[80 b3 1.8] bicie przy hamowaniu
[80 b3 1.8] bicie przy hamowaniu
Witam, przeczytałem sporo tematów i dużo się dowiedziałem, ale nie w jednej kwestii a mianowicie czy bicie podczas hamowania może być spowodowane delikatnie skrzywionym kołem? Dziwna sprawa bo przy starych tarczach z dość sporym progiem biło przy hamowaniu, postanowiłem je wymienić i co zauważyłem to lepiej hamuje ale bije mocniej. W sumie nie chce mi się wierzyć że tarcza krzywa więc pytam o koła, może ktoś miał objaw bicia przy hamowaniu i problemem były koła?
- Łukasz1990
- Forum Audi 80
Jakbyś miał skrzywione koło, a raczej felgę lub bańkę na oponie, to by Ci biło podczas jazdy w zależności od tego z jaką prędkością jedziesz (raz mocniej, a raz słabiej).
Może być też tak, że podczas zakładania nowych tarcz źle została wyczyszczona piasta i tarcza nie dolega jak trzeba. Zdarzają się też przypadki, że tarcza jest nowa i może być krzywa.
Może być też tak, że podczas zakładania nowych tarcz źle została wyczyszczona piasta i tarcza nie dolega jak trzeba. Zdarzają się też przypadki, że tarcza jest nowa i może być krzywa.
-
- Audi 80 Klub
- Łukasz1990
- Forum Audi 80
-
- Audi 80 Klub
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Gdzieś tu na forum czytałem że takie bicie przy hamowaniu może też powodować zbyt duży luz na prowadnicach niestety nie mogę tego tematu znaleźć.
Też miałem bicie kiery podczas hamowania i u mnie pomogła wymiana tarcz i klocków.
Też miałem bicie kiery podczas hamowania i u mnie pomogła wymiana tarcz i klocków.
raczej nie, będzie biło cały czas jak jużTomcio90 pisze:czy bicie podczas hamowania może być spowodowane delikatnie skrzywionym kołem?
- damianek1234561
- Forum Audi 80
-
- Audi 80 Klub
Kolego jeśli bije przy hamowaniu to ewidentnie tarcze, koła zostaw w spokoju. Jeśli tarcze są nowe to ściągnij je i dokładnie wyczyść piastę, nie tylko przetrzyj szczotką drucianą, ale jak są jakieś rdzawe parchy to bierz szlifierkę najlepiej z tarczą z listkami papieru ściernego i jedziesz, musi być gładka, jak zostaną wżery po rdzy to się nie przejmuj nie będą miały wpływu na nic, ważne żeby nic nie wystawało poza płaszczyznę piasty. Jeśli to poskładasz i dalej będą biły, to tarcze na szrot razem z klockami i zakładaj nowy zestaw.
Nie oszukujmy się materiały jakie teraz są to coś strasznego więc tarcze nawet nowe będą biły od nowości lub po kilku tysiącach km. Sam wiem ile aut ostatnio wraca do serwisu na reklamację hamulców, co ciekawe nawet tańsze TRW i ABE jeżdżą, a BOSCH wraca bo bije
Nie oszukujmy się materiały jakie teraz są to coś strasznego więc tarcze nawet nowe będą biły od nowości lub po kilku tysiącach km. Sam wiem ile aut ostatnio wraca do serwisu na reklamację hamulców, co ciekawe nawet tańsze TRW i ABE jeżdżą, a BOSCH wraca bo bije