Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 1.9 TDI Z1] Korek wlewu oleju do skrzyni

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemoO23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 1.9 TDI Z1] Korek wlewu oleju do skrzyni

Post autor: przemoO23 » 13 lis 2011, 10:07

Witam,ostatnio oglądałem "Fani czterech kółek" na discovery i tam mechanik Ed mówił że coś ale "
Każdy pamięta o wymianie oleju w silniku,ale mało kto pamięta o wymianie oleju w skrzyni
" i tak zachciało mi się wymienić olej w Kruszynce.Zajrzałem pod skrzynie i znalazłem tylko korek spustowy,w którym miejscu jest korek wlewowy ?

p.s- tak przy okazji,gdy jadę samochodem na wyższym biegu,to trochę "majta" mi drążkiem zmiany biegów.Czy to normalne ?

Z góry dzięki za wszelką pomoc. :oops:
Jakie masz wtedy obroty, albo z jaką prędkością jedziesz na jakim biegu, że Ci majta.
Nie zwracałem na to uwagi (teraz sprawdzałem i nawet przy ruszaniu drży,na minimalnych obrotach),dodatkowo jak lekko dopchnę drążek to wibracje prawie mi wyrywają go z ręki.
Jeśli chodzi o biegi to praktycznie na każdym telepie.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2011, 11:50 przez przemoO23, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 13 lis 2011, 10:14

przemoO23 pisze:tak przy okazji,gdy jadę samochodem na wyższym biegu,to trochę "majta" mi drążkiem zmiany biegów.Czy to normalne
Jakie masz wtedy obroty, albo z jaką prędkością jedziesz na jakim biegu, że Ci majta. Generalnie drążek nie powinien drżeć. Chyba, że "zapychasz" no to wtedy jak już silnik przeciążysz to może wystąpić drżenie. Przyczyną może być poduszka silnika bądź skrzyni.

Awatar użytkownika
axell
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: axell » 13 lis 2011, 15:11

przemoO23 pisze:w którym miejscu jest korek wlewowy ?
Korek wlewowy masz przy lewym przegubie wewnętrznym(korek na klucz ampulowy 17), olej zalewasz do momentu aż się nie przeleje, coś około 2,2L, zalecany olej to Mobil1 75W90.

Co do samej wymiany to akurat w 80-tkach olej w skrzyni jest przewidziany na cały żywot skrzyni, ale nie zaszkodzi sprawdzić stan i ewentualnie dolać.

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 13 lis 2011, 17:15

Oleju w skrzyni się nie wymienia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl