Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1.9 TDI 1Z] Auto Check -brak kontroli cisnienia oleju

ODPOWIEDZ
romanek0914
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 1.9 TDI 1Z] Auto Check -brak kontroli cisnienia oleju

Post autor: romanek0914 » 30 paź 2011, 21:31

Witam Wszystkich
Od niedawna jestem posiadaczem Audi z Auto Check. Mój problem polega na tym, że ten właśnie AC nie reaguje na odłączanie bądź zwieranie z masą kabli od czujników olejowych na zapalonym silniku.
Natomiast na zgaszonym silniku i przekręconym kluczyku po odłączeniu kabelka od czujnika który ma masę jest reakcja dźwiękowa i wyświetla się ikonka oliwiarki. Podobnie dzieje się gdy do drugiego czujnika który nie ma masy na zgaszonym motorze podłącze minus wtedy też jest taka reakcja. Krótko mówiąc wykrywa awarie czujników bądź przerwy w obwodzie na zgaszonym silniku.

Proszę o podpowiedzi gdzie szukać przyczyn usterki

Awatar użytkownika
mtworus
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: mtworus » 31 paź 2011, 08:24

Witam
Mój szwagier miał problem z "piszczącym olejem" w golfie 2 .... problemem były tam zegary..... proponuje podmienić zegary (tak jak on to zrobił) i upewnić się że to one na 100%..... następnie zakup innych dobrych zegarów..... ewentualnie ktoś tam coś może przelutuje bo też istniała taka szansa jak pytał znajomego elektronika....ale wybrał inną alternatywę i się "olej" uspokoił...
pzdr

romanek0914
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: romanek0914 » 31 paź 2011, 17:27

Podmiana zegarów na pewno rozjaśniłaby sytuację tylko takich samych zegarów z AC nikt ze znajomych nie ma. Kolega ma z MC ale wtedy trzeba będzie pinami jedną kostkę podłączyć.
Licznik rozbierałem i przelutowałem wszystkie wejścia od kostek itp. ale to nic nie dało. Być może moduł AC jest "częściowo" uszkodzony tego nie wiem.

Dodano: 2012-01-15, 11:56
Zdobyłem inny moduł Auto Check. Po zamontowaniu objawy są takie same czyli na pracującym silniku brak reakcji na odłączanie/zwieranie do masy kabli od czujników ciśnienia oleju.
Ktoś ma jakieś pomysły co może się dziać??
Ciekawi mnie czy przewody od czujników ciśnienia oleju idą bezpośrednio do Auto Check czy po drodze przechodzą przez jakieś inne urządzenia/przekaźniki/moduły??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl