wiele a jak będziesz myślał o odseparowanym przodzie to najlepiej sprzedaj to radio i wymień na serie CDA bo za 300zł można wyrwać już radio które ma 2wyjścia na wzmacniacz a za ok 500zł można już wyrwać 3wyjścia co daje pełną kontrole nad drzwiami przód i tył oraz subem nie pchał bym się w koszta teraz tym bardziej że efekt będzie mizerny zrób tak jak pisałem wyżej a to 500zł które kosztuje ten wzmacniaczyk zostaw sobie na odseparowanie przodu jeśli auto jednak zostanie ale to tylko moje zdanie i nie musisz sie z nim zgadzać jak dla mnie to co chcesz zrobić po prostu nie ma sensu
a i jeszcze jeśli chodzi o ten zestaw z linku to też można taniej i lepiej można złożyć używany zestaw który będzie nawet lepszy za ok 300-500zł
więc taki zestaw też bym sobie odpuścił noc chyba ze nie masz co z kasą robić
a więc widzisz iż już z samego bagaja zostało ci 200zł co wystarczy na panele przednie no ale słowo należy do ciebie jeśli auto zostanie rób jak pisałem a będziesz zadowolony może ci to powiedzieć każdy kto ma odseparowane zestawy
jutro wrócę z pracy ok 17 jeśli będziesz chciał ja i koledzy możemy ci pomóc poszukać jakiś zestawów a i pamiętaj żę nie wszystko co nowe musi być dobre bo używane możesz kupić znacznie lepsze
a i jeszcze jeśli chodzi o ten zestaw z linku to też można taniej i lepiej można złożyć używany zestaw który będzie nawet lepszy za ok 300-500zł
więc taki zestaw też bym sobie odpuścił noc chyba ze nie masz co z kasą robić
a więc widzisz iż już z samego bagaja zostało ci 200zł co wystarczy na panele przednie no ale słowo należy do ciebie jeśli auto zostanie rób jak pisałem a będziesz zadowolony może ci to powiedzieć każdy kto ma odseparowane zestawy
jutro wrócę z pracy ok 17 jeśli będziesz chciał ja i koledzy możemy ci pomóc poszukać jakiś zestawów a i pamiętaj żę nie wszystko co nowe musi być dobre bo używane możesz kupić znacznie lepsze
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2011, 22:08 przez mezik0, łącznie zmieniany 1 raz.
tak podłącz głośniki pod radio a wzmak i suba pod to jedno wyjście choć wyrzej ci napisałem tzn dopisałem jeszcze parę rzeczy więc je przeczytaj napisałem odnośnie ceny tego zestawu 750zł można złożyć nawet lepszy za ok 300-500zł zależy co się wyrwie na allegro;) ja ostatnio dla siebie wyrwałem focala 250rms za 150zł i wzmacniacz phonocara seri 4tej 200w rms za 200zł tyle że po głośnik pojechałem osobiście 80 kilometrów w jedną stronę i na flaszkę mi opuścili głośnik ma 25cm i działa w 35litrowej skrzyni zamkniętej i jest przyjemnie i czysto
Jeśli by było to możliwe byście poszukać jakiegoś zestawu jeśli to nie będzie problemem Chodziło by mi tylko o głośniki na tył 13cmm wzmacniacz i suba,mogą być i używane,w nowe nie ma się co pchać ponieważ zawias muszę zrobić,a wypłata będzie trochę słabsza niż się spodziewałem Na suba wzmachola i głośniczki mógłbym poświęcić ze 600-700zł może trochę mniej. Za pomoc byłbym bardzo wdzięczny
