audi 80 b3 1.8s 1989 nie pali brak iskry
-
- Forum Audi 80
audi 80 b3 1.8s 1989 nie pali brak iskry
witam mam taki problem z audi 80 b3 1.8 s z 1989 roku otoz samochod nie pali brak iskry wymieniona cewka zapłonowa oraz moduł zaplonowy .jezeli ktos moze mi pomoc powiedziec jak sprawdzic cewke .dziekuje pozdrawiam
Witam.
Gaźnik czy wtrysk? Jaki kod silnika ?
Czy wiesz jaki dokładnie układ zapłonowy masz?
Tak ogólnie:
- jeżeli cewka i moduł zapłonowy są na pewno sprawne to sprawdź zasilanie +12volt na cewce i module zapłonowym (zwykła kontrolka 12v).
- czy iskrę sprawdzasz bezpośrednio na wyjściu cewki ( przed aparatem) ?
- jeżeli iskra wychodzi z cewki a nie trafia na świece - to palec lub kopułka uszkodzone.
Jeżeli to wszystko sprawdziłeś to zostaje czujnik Halla w aparacie zapłonowym.
Nie wiem na jakim jesteś etapie i czy dasz radę sam sprawdzić sygnał - najszybciej pożyczyć używany aparat zapłonowy i beż montowania podłączyć tylko wtyczkę i pokręcić aparat ręką - powinna być iskra z cewki.
P.S. Cewki dość rzadko padają.
Gaźnik czy wtrysk? Jaki kod silnika ?
Czy wiesz jaki dokładnie układ zapłonowy masz?
Tak ogólnie:
- jeżeli cewka i moduł zapłonowy są na pewno sprawne to sprawdź zasilanie +12volt na cewce i module zapłonowym (zwykła kontrolka 12v).
- czy iskrę sprawdzasz bezpośrednio na wyjściu cewki ( przed aparatem) ?
- jeżeli iskra wychodzi z cewki a nie trafia na świece - to palec lub kopułka uszkodzone.
Jeżeli to wszystko sprawdziłeś to zostaje czujnik Halla w aparacie zapłonowym.
Nie wiem na jakim jesteś etapie i czy dasz radę sam sprawdzić sygnał - najszybciej pożyczyć używany aparat zapłonowy i beż montowania podłączyć tylko wtyczkę i pokręcić aparat ręką - powinna być iskra z cewki.
P.S. Cewki dość rzadko padają.