wybuch akumulatora w TDI
- -pawlo111
- Forum Audi 80
- Kontakt:
wybuch akumulatora w TDI
Dzisiaj doświadczyłem dziwnego zdarzenia.
Auto stało w garage z podniesioną maską a ja sobie majstrowałem 5m dalej przy innym samochodzie a tu jak coś nie pierd.... do tej pory mi w uchu dzwoni.
Patrze a tu w ibizie akumulator wybuchł - tzn: wywałiło z niego klapkę i te zatyczki na cele - całą serię bo to jest razem połączone.
Aku był podpięty w aucie normalnie i nikt przy nim nic nie grzebał czy coś.
Ale poskładałem go - zatkałem i przekręciłem stacyjkę - zapłon jest i auto na tyk odpaliło.
Akumulator dobrej firmy Cen..a
I teraz jakim cudem to się stało? mam teraz stracha czy na nim jeździć czy nie..
Słyszał ktoś o czymś takim :?:
Normalnie wybuch taki jak by ktoś petardę w garażu eksplodował - takie czarne z trupią czaszką były- to taki wybuch normalnie.
Auto stało w garage z podniesioną maską a ja sobie majstrowałem 5m dalej przy innym samochodzie a tu jak coś nie pierd.... do tej pory mi w uchu dzwoni.
Patrze a tu w ibizie akumulator wybuchł - tzn: wywałiło z niego klapkę i te zatyczki na cele - całą serię bo to jest razem połączone.
Aku był podpięty w aucie normalnie i nikt przy nim nic nie grzebał czy coś.
Ale poskładałem go - zatkałem i przekręciłem stacyjkę - zapłon jest i auto na tyk odpaliło.
Akumulator dobrej firmy Cen..a
I teraz jakim cudem to się stało? mam teraz stracha czy na nim jeździć czy nie..
Słyszał ktoś o czymś takim :?:
Normalnie wybuch taki jak by ktoś petardę w garażu eksplodował - takie czarne z trupią czaszką były- to taki wybuch normalnie.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
akumulator nie wybucha przy zakręconych korkach podczas ładowania. gdyby tak było wysadziłbym w powietrze już z 10 i przy okazji zginął. jeśli podłączysz go odwrotnie zmieni biegunowość i może się uszkodzić, o wybuchu nie słyszałem.andi77 pisze:-pawlo111, Akumulator wybucha podczas ładowania przy zakręconych korkach, lub odwrotnym podłączeniu biegunów prostownika podczas ładowania... ewentualnie iskra podczas ładowania w pobliżu akumulatora.
jeśli iskra w pobliżu akumulatora miałaby powodować wybuch to byłoby słabo z nami ( podczas jazdy aku się ładuje, i wystarczyłoby przebicie na przewodach i bum ).
inna sprawa to zrobienie zwarcia ( ale musiałbyś go zewrzeć przewodem grubości palca chyba ).
przeładowanie - słyszałem o przypadkach gdy samochód miał zbyt duże ładowanie i uszkadzało to aku, lecz nie wybuchał.
moim skromnym zdaniem jest uszkodzony i dzieje się w nim coś niedobrego, więc oddaj go na gwarancję jeśli jest albo wyrzuć
kojak 85 - zgodzę się bo te jest właśnie przeładowanie i tak się dzieję gdy SEM na poszczególnych ogniwach zaczyna przekraczać wartości nominalne elektrolit robi się gęsty i wiedz, że coś się dzieje ( złego )
wydzielanie wodoru następuje przy przekroczeniu 2,4 V na ogniwie, bo wtedy następuję rozkład wody na tlen i wodór.
w normalnych warunkach prawidłowego ładowania nic takiego nie ma miejsca i nie ma prawa nic wybuchać.
a z tego co kolega napisał to aku nie był ładowany, ba nawet nie był używany w momencie awarii.
wydzielanie wodoru następuje przy przekroczeniu 2,4 V na ogniwie, bo wtedy następuję rozkład wody na tlen i wodór.
w normalnych warunkach prawidłowego ładowania nic takiego nie ma miejsca i nie ma prawa nic wybuchać.
a z tego co kolega napisał to aku nie był ładowany, ba nawet nie był używany w momencie awarii.
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Nadwozie: Sedan quattro
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Nadwozie: Avant quattro
Mabrothrax, levis1991 - dosyć
-pawlo111, poprawisz wreszcie ten tytuł, czy mam temat wywalić?
-pawlo111, poprawisz wreszcie ten tytuł, czy mam temat wywalić?
Sam byłem świadkiem takiego zdarzenia. Dobrze, że stałem trochę dalej.aldi pisze:Kumpel kiedyś używał szlifierki kątowej obok akumulatora podłączonego do prostownika. Akumulator wybuchł i nadawał się tylko do utylizacji.