jutro wrócę z pracy ok 16-17 to wejdę na allegro i poszukam choć dziś pokazałeś 600-700zł ja biorę to 700 bo na czysto zostanie ok 600 bo okablowanie zje ok 100zł bo byle jakich przewodzików też pchać nie ma sensu tym bardziej iż może kiedyś być przebudowa tak na szybkiego na dziś
hertz-dsk-130 lub coś alpine-sxe-1350s słyszałem podobne tylko że 16nastki i po za tym iż trochę wysokotonowe walą po uszach to nic nie stwierdziłem ale ponoć nie było nic ustawiane choć pod radiem myślę iż by śmigały:)
150w kenwood-kac-626
wzmacniacz-sony-xm-4520
lanzar-230
1rwsza z brzegu 150w rockford-fosgate-rfz3410-150w
choć closeta bym szukał skrzynia-basowa-hertzznajomy miał jeśli dobrze pamietam coś ok 150 lub 200w musiał bym zobaczyć
cały zestaw wzmacniacz-dark-blue-2-glosnik-dark-blue-12-helix ok 200W za 450zł (ogólnie cena uważam niegłupia) plus wykonanie skrzyni z 50zł a jeśli masz z czego to i za free to tak na szybkiego więcej będziemy pisać jutro do zobaczyska;)
ale ogólnie wyjdzie ok 400-500zł plus 150-200zł a więc zamierzone 600-700 plus okablowanie ok 100zł
a wiec tak będę już dostępny i zaraz się biorę za szukanie rarytasów dla ciebie
a więc jeśli chodzi o używane 13nastki to niema za wiele opcji dlatego cena zostaje ok 230zł
a teraz dopisze wzmaki i skrzynie
co do wzmaków nie dopisze nic a do skrzyń
20stka hertz-es-200
25tka 200w subwoofer-hertz-es200
choć myślę iż wzmacniacz-dark-blue-2-glosnik-dark-blue
zestaw nie jest zły gdyż sam nowy wzmak kosztuje ok 400-500zł
hertz-dsk-130 lub coś alpine-sxe-1350s słyszałem podobne tylko że 16nastki i po za tym iż trochę wysokotonowe walą po uszach to nic nie stwierdziłem ale ponoć nie było nic ustawiane choć pod radiem myślę iż by śmigały:)
150w kenwood-kac-626
wzmacniacz-sony-xm-4520
lanzar-230
1rwsza z brzegu 150w rockford-fosgate-rfz3410-150w
choć closeta bym szukał skrzynia-basowa-hertzznajomy miał jeśli dobrze pamietam coś ok 150 lub 200w musiał bym zobaczyć
cały zestaw wzmacniacz-dark-blue-2-glosnik-dark-blue-12-helix ok 200W za 450zł (ogólnie cena uważam niegłupia) plus wykonanie skrzyni z 50zł a jeśli masz z czego to i za free to tak na szybkiego więcej będziemy pisać jutro do zobaczyska;)
ale ogólnie wyjdzie ok 400-500zł plus 150-200zł a więc zamierzone 600-700 plus okablowanie ok 100zł
a wiec tak będę już dostępny i zaraz się biorę za szukanie rarytasów dla ciebie
a więc jeśli chodzi o używane 13nastki to niema za wiele opcji dlatego cena zostaje ok 230zł
a teraz dopisze wzmaki i skrzynie
co do wzmaków nie dopisze nic a do skrzyń
20stka hertz-es-200
25tka 200w subwoofer-hertz-es200
choć myślę iż wzmacniacz-dark-blue-2-glosnik-dark-blue
zestaw nie jest zły gdyż sam nowy wzmak kosztuje ok 400-500zł
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, 20:43 przez mezik0, łącznie zmieniany 1 raz.
Trochę też patrzyłem po allegro i zdecydowałem,że na tył zakupię te głośniczki hertz-dsk130-2-drozny a subwoofer może ten jbl-gt5-12-subwoofer-w-skrzyni-bass-reflex no i taki wzmacniacz alpine-3555-400w Co o tym sądzisz mezik0 ?
