[B3/B4] EL. Lusterka - sposób podłączenia
[B3/B4] EL. Lusterka - sposób podłączenia
Witam wszystkich.
Zwracam sie do Was z prośbą o wytłumaczenie mi (jak dziecku :lol: ) jak podłączyć elektryczne lusterka pod instalacje samochodu który niemiał nigdy nic takiego.
Zebrane informacje pomogą mi samemu załozyć u siebie el. lusterka jak i napisac manual. Zrobie foto-reportaż z dokładnym opisem i zdjęciami. Mam nadzieje ze poźniej zostanie zamieszczony w dziale Download i przyda się innym Klubowiczom.
Oto czym dysponujemy :
- kompletna wiązka elektryczna
- elektryczne lusterka
- chęci do pracy
- schemat elektryczny (niestety po ang. )
Schemat :
Schemat wiązki elektrycznej:
Kostka do sterowania:
Kostka do lusterka:
Przewody które trzeba podłączyć do instalacji samochodu:
Panel sterowania lusterkami:
Przewody w panalu sterowania:
Zwracam sie do Was z prośbą o wytłumaczenie mi (jak dziecku :lol: ) jak podłączyć elektryczne lusterka pod instalacje samochodu który niemiał nigdy nic takiego.
Zebrane informacje pomogą mi samemu załozyć u siebie el. lusterka jak i napisac manual. Zrobie foto-reportaż z dokładnym opisem i zdjęciami. Mam nadzieje ze poźniej zostanie zamieszczony w dziale Download i przyda się innym Klubowiczom.
Oto czym dysponujemy :
- kompletna wiązka elektryczna
- elektryczne lusterka
- chęci do pracy
- schemat elektryczny (niestety po ang. )
Schemat :
Schemat wiązki elektrycznej:
Kostka do sterowania:
Kostka do lusterka:
Przewody które trzeba podłączyć do instalacji samochodu:
Panel sterowania lusterkami:
Przewody w panalu sterowania:
Ostatnio zmieniony 28 lip 2007, 23:45 przez Krzysztof_Suliko [usunięt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
słuchaj jak ja kupiłem swoja elektryke taki cały zestaw to mialem tą wiazke od lusterek odcieta i mi wystawał z niej brazowy kabel czyli masa i czerowny + podpiołem ten plus do plusa od szyb a mase do sruby z masami pod kierownica co jest po lewej stronie
[ Dodano: 2007-07-27, 20:25 ]
wedlug Twojej fotki to wlasnie masz mase ten bez kostki zadnej a ten czerwony w kostce niebieskiej to plus... ten trzeci zostaje prawdopodobnie "ślepy" lub zadzwon do sprzedawcy i zapytaj go czy w tym B4 co Ci sprzedawal te czesci miał lusterka podgrzewane to wtedy problem znika jak bys miał lusterka teraz w domu juz to podlaczasz kosztki do lusterek a te dwa kable + i - do aku i mozesz sprawdzic czy działają lusterka na dywanie np.
[ Dodano: 2007-07-27, 20:30 ]
ja według tego schematu troche łapałem gdzie co jest i czytałem z niego tylko mase i plus ... jak cos to pisz na gg to Ci wytłumacze dokładnie
[ Dodano: 2007-07-27, 20:25 ]
wedlug Twojej fotki to wlasnie masz mase ten bez kostki zadnej a ten czerwony w kostce niebieskiej to plus... ten trzeci zostaje prawdopodobnie "ślepy" lub zadzwon do sprzedawcy i zapytaj go czy w tym B4 co Ci sprzedawal te czesci miał lusterka podgrzewane to wtedy problem znika jak bys miał lusterka teraz w domu juz to podlaczasz kosztki do lusterek a te dwa kable + i - do aku i mozesz sprawdzic czy działają lusterka na dywanie np.
[ Dodano: 2007-07-27, 20:30 ]
ja według tego schematu troche łapałem gdzie co jest i czytałem z niego tylko mase i plus ... jak cos to pisz na gg to Ci wytłumacze dokładnie
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
:?: oznacza prawdopodobnie własnie podłączenie do podgrzewania lusterek wątpie ze to wolne gniazdo jest ... przy wiazce el. szyb to było by własnie gniazdo wolne ale tutaj według mnie na 75% to gniazdo do ogrzewanych lusterek (podłączyc trzeba pod ogrzewanie tylnej szyby) 25% stawiam na to ze to wolne gniazdo.
No i wszystko jasne...
Po przeanalizowaniu schamatu i podpowiedzi Kolegi Misiek_Ste wynika że :
- brązowy (masa) [-] podłanczany pod śróbke z innymi masami (dobrze było by założyć tzw. kabeloczko )
- czerwone z niebiezkim paskiem (plus) [+] - podłanczany przez bezpiecznik nr. 18 25A
- dwa białe przewody (podgrzewanie lusterek) - podłanczany do białego przewodu prowadzącego prąd do podgrzewania tylnej szyby.
Teraz pozostaje wszystko zamontować i połączyć instalacje.
Zdjęcia wkrótce, cały manual w PDF teź.
Pozdr.
Krzysiek
- brązowy (masa) [-] podłanczany pod śróbke z innymi masami (dobrze było by założyć tzw. kabeloczko )
- czerwone z niebiezkim paskiem (plus) [+] - podłanczany przez bezpiecznik nr. 18 25A
- dwa białe przewody (podgrzewanie lusterek) - podłanczany do białego przewodu prowadzącego prąd do podgrzewania tylnej szyby.
Teraz pozostaje wszystko zamontować i połączyć instalacje.
Zdjęcia wkrótce, cały manual w PDF teź.
Pozdr.
Krzysiek
No właśnie nie mam elektrycznych szyb Wczoraj próbowałem się dostać do bezpieczników od góry ale mi nie wyszło. Na wierzchu mam podświetlanie przycisków z konsoli środkowej bo kiedyś podciągałem je do radia. Ono też jest po kluczyku najwyżej podłącze się tam, tylko nie wiem czy jakiś bezpiecznik nie strzeli dlatego wolałbym się podpiąć pod oryginalny.
https://audi80.pl/b4-all-opis-pinow- ... htm#660982 - tutaj masz podaną rozpiskę pinów od spodu skrzynki bezpieczników , podepnij niebieski konektor ( + zasialania ) pod pin M 75as i będziesz miał jak w oryginale .