Jakie ciśnieni w kołach ???
- markomarecki
- Forum Audi 80
Jakie ciśnieni w kołach ???
Witam posiadam w mojej niuni koła 225/50 R16 na alumach i zastanawiam się jakie powinno być prawidłowe ciśnienie powietrza w kołach.W chwili obecnej mam 1.7 z przodu i 1.8 z tyłu.Mnie osobiście wydaje się że to trochę mało.Mam jeszcze jedno pytanie jaki powinienem nalać olej do silnika bo zbliża mi się termin wymiany.Mam silnik 2.0 ABT i planuję założyć gaz.Może macie jakiegoś lidera w olejach mineralnych którego moglibyście mi polecić.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Co do ciśnienia, to w bagażniku powinieneś mieć taką naklejke z wykazem ciśnienia. U mnie na przykład jak jeżdże sam powinno być 1,8 na przód i tył. Ale to dotyczny orginalnych opon. Opecnie mam na 195/60 15''. Ktoś mi mówił że jak ma sie szersze opony to tzreba trochę wiecej pompować, ale coś nie che mi sie w to wierzyć.
Re: Jakie ciśnieni w kołach ???
Podjedz do pierwszego lepszego oponiarza ale jak sie nie myle to jakos kolo 2.5 powinno byc w takich kolach.markomarecki pisze:Witam posiadam w mojej niuni koła 225/50 R16 na alumach i zastanawiam się jakie powinno być prawidłowe ciśnienie powietrza w kołach.W chwili obecnej mam 1.7 z przodu i 1.8 z tyłu.Mnie osobiście wydaje się że to trochę mało.Mam jeszcze jedno pytanie jaki powinienem nalać olej do silnika bo zbliża mi się termin wymiany.Mam silnik 2.0 ABT i planuję założyć gaz.Może macie jakiegoś lidera w olejach mineralnych którego moglibyście mi polecić.
- markomarecki
- Forum Audi 80
Witam Co do ciśnienia to masz za mało, daj 2,1 lub 2,2 pojeździsz sam ocenisz czy tłucze na nierównościach. Ja się kulam na 225/45/R17 i mam 2,1 ale przeważnie jeżdże sam. Co do oleju to wybór jest duży, a najlepiej nalej to co było poprzednio. No chyba że nie wiesz :?: Ja do swojego leje Castrola 15W40,ale jest wiele innych dobrych olei. Może jeszcze coś chłopaki podpowiedzą.A podane ciśnienie masz na wlewie paliwa.
Prawidlowe wartosci cisnienia podane sa na klapce wlewu paliwa. Posiadacze Audi 80 Competition quattro powinni wiedziec ile barow ma byc w oponach poniewaz maja oni 16 calowe alufelgi w standardzie.
maryjann z przodu ma byc 2.2 bara a z tylu 2,5 bara. Dane te sa dla 15 calowych felg dla 5-ciu osob na pokladzie z bagazem.
maryjann z przodu ma byc 2.2 bara a z tylu 2,5 bara. Dane te sa dla 15 calowych felg dla 5-ciu osob na pokladzie z bagazem.
Jutro sprawdze i napisze jak to się ma w Competition. Ale chyba 2.4 przód i 2.7 tył. Ale jutro sprawdze.KORU pisze:Posiadacze Audi 80 Competition quattro powinni wiedziec ile barow ma byc w oponach poniewaz maja oni 16 calowe alufelgi w standardzie.
Ale Competition ma 205/55 R16 więc rozmiar i tak będzie inny a oprócz tego jest dużo cięższe od ABT więc nie wiem czy to coś pomoże. Ale tak jak pisałem, jutro sprawdze i napisze dokładnie jak jest.
Pozdrawiam
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Żeby to sie jeszcze w zakaładzie wulkanizacyjnym znali to by było dobrze. Tylko prawda jest taka że się gó*** znają. Ostatnio jak byłem to mi naje**** po 2,5bara na koło a potem podczas jazdy twardo było jak nie wiem. A wyraźnie jest tabliczka w bagażniku że powinno być 1,8 przy normalnym załadunku a po 2,4 to już jak na full obładowany. Więc gdzie oni się znają :?: