Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Radio - Pioneer na JVC - zasilanie

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
ryju
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Radio - Pioneer na JVC - zasilanie

Post autor: ryju » 02 lis 2011, 16:00

Witam.

Jak w temacie. Chciałem zmienić radio pioneer na jvc. Wszystko podpiąłem ale niestety JVC nie odpala. Brak prądu. Pewnie kable są pozamieniane. Niżej zdjęcia mojej kostki iso z opisem. Może ktoś wie jak to podłączyć?

Obrazek
http://imageshack.us/photo/my-images/840/dsc6858k.jpg
Obrazek
http://imageshack.us/photo/my-images/521/dsc6860k.jpg

P.S W jaki sposób można wyciągnąć piny we wtyczkach do ISO? Chodzi mi o te które wychodzą z auta (dwie płaskie).

Z góry dzięki za pomoc.

[ Dodano: 2011-11-02, 22:17 ]
Koledzy pomoże ktoś?
Ostatnio zmieniony 21 sty 2012, 11:18 przez ryju, łącznie zmieniany 1 raz.

czarny286

Post autor: czarny286 » 03 lis 2011, 22:46

Witam.Moim zdaniem szkoda niszczyć kostki.Czyli wyjmować piny.Moja rada.Obetnij kable trochę wyżej w kostce iso.I je zamień łącząc kostką przewody .Prąd będzie stały do radia i nie będzie trzeba przekręcać stacyjki.Ja tak u mnie zrobiłem. ;-)

Pozdrawiam.

mikuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mikuś » 03 lis 2011, 22:47

na moje oko to połącz czerwony z czerwonym, a żółty do żółtego i powinno gadać, a próbowałeś z przekręconym kluczem odpalać radio ?
Ostatnio zmieniony 21 sty 2012, 10:53 przez mikuś, łącznie zmieniany 1 raz.

czarny286

Post autor: czarny286 » 03 lis 2011, 22:59

Kolego mikuś.Czerwony kolor to jest zasilanie radia a żółty to pamięć.Te dwa kable muszą mieć zasilanie.A przeważnie są połączone tak jak na fotce.Jeszcze jedna rada do kolegi RYJU:podłącz stałe zasilanie do kostki iso w radiu czyli do czerwonego kabla i na 100% będzie ok.

Awatar użytkownika
ryju
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ryju » 04 lis 2011, 09:13

Próbowałem z przekręconym kluczykim i nic. W czerwonym kablu cały czas jest prąd.

czarny286

Post autor: czarny286 » 04 lis 2011, 22:54

A sprawdzałeś bezpiecznik w radiu ?

Awatar użytkownika
ryju
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ryju » 04 lis 2011, 22:59

Oczywiście radio jest sprawne bo cały czas jeździ w drugim aucie...

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 04 lis 2011, 23:23

Czerwony i żółty do radia muszą łączyć się z szaro-czerwonym z instalacji samochodu (pin 7). Masa radia z brązowym z kostki samochodu (pin 7). Po takim zabiegu radio już powinno wstać. Sprawdź to. Myślę, że z głośnikami nie powinno być problemu. Jeśli to nie pomoże to zmostkuj czerwony z żółtym i dołóż do + akumulatora a masę (nie wiem jaki tam masz kolor przy radiu) do - akumulatora. Radio powinno się dać włączyć. Sprawdź to i dalej zobaczymy. W sumie zostanie jeszcze tylko zasilanie wzmacniacza anteny.

I jak kolego? Rozwiązałeś problem?

Awatar użytkownika
ryju
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ryju » 08 lis 2011, 17:43

Przepraszam pominąłem powiadomienie o odpowiedzi i przeczytałem dopiero dziś.

kojak85, Dzięki za wskazówki postaram się to ogranąć.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak wrzucę pionieera do samochodu gdzie wczesniej bylo JVC to bedzie działać bez przeróbek?

Awatar użytkownika
mloody
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mloody » 08 lis 2011, 17:48

Witam.. Mam problem z instalacja prowadzona do radia. Chciałem zmienić radio na inne ale gdy wyciąglem radio to widać samo pomieszanie z poplataniem. A więc tak: wychodzą 4 kable do kostki iso czerwony, brązowy, żółty i niebieski i jeszcze 4 inne nie podłączone. Wszystkie 8 kabli jest razem ze sobą zaizolowane. Druga kostka z kablami od głośników jest ok. A więc moje pytanie do czego są te 4 kable nie podłączone?? I jak podłączyć radia aby grało po przekreceniu kluczyka jak i również szło je włączyć bez kluczyka. Bo obecnie mam zrobione pod kluczyk i jak wyjme kluczyk to nie włącza się. Z góry dzięki za odp:)

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 08 lis 2011, 18:17

ryju,
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak wrzucę pionieera do samochodu gdzie wczesniej bylo JVC to bedzie działać bez przeróbek?
Rzecz właściwie zawsze rozchodzi się o stały '+' tzw. standy/memory i '+' po stacyjce. Jeżeli radia mają swoje oryginalne i nieprzerabiane kostki to w audi/vw wystarczy zmostkować przewód czerwony z żółtym, żeby na oba podawany był stały '+' z samochodu tj. pin 7 w kostce iso. Wtedy zawsze radio będzie chodzić (włączać się) poza tym trzeba podpiąć wyjście 'remote' z radia do białoniebieskiego przewodu w kostce samochodu - tam jest zasilanie ori wzmacniacza antenowego - to jest pin 5 w kostce auta sąsiadujący ze stałym +12V.
Jeśli coś jeszcze chcesz wiedzieć to pisz, bo może niejasno się wyraziłem.

mloody, zrób jaką fotę Twojej plątaniny. Co do działania radia bez kluczyka popatrz powyżej.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2011, 08:05 przez kojak85, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mloody
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mloody » 08 lis 2011, 18:35

Obecnie nie mam jak zrobić foto. Ale jest tak: chodzi mi o te 4 kable nie podłączone. A więc tak połączyłem jeden kabel z plusem i mi zaświeciły światła. Sam nie wiem już o co chodzi. A co do tego aby radio grało z kluczykiem jak i również bez kluczyka to nie mogę do niczego dojść. Mam od stacyjki dorobiony kabel w którym jest napięcie po przekreceniu kluczyka. I obecnie radio gra wtedy gdy jest kluczyk. A gdy odłącze ten kabel od stacyjki i podłącze pod stały plus to gra wtedy gdy samemu je włącze. Kombinowalem już różnych metod i nic. Albo to pierwsze zostaje do wyboru czyli z kluczykiem albo to drugie bez kluczyka. A żeby były obydwa na raz to nie mogę nic zrobic.

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 08 lis 2011, 19:21

mloody, co to za radio? Napisz model to spróbuję Ci pomóc.

Awatar użytkownika
mloody
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mloody » 08 lis 2011, 19:25

powiem tak marka nie gra roli bo podłączyłem orginalne z opla i tak samo sie zachowuje a w oplu działa pod kluczykiem jak i bez. ja mam obecnie canve a jak włożyłem do opla to wszystko działa tak jak powinno.

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 08 lis 2011, 19:30

Z tyłu radia masz gniazda na kostki ISO, czy jakieś inne wtyczki, czy łączysz ze sobą kabelki?
mloody pisze:powiem tak marka nie gra roli bo podłączyłem orginalne z opla i tak samo sie zachowuje a w oplu działa pod kluczykiem jak i bez. ja mam obecnie canve a jak włożyłem do opla to wszystko działa tak jak powinno.
Pytałem, żeby wiedzieć jak z tyłu wygląda podłączenie. Wtedy mógłbym Ci coś dokładniej napisać.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl