Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[coupe] wybito mi tylną szybę

Awatar użytkownika
kuco
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[coupe] wybito mi tylną szybę

Post autor: kuco » 23 paź 2011, 23:08

Witam. Mam taki problem ze wczoraj w nocy typ rzucił szklanka po piwie w moj samochod. I posypała sie tylna szyba. Sprawa oczywiscie zgłoszona na policji, Odrazu dostal zawiasy, grzywne oraz (to co mi sie bardzo nie podoba) 6 miesięcy na naprawienie szkody. Gadalem z typem który to zrobil i on nie ma zamiaru wykładać kasy na naprawę, powiedzial ze znajdzie mi szybę na szrocie i sobie jakos ja wstawie. Ale mi to bardzo nie odpowiada, wole wstawić nowa oryginalna szybę bo druciarstwa ktore mi proponuje nie zniose. Z tego co sie dowiedziałem to nowa szyba kosztuje ok 1500zl+koszty wklejenia szyby. I teraz mam takie pytanie. Co zrobic zeby wyciagnac kase od niego na naprawę tego? Mial moze ktos kiedys taka sytuację? Bo ja nie mam zamiaru czekać pol roku na naprawę samochodu. A i nie mam zamiaru z własnej kasy tego naprawiać.

Awatar użytkownika
pawelec_
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: pawelec_ » 23 paź 2011, 23:16

żeby wyciągnąć na bank od kogoś kase to musisz mieć czarno na białym iż ma oddać daną kwotę i już. Ja na twoim miejscu pisałbym jakieś odwołania czy jakieś dodatkowe podania, ze "autem jeździłeś do pracy i ze to twój jedyny środek lokomocji i prosisz o jak najszybszą naprawę szkody" choć wiadomo że możesz wstawić szybę, wziąć rachunek ale czy sie opłaca czekać na kase z którą będzie ciężko odzyskać

Awatar użytkownika
asienka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: asienka » 23 paź 2011, 23:18

Droga cywilno - prawna, wyrok masz jak w banku tylko nie wiadomo czy kase otrzymasz

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sławek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: eSPe » 23 paź 2011, 23:47

kuco, pisz do żany ma klapę z ładną szybą do Coupe i jeszcze ma podgrzewany napis quattro.

Zakup np klapy poprzez Allegro jest jakby rachunkiem. Na tej podstawie możesz wnioskować o zwrot pieniążków. Co do odzyskania to przyspieszenie tylko drogą cywilno prawną.

Ale wg mnie to lepiej z typem dogadać się na spokojnie.
Na pewno ma wszystkie twoje dane (sprawa z jakiego tytułu go uarano na której padły pewnie Twoje dane). Co z tego że pójdziesz z nim "na udry", jak nawet odda Ci kasę na tą szybę a w nocy jak będziesz spał specjalnie pójdzie pod twój dom i powybija Ci resztę szyb i nie udowodnisz że to on.

Lepiej zrobić to polubownie.

Awatar użytkownika
kuco
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kuco » 24 paź 2011, 00:14

Juz próbowałem z nim pogadac. Powiedzialem zeby dal mi kase i sobie to naprawie. Ale on twierdzi ze ma 6 miesięcy na to i nic mi nie bedzie płacił. Także to nie ma z kim Rozmawiac. A ja nie mam zamiaru płacić za naprawę tego bo szyba nie poleciała z mojej winy. Tyle dobrego w tym ze jeżeli nie bedzie chcial naprawic mi samochodu to moge złożyć wniosek o odwieszenie kary. A ja jak Narazie to nie chce 2 klapy bo pozniej trzeba bedzie szukać lakiernika który to dobrze pomaluje.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 24 paź 2011, 08:05

ja bym to zrobił inaczej.po pierwsze używanej szyby się nie montuje bo może szybko pęknąć.musi być nówka.ja bym po prostu wyłożył kasę na szybę i założył ją we własnym zakresie.wziął potwierdzenie,fakturę itd od zakładu gdzie mi to założą i wtedy się sądził o zwrot kosztów.najlepsze wyjście bo masz samochód na chodzie a tak to nie wiadomo kiedy on zechce to naprawić.naprawić musi by ma już wyrok,teraz tylko trzeba to przyspieszyć...

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: eSPe » 24 paź 2011, 08:17

No ja bym też tak zrobił.
Kwity na wszystko a wyłożyć ze swoich na pewno będziesz musiał. To nieuniknione. Kwestia kiedy dostaniesz zwrot. Po prostu będą to zamrożone finanse do czasu aż ci ten typ zwróci.

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 24 paź 2011, 08:46

Bez sensu. Pół roku samochód bezużyteczny. Wkładaj szybę i już. Bierz rachunki i po sprawie. Jakby co to wytocz mu proces i kasę dostaniesz bo nie ma innej opcji. Powiedz mu że wyjdzie mu taniej niż płacenie za wypożyczenie samochodu zastępczego dla Ciebie. Tylnej szyby nie zakleisz folią. Musisz mieć szybę bo ona zapewnia sztywność karoserii i bez niej jeździć nie możesz. Pomimo, że jest w klapie. Dodatkowo powierzchni prawie poziomej nie ofoliujesz bo woda będzie Ci się zbierać. Po trzecie jest zimno. Nie ma się co z dziadem głaskać, bo i tak za to zapłaci.

Awatar użytkownika
kuco
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kuco » 26 paź 2011, 21:08

No i sprawa wygląda tak ze szyba +wstawienie w aso kosztuje 2200zl. Na komendzie mnie olali jak przedstawiłem im koszt naprawy. Zdaniem policjanta to za duzy koszt bo samochod nie jest wart za duzo. I nie chcial przyjąć kosztorysu. Ale po wizycie u prokuratora nagle kosztorys jest ważny i bedzie dowodem w sprawie:) także pewnie szybę wstawie w aso ale dopiero po sprawie zeby bylo na koszt typa ktora ja wybił. Głupota go zaboli:)

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 26 paź 2011, 21:10

takich prostaków trzeba tępić jak tylko się da <ok> na następny raz walnie się w łeb zamiast komuś w szybę...

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: eSPe » 26 paź 2011, 21:50

kuco pisze:+wstawienie w aso kosztuje 2200zl
Przyznam się szczerze że myślałem że więcej.

Awatar użytkownika
kuco
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kuco » 26 paź 2011, 22:10

Ja Myslalem ze z 3tysie sobie zażycza. Ale szyba kosztuje 1568zl a wstawienie 650zl. Tyle kosztuje najtańsza szyba bo ta z dodatkowym światłem stopu kosztuje cos troche ponad 1900 zl. A i te 2200 go zaboli bo jeszcze z tysiac grzywny dostanie + zawiasy. A przynajmniej teraz mam taka nadzieje. W takich sprawach trzeba wiedziec do kogo sie odezwać i trzeba znac kilka osób bo inaczej oleja sprawę na komendzie i nic sie nie zdziała.

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: eSPe » 26 paź 2011, 22:51

pilnuj teraz auta aby w złości ci w nocy reszty ci nie powybijał.

Bo z takimi kretynami nie wiadomo.

Awatar użytkownika
kuco
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kuco » 27 paź 2011, 00:02

Autko stoi w garazu także nie da rady go ruszyć:) A wątpię ze cokolwiek zrobi bo wtedy odwiesza mu wyrok.

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 30 paź 2011, 00:03

z doświadczenia ci powiem a nie z złośliwości ale wątpie abyś dostał kasę :-/ty piszesz odwołanie, facet też i sprawa się ciągnie i 5 lat... takie polskie prawo

Zablokowany

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl