[1.9 tdi 1z] Wymiana silnika 1z na AFN z b5
[1.9 tdi 1z] Wymiana silnika 1z na AFN z b5
Czy będzie możliwe przełożenie silnika z audi A4 do 80? Stary silnik to na 99% 1z, a silnik z A4 to prawdopodobnie 110 konny AFN. Jeśli jest tak możliwość to czy będzie to się wiązało z dużą ilością przeróbek i kombinowania? Prosiłbym o szybką odpowiedź bo nie wiem czy warto jechać jutro i wyciągać ten silnik z wraka A4, czy po prostu poszukać silnika od 80. Silnik od A4 mogę mieć z całym osprzętem za 1000zł.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Jak chcesz mieć tak jak w 80 dziesiątce to i owszem ,pompa wody ,alternator ,wentylator z wiskozą ,mocowaniem i sposobem napedu tych podzespołów się róznią i mozna to zostawić ,trochę rzeżbiąc ,a mozna przełozyć ori jak się ktoś upiera .Ale po kiego przekładać wtryski :shock: toż to nawet wskazane żeby zostawić :mrgreen: No i chyba zapomnieliśmy dodać że turbo ze zmienną geometrią z AFN a ,nie da się wysterować twoim ori kompem z audi ,i nie będzie to jeżdziło tak jak AFN w sensie tych 110 koni , chyba że przełożysz kompa z AFN-a ...o ile podejdzie bo były dwa rodzaje i podejdzie tylko ten starszy jednowtykowy ...gumacz100 pisze:To znaczy że wszystko będzie trzeba przerzucić ze starego na nowy??(to znaczy pompa wodna, wtryski itd.)
Mam do kolegow takie pytanie ile kosztowalby taki KAPITALNY REMONT silnika szlif tuleji tloki pierscienie nowa glowica(ewentualnie jakas po dobrej regeneracji komplet zaworow) uszczelki panewki na wal glowne i do korb ?? czyli taki komplekwowy remont slupka(golego silnika) ile by to wynioslo ?? i czy ktos z was ma takie znajomosci czy kontakty ?? jesli chodzi o pytanie ktore napewno padnie dlaczego taki remont to bo taki mam kaprys poprostu stac mnie i chce takie cos sobie zrobic. chce miec silnik jak nowke w 80 jakos mam slabosc do tego modelu. prosilbym o przypuszczalna cene takiego remontu. i ewentualny adres czy telefon kontaktowy stacji czy mechanika zaufany warsztat zeby dal jakas renkojmie. z gory dziekuje piszcie prosze na priva bo jestem tylko przelotem na kompie i zawsze latwiej poczte przeczytac nisz szukac na forum z gory bardzo dziekuje :) Audi gura
[ Dodano: 2013-02-19, 21:49 ]
zapomnialem dodac silnik 1.9 tdi 1Z
A po co dublujesz tematy?Chycel pisze:Mam do kolegow takie pytanie ile kosztowalby taki KAPITALNY REMONT silnika szlif tuleji tloki pierscienie nowa glowica(ewentualnie jakas po dobrej regeneracji komplet zaworow) uszczelki panewki na wal glowne i do korb ?? czyli taki komplekwowy remont slupka(golego silnika) ile by to wynioslo ?? i czy ktos z was ma takie znajomosci czy kontakty ?? jesli chodzi o pytanie ktore napewno padnie dlaczego taki remont to bo taki mam kaprys poprostu stac mnie i chce takie cos sobie zrobic. chce miec silnik jak nowke w 80 jakos mam slabosc do tego modelu. prosilbym o przypuszczalna cene takiego remontu. i ewentualny adres czy telefon kontaktowy stacji czy mechanika zaufany warsztat zeby dal jakas renkojmie. z gory dziekuje piszcie prosze na priva bo jestem tylko przelotem na kompie i zawsze latwiej poczte przeczytac nisz szukac na forum z gory bardzo dziekuje :) Audi gura
-
- Forum Audi 80