Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Antena

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
ciacho82
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Antena

Post autor: ciacho82 » 17 wrz 2007, 21:29

Posiadam B4 80.

Posiadam radio i antenę TV podłączoną Obrazek

A to ten wzmacniacz oryginalny AUDI 80 Obrazek

Moje pytanie to, jak sprawdzić czy ten wzmacniacz jest sprawny ?? Mierzyłem miernikiem elektrycznym wszystkie kombinacje i wywnioskowałem że nie dochodzi do niego zasilanie z włączonym radiem i wyłączonym. Radio mi trochę szumi i chciał bym się tego pozbyć szumu.
I czemu z tego wzmacniacza wychodzi też kabel do ogrzewania szyby, bo do anteny na trzy wiązki też idzie kabel.
I czy ktoś jest w stanie mi pomóc??
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, 00:34 przez ciacho82, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 17 wrz 2007, 22:46

Nie widzę całości tej instalacji, ale drogą dedukcji, szyba służy jako antena, więc dlatego jest podłączona. Jeśli posiada to wzmacniacz to powinno byc doprowadzone do niego stałe, niezależne od wlączenia ogrzewania szyby 12V, ale wcale wzmacniacza tam być nie musi i służy to tylko jako zabezpieczenie przed pojawieniem się 12V na wejściu antenowym, czyli tzw separator.

Może to być tylko antena, bez wzmacniacza zasilanego 12v, ale najcześciej wzm. był wbudowany.

Spirala grzewcza w szybie jako antena to czesto spotykana rzecz. Jeśli słabo Ci odbiera może oznaczać, że masz spiralę przerwaną i jako antena służy Ci tylko jeden, lub kawałek "włosa". Może być tez przerwany przewód gdzieś pod podłogą, a może być uszkodzony separator/wzmacniacz.

Czy grzeje Ci szyba ? Czy słyszysz zmianę w odbiorze po włączeniu ogrzewania ? Może jakiś dźwięki dodatkowe typu pisk czy bzyczenie alternatora ? Pasowałoby to do uszkodzenia separatora, cewek lub kondensatora.

Pamiętac należy jednak, że wzmacniacz nie wzmacnia tylko sygnału, ale i szumy. Wzmacniacz może pomóc w odbiorze w trasie, ale w gestej zabudowie, miastach przeszkadzać, tj wzmacniać zaklócenia spowodowane przez linie wys. napięcia itp itd.

Jak naprawić ?
sprawdzić okablowanie i elektronike separatora/wzmacniacza.

Na koniec - z tego co wiem - anteny z ogrzewania szyby kiepsko u nas się spisują i wiele osób ucieka z nich na dach z kawałkiem ogonka. W Polsce z małą ilością nadajników, do tego bedąc kierunkową - a taką charakterystykę posiada taka antena - odbiór jest dośc lichy.

UpDate.
Zauważyłem na fotce, na szybie dodatkowy jakby drut. Może on służyć jako antena. W niektórych autach w szybie oddzielnie są druciki służące jako antena i nie ma do nich dostępu 12V włączane wraz z ogrzewaniem. Nie zmienia to jednak faktu, że musi byc wówczas zastosowany dobry filtr/wzmacniacz zabezpieczający przed zakłóceniami.

RaDeK86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: RaDeK86 » 20 wrz 2007, 22:02

Jesli juz jestesmy w Car Audio to chcialbym zapytac sie ciacho82 czy te radyjko sie spisuje bo chcialbym sobie takie same zakupic, filmy odtwarza z napisami normalnie?Jak z tym tunerem TV dziala to dobrze czy trzeba do tego jakis specjalny odbiornik?

dip
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dip » 21 wrz 2007, 11:36

to co widać na zdjęciu to napewno jest wzmacniacz powiniwn być podłączony pod antene w szybie pod ogrzewanie i zasilany z radia (biały przewód)

patryk_85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: patryk_85 » 23 wrz 2007, 13:50

Też mam problem z czasami słabo odbierającym radiem. Sprawdziłem miernikiem i takie są moje obserwacje:
-napięcie na spiralach grzewczych w głównej części szyby 12V
-napięcie na 3 najwyższych spiralach grzewczych (tych podobno od anteny) 3V
-napięcie 12V przychodzi białym kablem od spodu tego wzmacniacza-takim jak na zdjęciu
-na kablu czarnym tj na złączce od góry wzmacniacza w żadnym wypadku nie ma napięcia
doczytałem sie w jakiejś książce że na tym wyjściu od góry powinno być doprowadzone 12V od radia, oczywiście po włączeniu radia-chyba gniazdo remote to się nazywa w radiu. Niestety mimo tego że instalacja przy radiu wygląda na fabryczną, nie ma tam tego złącza, aby wpiąć je w radio. Czy ktoś sie orientuje jak to powinno być?

aroslaw

Post autor: aroslaw » 07 paź 2007, 14:23

a mi tez slabo odbiera i nie dziala ogrzewanie.

ktora czesc we wzmacniaczu odpowiada za szybe a ktora za radio ? dolna czy gorna ?? wie ktos ??

i czy na kablu bialym z dolu wzmacniacza na pewno ma byc 12 V?

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl