[80 B4 sedan]jak dobrac ET zeby pasowalo pod sta. zawias
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Rafał
- Model: Audi 80 B1
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 6A
[80 B4 sedan]jak dobrac ET zeby pasowalo pod sta. zawias
Klubowicze mam problem z dobraniem ET w alumkach.
Chodzi mi dokladnie jakie mozemy zalozyc felgi aluminiowe zeby przy standardowym zawieszeniu sedana nie bylo tarcia i darcia i zeby ladnie sie przezetowalo.
jakie powinno byc ET w feldze 7-9cala zeby nie wystawalo za obrys blotnika ale zeby nie bylo tez schowane jak kola standardowe.
W naszych audi w standardzie jest ET 35 wiec czy zeby wysunac troche szerzej kola musi byc ET 40 czy np.ET25 bo jest to dla mnie duza zagadka.
Zprzodu to pewnie lepiej zeby felga miala 7cali.
Chodzi mi dokladnie jakie mozemy zalozyc felgi aluminiowe zeby przy standardowym zawieszeniu sedana nie bylo tarcia i darcia i zeby ladnie sie przezetowalo.
jakie powinno byc ET w feldze 7-9cala zeby nie wystawalo za obrys blotnika ale zeby nie bylo tez schowane jak kola standardowe.
W naszych audi w standardzie jest ET 35 wiec czy zeby wysunac troche szerzej kola musi byc ET 40 czy np.ET25 bo jest to dla mnie duza zagadka.
Zprzodu to pewnie lepiej zeby felga miala 7cali.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Generalnie o ile dobrze pamietam i sie nie myle (jak sie myle to mnie poprawią madrzejsi :mrgreen: ) to im mniejsze ET to wtedy bardziej felga wystaje na zewnatrz a im wieksze ET tym bardziej felga jest schowana... wiec mysle ze ET w okolicach 32-30 było by idealne ale również w gre bedzie wchodziła szerokosc felgi bo np felga 6" z ET35 bedzie mniej wystawac niz felga 9" z tym samym ET. <ok> Wiec mysle ze przy takiej szerokosci jaka chcesz zasadzic to przydało by sie spróbowac z seryjnym ET 35, ale moze ktos ma z tym doswiadczenie i próbował to opisze Ci lepiej i bez domysłów. <ok>
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Rafał
- Model: Audi 80 B1
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 6A
zastanawiam sie teraz czy w takim razie et nie jest przypadkiem wysunieciem miejsca przylegania mocowania felgi do np.tarczy w stosunku do szerokosci felgi.
czyli im blizej zewnetrznego ranta felgi tym wieksze et.
zerowe et wychodzi po srodku felgi-np.felga 9cali et0 wychodzi na 4,5 cala szerokosci.
mam racje czy sie myle :?: :?: :?:
czyli im blizej zewnetrznego ranta felgi tym wieksze et.
zerowe et wychodzi po srodku felgi-np.felga 9cali et0 wychodzi na 4,5 cala szerokosci.
mam racje czy sie myle :?: :?: :?:
U siebie założyłem takie z ET25 i jest OK. Koła ładnie wyszły na zewnątrz. Zobaczę czy wyda jak założe spowrotem sportowy zawias -40mm
http://www.allegro.pl/item348363038_286 ... by_za.html
http://www.allegro.pl/item348363038_286 ... by_za.html
Felgi
Koledzy mam takie pytanko odnośnie felg. ponieważ chciałbym zmienić je na taki model http://moto.allegro.pl/shaper-16x9-na-4 ... 17932.html ale nie wiem czy by nie wystawały za bardzo.Pomocy
cezar9, bierz, dobra cena. Do tego opona 215/40 jeśli masz mocną glebę lub 215/45 jeśli niewielką. Na seryjnym zawiasie 16" to za mało, bo trzeba byłoby mieć balonową oponę profilu 50 by jakoś wypełniło błotnik, a to kompletnie nie ma sensu. Takie same 17" były niedawno w podobnej cenie, ale już sprzedane.