[ 80 b3 1.6 TD] kontrolka oleju
[ 80 b3 1.6 TD] kontrolka oleju
Witam
mam problem z moja kontrolką oleju, jak rano odpalam auto, albo jak dłużej auto postoi i ruszam to miga mi kontrolka oleju, a olej miałem wymieniany niedawno i przejechałem dopiero 1 tys. km, jest pełny stan oleju a nawet troszke więcej, czy to np możliwe ze jak troszke wiecej oleju to bedzie migac ???
tak samo miga mi na zakrentach .... pomozcie bo denerwuje mnie to i niepokoi zeby nie uszkodzic silnika
PZODRAWIAM i z góry dziękuje
[ Dodano: 2007-09-13, 15:21 ]
aha a jak silnik jest rozgrzany to już nic nie miga i jest OK tylko jak silnik jest zimny
mam problem z moja kontrolką oleju, jak rano odpalam auto, albo jak dłużej auto postoi i ruszam to miga mi kontrolka oleju, a olej miałem wymieniany niedawno i przejechałem dopiero 1 tys. km, jest pełny stan oleju a nawet troszke więcej, czy to np możliwe ze jak troszke wiecej oleju to bedzie migac ???
tak samo miga mi na zakrentach .... pomozcie bo denerwuje mnie to i niepokoi zeby nie uszkodzic silnika
PZODRAWIAM i z góry dziękuje
[ Dodano: 2007-09-13, 15:21 ]
aha a jak silnik jest rozgrzany to już nic nie miga i jest OK tylko jak silnik jest zimny
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
hmm a jak sprawdza sie ciśnienie ? na jakiejs stacji diagnostycznej czy moge sobie sam sprawdzic ???
wczesniej Swieciło mi też czesto ale myslaleł ze to olej bo miałem na oleju przejechane 10 tys. km, wymieniłłem olej i było chwile ok, a po przejechaniu na nowym oleju 1. tys. km znow zaczyna sie swiecić .. boje sie czy to moze być pompa olejowa ? ;/
aha jeszcze jak otworze chwilowo korek wlewowy do oleju to chwilowo sie uspokaja ...
dzieki za rady wymienie czujnik i dam znac
wczesniej Swieciło mi też czesto ale myslaleł ze to olej bo miałem na oleju przejechane 10 tys. km, wymieniłłem olej i było chwile ok, a po przejechaniu na nowym oleju 1. tys. km znow zaczyna sie swiecić .. boje sie czy to moze być pompa olejowa ? ;/
aha jeszcze jak otworze chwilowo korek wlewowy do oleju to chwilowo sie uspokaja ...
dzieki za rady wymienie czujnik i dam znac
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Takie sprawy to rzadko przyczyna oleju. Jeśli masz słabe ciśnienie (samemu też można sprawdzić, ale trzeba mieć barometr - jedź do pierwszego lepszego zakłądu mechanicznego, na bank będą mieli), to wymiana na nowy olej może czasami chwilowo pomóc, gdyż nowy olej jest gęstszy od tego przechodzonego, dlatego też silnik ma ciut większe ciśnienie.
Sprawdź na początku to ciśnienie żeby być pewnym zy wszystko ok. Jeśli ciśnienei będzie ok to wtedy zajmnij sie czujnikami.
Sprawdź na początku to ciśnienie żeby być pewnym zy wszystko ok. Jeśli ciśnienei będzie ok to wtedy zajmnij sie czujnikami.
ja ostatnio zauwazylem podobny problem, mianowicie czyscilem silnik caluski wkolo szmatka zasuwalem,i wracajac do domu raptem mi kontrolka oleju zamrugala tak pow.2300obrotow ,czego przedtem mi nie robilo,poziom oleju w polowie ,poluzowalem cos czy pech i silnik pada?czy zimny czy cieply kontrolka zapala sie
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
W twoim przypadku stawiam na czujnik. Jak czyściłeś silnik prawdopodobnie zwaliłeś kable z jednego z czujników oleju, tego który działa powyżej 2tyś obrotów. Zdejmni ten mieszek ochronny i sprawdź czy wszytsko łącz dobrze.josef pisze:ja ostatnio zauwazylem podobny problem, mianowicie czyscilem silnik caluski wkolo szmatka zasuwalem,i wracajac do domu raptem mi kontrolka oleju zamrugala tak pow.2300obrotow ,czego przedtem mi nie robilo,poziom oleju w polowie ,poluzowalem cos czy pech i silnik pada?czy zimny czy cieply kontrolka zapala sie
- M@rcus
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Podłącze się do tematu, czy ktoś się orjętuje jakie czujniki ciśnienia oleju są stosowane w silniku 1.6 Diesiel? Z jednego mi zaczyna kipieć olej i chciałbym go wymienić na nowy a przy okazji i drugi. Jeden to prawdopodobnie 0,9bara tylko nie wiem czy góra czy dół.
A co do tematu to może Ci szwankować właśnie czujnik
A co do tematu to może Ci szwankować właśnie czujnik
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80