Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[A4 1.9 TDi AFN] Źle odpala jak jest zimno :( brak sił...

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 08 lis 2011, 19:29

spiczi pisze:bo w momencie wtrysku zawory moga być już otwarte lub jeszcze otwarte.
ale Ci się udało palnąć :mrgreen: zawór ssący zamyka się na ok pół obrotu przed wtryskiem paliwa, a zawór wydechowy otwiera ok 1/3 obrotu po wtrysku a nie w czasie wtrysku, gdyby było inaczej to jak miałby silnik pracować :?:

przestawienie wałka rozrządu o jeden ząbek nie ma żadnego wpływu na odpalanie, natomiast ma wpływ na dynamikę silnika

icemerc, jak padł N109 to będą problemy z odpalaniem także to może być przyczyna

Kamylo111
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kamylo111 » 05 gru 2012, 23:32

Witam,
przekopałem już całe forum i nie znalazłem odpowiedzi, a mianowicie mam problem ze zmianą dawki startowej po wprowadzeniu nowej w adaptacjach przechodzi test , a rzeczywista dawka nie ulega zmianie co może być tego przyczyną????
Dodam,że samochód ciężko pali jak jest zimny, przypuszczam, że przyczyną tego może być właśnie mała dawka startowa.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 09 gru 2012, 07:25

Dawka startowa zmienia zależnie od temp, sprawdz wskazania na zimnym silniku przed zmianą i po zmianie. Jeżeli źle odpala na zimnym to najpierw sprawdziłbym kont wtrysku. Może głupie pytanie ale czy po teście dajesz zapisz :?:

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 09 gru 2012, 13:51

Kamylo111 pisze:amochód ciężko pali jak jest zimny, przypuszczam, że przyczyną tego może być właśnie mała dawka startowa.
A ja mocno w to wątpię 8-)... Zostaw dawkę startową w spokoju ,bo o ile w adatacjach jest ori wartość 128 to zmiana jej nic nie da .W starych sterownikach nie było problemu z mapami , to nie golf IV że ma skopane mapy startowe .Przyczyn ciezkiego rozruchu na zimno zwykle jest kilka ,pierwsza to cofające się paliwo ,druga to zbyt pużny kąt wtrysku ,trzecia spalone świece żarowe ...Zaczynamy szukanie od najprostszych rzeczy ,czyli od sprawdzenia świec i szczelności układu zasilania ...sprawdzenie kąta też proste o ile mamy czym ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl