CB Radio - wybor nie na trasy
CB Radio - wybor nie na trasy
Ostatnio zacząłem się rozglądać za tanim CB Radiem. Nie mam wielkich wymagań, nie robię co dzień 500KM i nie jest mi potrzebne nie wiadomo jakie, ale niewątpliwie CB rzecz przydatna.
Widzę, że dużo ludzi bierze ten model, chyba najtańszy jaki jest:
hradio-cb-cobra-19-ultra
Możecie coś o nim powiedzieć?
Widzę, że dużo ludzi bierze ten model, chyba najtańszy jaki jest:
hradio-cb-cobra-19-ultra
Możecie coś o nim powiedzieć?
Ostatnio zmieniony 21 sty 2012, 11:48 przez Dreamer, łącznie zmieniany 3 razy.
Sam nie miałem styczności z Cobrą. Mogę Ci polecić Alana i to są radyjka niewiele droższe. Mam już drugiego i nie narzekam. Samo radio cudów nie uczni jakie by nie było. Warto więc zastanowić się nad porządną antenką, np. ML-145 od Sirio. Dobre radyjko to President Harry II lub Johny II oraz Stabo 3001 lub 3003 lub Uniden 520XL (brak homologacji). To są wszystko bliźniacze produkty.
A jak tam będzie z szumami? Niby jest wbudowany filtr szumów i trzasków ale będzie to działało?
I jaka antena do tego? Na pewno nie będę jeździł z metrowym drutem bo czytałem, że nie potrzebny jest mi zasięg CB porównywalny z radarami z II Wojny Światowej.
Najbardziej podchodzi mi antena na magnes. Możecie coś podrzucić? Tylko proszę o konkrety (modele). I jak jest z wejściami na anteny? Są uniwersalne?
I jaka antena do tego? Na pewno nie będę jeździł z metrowym drutem bo czytałem, że nie potrzebny jest mi zasięg CB porównywalny z radarami z II Wojny Światowej.
Najbardziej podchodzi mi antena na magnes. Możecie coś podrzucić? Tylko proszę o konkrety (modele). I jak jest z wejściami na anteny? Są uniwersalne?
Jak chcesz niedużą a dobrą to polecam President Missouri. Miałem styczność i działała świetnie. Nie daj się wciągnąć w żadne Sunkery i tym podobne wynalazki. Zasięg zasięgiem ale jakość odbioru i nadawania też się liczy. Każdy pisze, że wystarczy najtańsze g a później jedziesz w trasie i jeden zaszumia, drugi pierdzi, trzeci nie zestroił bo mu Pani w sklepie powiedziała bajkę, że to jest komplet i nie trzeba stroić i mamy taki efekt, że jest bajzel i nie można się dogadać.
-
- Forum Audi 80
Ja polecę Ci może droższe radio, tj. Yosan 110 i antenę Presenter (to nie błąd w pisowni) albo Delta podróbki Presidenta Missouri. Sprzęt sprawdzony już w kilku samochodach, co do anten, to kilka miałem i Sirio i Presidenta i wg. mnie nie są warte tej ceny, na dodatek dobrze wystrojona podróba nie łapie wcale gorzej od oryginału. Sam jestem fanem anten o długości od metra w dół. Na Yosanie 110 + Sirio AS 100 zasięg efektywny 8-10km, na podróbie Missouri 6-9km. Z dłuższą anteną ciągle słyszałem komunikaty dla np. równoległej drogi i było to mylące.
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Kup sobie Alana 109tkę i do tego jakąś w miarę dobrą, niedrogą antenę i będzie OK.
Sam mam Alana 109 i antenę President Alaska długości około 1,5m przymocowaną uchwytem na klapie bagażnika i jestem bardzo zadowolony. Przedem miałem magnesówkę Canva i na niej też źle nie było, jednak antena zamontowana na stałe np uchwytem na klapę bagażnika działa o wiele lepiej niż jakikolwiek magnes. Należy też pamiętać, że mimo wszystko krótkie anteny wcale nie są dobre, uważamk że do Alana 109 taka Alaska jak moja jest w sam raz i wcale nie mam jakiegoś mega zasięgu, ale za to mam dobrą jakość
Sam mam Alana 109 i antenę President Alaska długości około 1,5m przymocowaną uchwytem na klapie bagażnika i jestem bardzo zadowolony. Przedem miałem magnesówkę Canva i na niej też źle nie było, jednak antena zamontowana na stałe np uchwytem na klapę bagażnika działa o wiele lepiej niż jakikolwiek magnes. Należy też pamiętać, że mimo wszystko krótkie anteny wcale nie są dobre, uważamk że do Alana 109 taka Alaska jak moja jest w sam raz i wcale nie mam jakiegoś mega zasięgu, ale za to mam dobrą jakość
Dyskretniejsza niż President Texas, która ma ponad 2m. Owszem, cewka rzuca się w oczy, ale sama antenka jak na swoje niewielkie gabaryty jest bardzo dobra. Cena jest sporawa, ale to President a nie Presenter albo Sunker. Ja mam hustlera i myślę teraz nad montażówką bo jest to wg mnie lepsze rozwiązanie niż magnes i Tobie Dreamer też radzę się nad tym zastanowić.dr.lolek pisze:ona dyskretna z taka cewka?? to ja nie mam pytan
Ja mam ,,Cobra 19DX IV "... nie mylić z ,,III" bo wyglądają identycznie, jednak cenowo bardzo się różnią.
Ogólnie jestem zadowolony... optymalny zasięg 8-10km.
Oczywiście maksymalny zasięg jest znacznie większy... w zależności od warunków pogodowych, ukształtowania terenu i sprzętu rozmówcy.
Antenka włoska ,,Sirtel S-90/A"...
27Mhz, 600kHZ, 50ohm, 150watt,
i długość zaledwie 980mm... ale daje radę
Ogólnie jestem zadowolony... optymalny zasięg 8-10km.
Oczywiście maksymalny zasięg jest znacznie większy... w zależności od warunków pogodowych, ukształtowania terenu i sprzętu rozmówcy.
Antenka włoska ,,Sirtel S-90/A"...
27Mhz, 600kHZ, 50ohm, 150watt,
i długość zaledwie 980mm... ale daje radę
Dokładnie tak, osiągi te same ale jakość wykonania samej anteny już się różni. Osobiście odradzam zakup Presidenta Missouri bo koszty nie są współmierne z osiągami. Jak kogoś jara taki wygląd to podróbki jak najbardziej godne polecenia (np Yosan). A tak to polecam Sirio AS lub ML, lub z krótszych President Super Florida lub Pirat (dobra duńska antenka). Pozdrawiam.truskawkowy pisze:dobrze wystrojona podróba nie łapie wcale gorzej od oryginału.