Witam, wczoraj kupiłem skrzynię z A4 z 2001r za 800zł z firmy BCS (dostałem rabat bo z firmy w której pracuję brali od nich 3 silniki). Zanim kupiłem posprawdzałem wymiary tej co mam i wygląda na to że nic nie trzeba będzie przerabiać, do silnika będzie pasować na pewno, między flanszami jest 275mm, rozstaw śrub do przegubów 115mm i w starej skrzyni z (BAA) wymiary są takie same. Jak znajdę chętnego do wymiany to jeszcze napiszę co i jak.
[ Dodano: 2007-10-02, 14:57 ]
Witam, skrzynia założona. Poza jednym istotnym problemem wszystko pasowało. Ten problem to flansze na skrzyni które trzeba było przełożyć ze starej skrzynki ale to pikuś bo zajęło to mechanikowi 20 minut. Tak więc skrzynia biegów z audi A4 1.9TDI z 2002r(odczytałem datę produkcji ze skrzyni a gościu mówił że jest z 2001r) PASUJE do naszych B4 1Z bez większych problemów :mrgreen: a z tego co się orientowałem to taka sama skrzynka jest zamontowana w VW Passat B5 i B6. 8-)
[ Dodano: 2007-10-04, 16:18 ]
Ale życie jest złośliwe, doszedłem do tego dlaczego nie działa mi prędkościomierz :idea: . Krótko przed wymianą skrzyni padł mi prędkościomierz, odpuściłem sobie naprawę bo i tak skrzynię miałem zamiar wymienić. Kupiłem skrzynię z A4 i niby wszystko pasowało za wyjątkiem flansz które trzeba było przełożyć ze starej skrzynki, zamontowałem tą skrzynkę i licznik nie ruszył, wtedy to już zgłupiałem. Dzisiaj zrobiłem mały eksperyment : przy wtyczce przy skrzyni są dwa przewody jeden plus a drugi masa, w czujniku jest kontaktron który ma za zadanie zwierać i rozwierać styki pod wpływem pola magnetycznego z impulsatora w skrzyni, wyjąłem tą wtyczkę i do środkowego styku podłączyłem przewód który dotykałem do masy i licznik zaczął pokazywać.
Co się okazało, w starej skrzyni rozleciało się kółko impulsatora a w skrzyni z A4 po prostu go NIEMA bo tam impulsy idą z ABSu :evil: Muszę kupić takie kółko (60zł w ASO Audi) i zamontować do skrzyni