opony zimowe
opony zimowe
czy zmieniacie już opony na zimowe?
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Ja musiałem jedynie zamienić tył z przodem, bo przez lato dotarłem moje zimówki na przedniej osi :mrgreen: . Na w różnych poradnikach piszą iż należy zmieniać opony letnie na zimowe jeżeli temperatura spada poniżej 7`C. Ja z reguły jeżdżę o świcie lub późno w nocy, wtedy temperatura jest najniższa o tej porze i zimówki się spisują znakomicie. Natomiast jak zdarzy się teraz jakiś cieplejszy dzień to niestety opony mi już piszczą na zakrętach i nie mają już tak dobrej przyczepności jak o chłodniejszej porze dnia <ok> .
Cztery tygodnie temu kupiłem nowe gumy ,,kelly winter".
Z racji faktu, że mam dwa komplety felg i w każdym momencie sam mogę wrzucić ,,zimówki"... zrobiłem to wczoraj.
Na obecną chwilę jestem z nich bardzo zadowolony... atrakcyjna cena (740 zł. za komplet).
Są bardzo ciche. Prawie ich nie słychać... w porównaniu z poprzednimi ,,Marshal" jest kosmos.
Nie wiem jeszcze co będzie na śniegu... ale opinie na necie są więcej jak obiecujące.
PS. gumy mają rozmiar 195/65/15
Dodam, że letnie miałem 205/60/15 i teraz odczuwam znaczną różnicę w kręceniu kierownicą... teraz jest znacznie lżej
Z racji faktu, że mam dwa komplety felg i w każdym momencie sam mogę wrzucić ,,zimówki"... zrobiłem to wczoraj.
Na obecną chwilę jestem z nich bardzo zadowolony... atrakcyjna cena (740 zł. za komplet).
Są bardzo ciche. Prawie ich nie słychać... w porównaniu z poprzednimi ,,Marshal" jest kosmos.
Nie wiem jeszcze co będzie na śniegu... ale opinie na necie są więcej jak obiecujące.
PS. gumy mają rozmiar 195/65/15
Dodam, że letnie miałem 205/60/15 i teraz odczuwam znaczną różnicę w kręceniu kierownicą... teraz jest znacznie lżej
- lukasz_2405
- Forum Audi 80
Dębica Frigo owszem, ale 2. O zwykłych Dębiach Frigo czytałem wiele złego za to tata jeździ na dwójkach i bardzo sobie chwali. Nie mam pojęcia czym się różnią, piszę tylko co słyszałem.PieterB pisze:lukasz_2405 pisze:A jakie opony polecacie oczywiscie w rozsadnej cenie ?
Ja polecam dębica frigo - jak dla mnie bardzo dobra przyczepność i cena przystępna
Poza tym oczywiście GOODYEAR UG 7+7. tu macie opinie i foto:
http://www.oponeo.pl/testy-opony/osobow ... tra-grip-7
Napewno różnią się bieżnikiem i przyczepnością na mokrej nawierzchni. Na zwykłym frigo jest dużo gorzej niż na frigo 2Dreamer pisze:Dębica Frigo owszem, ale 2. O zwykłych Dębiach Frigo czytałem wiele złego za to tata jeździ na dwójkach i bardzo sobie chwali. Nie mam pojęcia czym się różnią, piszę tylko co słyszałem.
Co do samej zmiany opon biorę się za to w czwartek, bo wg mnie czas najwyższy na wymianę
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Oczywiście że frigo 2 :oops: niedopatrzenie z mojej stronyDreamer pisze: PieterB napisał/a:
lukasz_2405 napisał/a:
A jakie opony polecacie oczywiscie w rozsadnej cenie ?
Ja polecam dębica frigo - jak dla mnie bardzo dobra przyczepność i cena przystępna
Dębica Frigo owszem, ale 2. O zwykłych Dębiach Frigo czytałem wiele złego za to tata jeździ na dwójkach i bardzo sobie chwali. Nie mam pojęcia czym się różnią, piszę tylko co słyszałem.
Ja jutro bede wymieniał a moje opony to uniroyal ms plus 66 tu macie opinie
http://www.opony.com/testy-opon/osobowy ... ms-plus-66
powiem o nich tak sam sie nie zakopałem a jeszcze pomagałem wyciagac z rowów innych, bardzo duzy ciąg maja.
http://www.opony.com/testy-opon/osobowy ... ms-plus-66
powiem o nich tak sam sie nie zakopałem a jeszcze pomagałem wyciagac z rowów innych, bardzo duzy ciąg maja.