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, 20:44 przez Gawlik, łącznie zmieniany 1 raz.
góśniki okej a wzmacniacz kurcze pominąłem mają taki wzmacniacz możesz pod 2 kanały podpiąć drzwi a 2 zmostkować pod suba choć jeśli chodzi o głośniki basowe to też coś napisałem nie słuchame nigdy JBl tzn wróć jednego słuchałem i jakoś mnie to nie cieszyło może dlatego ze waliło po uszach basem i właśnie chciałem ci to powiedzieć iż przy przednim zestawie w desce i tylnych drzwiach może być problem ze słyszalnością czegoś innego niż wzmak:) ja obecnie mam 250w rms i ci powiem że pod system przedni i tylny jest jeszcze czasem brak ale tylko czasem w zupełności mi wystarcza więć tu już wszystko zależy od ciebie no choć faktem jest iż jeśli kiedyś miał by być robiony zestaw od separowany z przodu wzmacniacz 4kanałowy pod drzwi byś miał zostało by tylko kupić 2gi pod skrzynię więc patrząc z tej strony faktycznie można by było zakupić;)
Kurcze tak patrzę po tych subach i nic ciekawego nie mogę znaleźć tak ze 300-250 RMS. JBL to odpada zeszli na psy,jakość dźwięku porażka a kasy tyle chcą za to,że aż ręce opadają. Chyba że ten skrzynia-r1s412-rockford-fosgate a wzmacniaczyk wziąłbym raczej tego alpina byłby na zaś,stary ale riary na pewno przewyższa jakością nie jeden nowy wzmacniacz A jakbym go nie wziął to jakiś inny bym wykombinował A ty mezik0 jakiego suba byś proponował??? Wiem,że mocnego nie trzeba będzie kupować(taki ze 500W) ponieważ nic by nie było słychać oprócz ŁUP ŁUP :mrgreen: a tego to bym nie chiał
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, 20:44 przez Gawlik, łącznie zmieniany 1 raz.
ja ci powiem iż kiedyś miałem 150w rms i mi starczyło teraz mam 200-220 i jest przyjemniej bo mam przód odseparowany myślę że jak by miał 250-300 to już by w pełni wszystko sie wykorzystywało:) co do subów poszukaj w dziale samych głośników 25lub 30cm;) bo wykonanie skrzyni to nic trudnego z głośnikiem dostajesz parametry podstawiasz je pod program i ci wylicza jaka skrzynie no chyba że wszystko będziesz miał opisane jak np robi to focal bynajmniej u mnie gdy kupiłem tego focala miałem opisaną skrzynie zamkniętą i bass reflex grubość ścianki litraż zalecane wymiary każdej ściany ogólnie skrzynie można w prosty sposób zrobić samemu
Co do skrzyni teraz będzie ci wystarczać gdy zrobisz przód będzie brakować;)) ;p a co do wzmacniacza przyjemny i jest tak jak napisałeś będziesz z niego zadowolony i będzie wykazywał jakość jak starsze radia bo sam mam takie i wyboje nie wyboje wszystko działa płynie niż u narzekających znajomych że im przeskakuje jak jadą na glebie no ale cóż poradzić kiedyś chyba Pep000 napisał fajne słowa ,,rarytasy na allegro za psie pieniądze zostają dla nas a nowe szity kupują ludzie co ich na to stać " mniej więcej takie słowa i to jest prawda
Co do skrzyni teraz będzie ci wystarczać gdy zrobisz przód będzie brakować;)) ;p a co do wzmacniacza przyjemny i jest tak jak napisałeś będziesz z niego zadowolony i będzie wykazywał jakość jak starsze radia bo sam mam takie i wyboje nie wyboje wszystko działa płynie niż u narzekających znajomych że im przeskakuje jak jadą na glebie no ale cóż poradzić kiedyś chyba Pep000 napisał fajne słowa ,,rarytasy na allegro za psie pieniądze zostają dla nas a nowe szity kupują ludzie co ich na to stać " mniej więcej takie słowa i to jest prawda
Jak zbudowanie samej skrzynki nie jest takie trudne to się może skuszę Mi powinno wystarczyć w zupełności 250RMS. Przy tych głośnikach co będą zamontowane myślę,że to max jeśli chodzi o suba. Za prawdziwe poszukiwania perełek wezmę się dopiero w poniedziałek na wieczór jak wypłata przyjdzie :mrgreen: Wielkie dzięki mezik0 flaszka się tobie należy Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc :lol: