Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 NG] Nie odpala gdy wilgotno

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
Pawcio93
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 NG] Nie odpala gdy wilgotno

Post autor: Pawcio93 » 15 lis 2011, 19:06

Witam
Od razu mówię że silnik nie pracuje na PB ponieważ po strzale gazu kiedyś zaprzestał, pewnie posypał się rozdzielacz... Płytka w rozdzielaczu jest prosta i ustawiona jak trzeba. Mój problem polega na tym że Audi nie odpala na LPG gdy jest wilgotno na zewnątrz. Problem był nawet w wakacje gdy deszcz popadał, ale już po jakimś czasie odpalał gdy zrobiło się sucho. Teraz gdy jest chłodniej to już zupełnie nie odpala pomaga mu jedynie odpalenie na zaciąg.
Co to może być? Przestawiony zapłon? Przewody wysokiego napięcia? Jak to sprawdzić?

Awatar użytkownika
Wino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Wino
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Wino » 15 lis 2011, 19:47

Stawiał bym że to przewody albo świece przewody łatwo sprawdzić otwórz maskę po zmroku i odpal auto jak przewody mają przebicia to będzie to na nich widać (takie małe iskierki) Ale pamiętaj też że gaz nie służy do tego aby odpalać na nim samochód ponieważ silnik powinien mieć już temperaturę gdy przełącza się go na gaz. Takie odpalanie powinno być tylko w sytuacjach awaryjnych a nie na codzień.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 15 lis 2011, 21:03

Też stawiał bym na przewody, miałem taki przypadek że auto bardzo ciężko paliło jak była wilgoć + do tego nierówne obroty, nie sprawdzałem ich po ciemku ale zaryzykowałem kupiłem drugie i po wymianie wszystko wróciło do normy.

Pawcio93
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pawcio93 » 15 lis 2011, 21:09

Dzięki za odpowiedź. Sprawdzę w najbliższym czasie przewody to dam znać czy pomogło.

[ Dodano: 2011-11-16, 22:13 ]
Sprawdziłem przewody i są ok. Podejrzenie padło na świece ponieważ gdy silnik się zagrzał jakoś dziwnie przerywał przy dodawaniu gazu z niskich obrotów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl