Audio b3
Producenci radia to przewidzieli także nic się nie stanie.
Nie przesadzajmy z tą mocą radia bo zaraz ktoś wypali, że zmieści wzmacniacz 1000W razem z chłodzeniem w pudełku od zapałek. Nawet jak radio ma 10A w zabezpieczeniu to sama końcówka dostaje już z tego tylko ok 6A reszte pożerają silniki, podświetlenia itp moduły. Ponadto 10A jest wartością krytyczną dla bezpiecznika w związku z tym radio może skonsumować max do 10A a nie 10A. Pisanie o mocy na podstawie bezpiecznika, bez zapoznania się z notą aplikacyjną końcówki mocy jest nonsensem. Nawet w przypadku wzmacniacza na tranzystorach moc się mierzy lub wylicza, a nie podaje na podstawie bezpiecznika. /Nie dotyczy wzmacniaczy no name i jemu podobnych/.
Nie przesadzajmy z tą mocą radia bo zaraz ktoś wypali, że zmieści wzmacniacz 1000W razem z chłodzeniem w pudełku od zapałek. Nawet jak radio ma 10A w zabezpieczeniu to sama końcówka dostaje już z tego tylko ok 6A reszte pożerają silniki, podświetlenia itp moduły. Ponadto 10A jest wartością krytyczną dla bezpiecznika w związku z tym radio może skonsumować max do 10A a nie 10A. Pisanie o mocy na podstawie bezpiecznika, bez zapoznania się z notą aplikacyjną końcówki mocy jest nonsensem. Nawet w przypadku wzmacniacza na tranzystorach moc się mierzy lub wylicza, a nie podaje na podstawie bezpiecznika. /Nie dotyczy wzmacniaczy no name i jemu podobnych/.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
No widzisz Alpine do niektórych egzemplarzy ma moduł wielkości trzech paczek zapałek o wydajności 45W x 4 RMS. Nie jeden wzmacniacz by się zaczerwienił ze wstydu.kraz73 pisze:Nie przesadzajmy z tą mocą radia bo zaraz ktoś wypali, że zmieści wzmacniacz 1000W razem z chłodzeniem w pudełku od zapałek
Moduł to KTP-445
dokładnie tak jak pisze Jarewa, technologia w dzisiejszych czasach jest bardzo rozwinięta, wystarczy choćby sojżeć na telefony kiedyś i dziś, ale prawda jest taka, że miniaturyzacja, często odbija się na jakości i prawdziwy dobry wzmacniacz musi mieć gabaryty i musi swoje ważyć, audiofile, oceniaja sprzęt również po jego wadzeJarewa pisze:Nie przesadzajmy z tą mocą radia bo zaraz ktoś wypali, że zmieści wzmacniacz 1000W razem z chłodzeniem w pudełku od zapałek
mantix, dokładnie tak jak napisał Kamuś, nic nie będzie radiu, jest to przewidziane, byle by nie przyszło ci do głowy mostkować kanały w radiu, bo wtedy spalisz końcówkę
alus a na jakiej podstawie dokonałeś wyliczeń mocy wzmacniacza? na podstawie bezpiecznika? bzdura do kwadatu.
Jarewa Nie przeczę, ale jest to dodatkowy moduł zasilany przez oddzielny bezpiecznik z własnym chłodzeniem etc. Tylko jak to się ma do teoretyzowania, że jak radio ma 10A bezpiecznik to końcówka musi mieć 27W na kanał?
Co do miniaturyzacji i przetwarzania, są dobre wzmacniacze w klasie D, pojawia się ich coraz więcej i powoli przestają ustępować pola klasom AB i A. Ale one także potrzebują chłodzenia. Dla przykładu 1000W przy 95% sprawności odda w atmosferę ok. 50W. To tyle ile mała grotowa lutownica, jak chcecie to schłodzić w pudełku zapałek? Miniaturyzacja ma także swoje ograniczenia.
Jarewa Nie przeczę, ale jest to dodatkowy moduł zasilany przez oddzielny bezpiecznik z własnym chłodzeniem etc. Tylko jak to się ma do teoretyzowania, że jak radio ma 10A bezpiecznik to końcówka musi mieć 27W na kanał?
Co do miniaturyzacji i przetwarzania, są dobre wzmacniacze w klasie D, pojawia się ich coraz więcej i powoli przestają ustępować pola klasom AB i A. Ale one także potrzebują chłodzenia. Dla przykładu 1000W przy 95% sprawności odda w atmosferę ok. 50W. To tyle ile mała grotowa lutownica, jak chcecie to schłodzić w pudełku zapałek? Miniaturyzacja ma także swoje ograniczenia.
kraz73, jeszcze raz napiszę P=U*I wielkość bezpiecznika określa maksymalny prąd jaki może pobrać radio, więc pytam się czy w tym przypadku nie działają prawa fizyki?? a sekcja CD pobiera ok 1A i wiem to z doświadczenia a nie 4A tak jak ty napisałeś. Pozdrawiam i kończę rozmowe, bo robi się to bezsensowne,
Widzisz poprzednia twoja wypowiedź sama sobie zaprzecza. 10A /max/ - 1 A na silnik i laser i już mamy 9A - sprawność /słusznie zauważona przez Jarewę/ i z prądu zostało ok. 6-7A a gdzie jeszcze zasilanie posczególnych stopni? Pomijam już ograniczenie termiczne końcówki i kilka innych drobiazgów jak chociażby stabilność zasilania na nogach zasilających scalaka.
Już wcześniej napisałem, że nie ma po co gdybać. Końcówka mocy ma notę aplikacyjną i z niej jasno wynika ile dane radio może mieć mocy przy odpowiednim zasilaniu, chłodzeniu i thd.
Już wcześniej napisałem, że nie ma po co gdybać. Końcówka mocy ma notę aplikacyjną i z niej jasno wynika ile dane radio może mieć mocy przy odpowiednim zasilaniu, chłodzeniu i thd.
Panowie zamontowałem wzmacniacz i gra bardzo ładnie, ale:słychać purkanie w głośnikach na zapalonym silniku a i na zgaszonym takie delikatne przy zmianie utworów.Podejrzewam kabel rca bo miałem taki jakiś no name.Chcę zamówić firmy lexton i pytanie do was czy to będzie dobry wybór.Oczywiście zasilanie wzmaka mam lewym progiem a sygnał i głośniki prawym.Nie mam zaufania do zakładania filtrów więc może ten kabel rozwiąże sprawę.
Z filtrami to jest roznie, jedni pisza ze pomagaja inni ze nie, w kazym razie, sprawdz czy bedzie taki efekt jezeli puscisz kable tunelem, i sprawdz czy w radiu nie masz uwalonej masy, to sprawdzisz bez kosztow, a co do kabli polecam okablowanie dietz lub hifonics
generalnie kabel sygnalowy musi byc dobrze ekranowany, napisz co tam wyszlo z tym syczenie, poodzenia
generalnie kabel sygnalowy musi byc dobrze ekranowany, napisz co tam wyszlo z tym syczenie, poodzenia
Wymieniłem sygnałówkę i pyrkanie ustało. Ten kabel, który teraz założyłem wygląda troszkę inaczej(jest taki poskręcany).Mam jeszcze pytanie na ile odkręcacie swoje piece?Kurcze marzy mi się skrzynia tylko to nieszczęsne elpidżi w bagaju mam.Może jakbym porządne głośniki basowe do półki na tył założył ...
co ci lpg przeszkadza ja też mam i mam skrzynie nie dużą bo z głośnikiem 25cm i ok 30-32litry ale jest bardzo okej myślę że przez zimę zabuduje cały bagażnik na gładko bo tak było w planie czekałem tylko na wymianę butli ;p są głośniki które nie potrzebują bardzo dużej zabudowy aby brzmieć a w połączeniu z rozsądnym zaprojektowaniem miejsca jeszcze zostanie