Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b4 2.3 98KW] nie chodzi na benzynie.. tylko na LPG

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
Awatar użytkownika
Bartek90
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Bartek90 » 16 wrz 2011, 14:22

ja miałbym ;)

Awatar użytkownika
JanekAudi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: JanekAudi » 18 paź 2011, 08:52

samochód działa na paliwie tylko gdy jeden przewód od wtrysku sterującego podłacze pod mase. i do tego nie wkreca sie powyzej 2 tys obrotów co to moze byc ??

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 20 paź 2011, 23:49

JanekAudi pisze:wtrysku sterującego podłacze pod mase.
Chyba Ci się pomyliło z dieslami bo tutaj jest wtrysk rozruchowy.

A to że pompka podaje paliwo bez pod odłączeniu to nie znaczy że da odpowiednie ciśnienie.

Awatar użytkownika
JanekAudi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: JanekAudi » 21 paź 2011, 08:28

no to jezeli podłacze jeden kabel od wtrysku rozruchowego to odpala ale nie wkreca sie na obroty tak do niecałych 2 tys... i dalej sie dławi, jak odłacze ten kabel to wogole gasnie

Awatar użytkownika
marbaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marbaj » 21 paź 2011, 10:32

Kolego pomyśl logicznie. Dając masę na wtrysk rozruchowy powodujesz jego ciągłe otwarcie i tym samym wtrysk niewielkiej ilości paliwa w kolektor ssący. Dawka ta pozwala na uruchomienie silnika ale po dodaniu gazu jest już za mała i dlatego silnik się dusi. Koledzy dobrze podpowiadają to że pompka podaje paliwo to nie znaczy że jet ono pod odpowiednim ciśnieniem. Nie znam dokładnej wartości coś koło 6 Bar. Sprawdzić trzeba czy w ogóle podaje paliwo na wtryski główne. (padnięta pompka, zatkany filtr paliwa, zatarty rozdzielacz)

Awatar użytkownika
subratri
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: subratri » 05 lis 2011, 19:18

muszę sie podłączyć, Utknąłem w miejscu gdzie musze sobie sam poradzić.Auto przestało całkiem opdpalać. Pmpka paliwo podaje, ale wtrysk rozruchowy sie nie otwiera bo świece suche. jak podniosa tależ ręcznie to podaje paliwo na wtryski główne.
Jak go odpalić?? Zakładając że wtryskiwacz rozruchowy jest sp[rawny, co musze gdzie podłączyć, żeby go otworzyć?Jaśli naytomiast ten jest walnięty to jak inaczej mogę auto odpalić?? Niestety, skończył mi sie gaz i zostało mi tylko paliwo.

To jest naprawdę awaryjna i pilna sprawa, więc jeśli ktoś wie to prosze o pomoc.

Silnik NG of course
Z góry dzięki.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 05 lis 2011, 19:44

subratri pisze:Zakładając że wtryskiwacz rozruchowy jest sp[rawny, co musze gdzie podłączyć, żeby go otworzyć?
Zobacz czy pojawia się na jego jednym styku plus po włączeniu stacyjki. Jeśli nie będzie to może przyczyna jego niedziałania.
Jeśli będziesz miał plus to aby zaczął szczać paliwem trzeba podłączyć do drugiego styku masę.
subratri pisze:Pmpka paliwo podaje, ale wtrysk rozruchowy sie nie otwiera bo świece suche.
Nawet bez wtryskiwacza rozruchowego powinien jakoś odpalić przy obecnych temperaturach.

Awatar użytkownika
subratri
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: subratri » 05 lis 2011, 19:50

no powinien, ale nie odpala. W każdym razie przy opuszczonym talezu paliwo z rozdzielacza idzi etylk na rozruchowy, natomiast na wtreyski główne dopiero jak podniosę tależ ręcznie przed przekręceniem zapłonu. N o ok, a jesli nie mam plusa na rozruchowym to gdzie szukać przyczyny? Do stacji z gazem mam jakieś 15 km i musi tam dojechać.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 05 lis 2011, 21:09

subratri pisze:N o ok, a jesli nie mam plusa na rozruchowym to gdzie szukać przyczyny?
Bezpieczniki sprawdź, jak dobrze pamiętam to któryś z doczepianych do krawędzi skrzynki bezpieczników.

Awatar użytkownika
subratri
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: subratri » 06 lis 2011, 12:13

ok, po wstepnych testach, prąd na wtryskiwacz idzie, wtryskiwacz podpięty pod mase sie otwiera i jest drozny, paliwo do wtryskiwacza dochodzi, a ten nie daje paliwa na start. rozumiem ze czujnik temp jest odpowiedzialny za rozruch tak??no ale utknąłem w
"lesie" z kilkoma podstawowymi narzędziami. Zwarcie i przerwa zamiast czujnika temp nie pomaga. Niestety nie mam miernika :( moje drugie auto jest 80 km stąd a jestem w domku ktory nie ma adresu i nikt po mnie nie przyjedzie bo nie trafi :D auto muszę uruchomic najpóźniej do jutra rana. HELP! :cry:

[ Dodano: 2011-11-06, 16:55 ]
Panowie zadnych pomyslow jak to uruchomic?? Jak daję wtryskiwacz na krótko to mi go zalewa i tez nie pali. Naprawde potrzebuje helpa na gwalt

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl