Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z] Szarpanie przy ruszaniu = koniec sprzęgła?

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dreamer
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1Z] Szarpanie przy ruszaniu = koniec sprzęgła?

Post autor: Dreamer » 27 lis 2011, 19:43

Witam,
Mam problem, a mianowicie: przy ruszaniu zimnym samochodem z 1 szarpie. Trzeba się napracować żeby w miarę płynnie ruszyć a i tak czasem nie wychodzi. Na ciepłym samochodzie jak by wibracje były mniejsze, czasem ruszy się całkiem normalnie. Na innych biegach normalnie, biegi wchodzą gładko, sprzęgło chodzi lekko bez żadnych wibracji.
Czy są to oznaki, że sprzęgło mówi NIE? Jeżeli tak to ja jakie polecanie na wymianę? Bo widziałem na Allegro sprzęgła używki od 80zł po sprzęgła sportowe za 800zł.

pawelk2002
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelk2002 » 27 lis 2011, 20:21

Na początku do sprawdzenia poduszki pod skrzynią i poduszki silnika oraz poduszka silnika która jest na łapie pod chłodnicą. Po sprawdzaj i w tedy myśl nad sprzęgłem. A co sprzęgła bierze wysoko ślizga się ?

Awatar użytkownika
Dreamer
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dreamer » 27 lis 2011, 20:30

Nie, nie ślizga się. Bierze w miarę wysoko. Dodam, że na wstecznym też tak jest.
W jaki sposób sprawdzić poduszki i jak ocenić ich stan?

pawelk2002
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelk2002 » 27 lis 2011, 21:50

Poduszki silnika możesz sprawdzić wykręcając je podnosisz silnik podnośnikiem i odkręcasz poduszkę jeżeli jest cała to wkręcasz i tak samo z poduszką 2 od turba jest dojście kiepskie ale da radę. Poduszki skrzyni jest 2 lewa i prawa. Lewą zauważysz od razu po lewej stronie na początku skrzyni patrząc na silnik prawa zaś jest pod taką metalową pokrywką odkręcasz ją i masz poduszkę wyjęcie nie jest może proste ale da się trzeba odkręcić z jednej strony sanki a potem je odciągnąć na dół i ją wyciągniesz. Jeżeli nie jest porozrywana lub zgnieciona to jest ok. Warto też sprawdzić czy są to ori poduszki jak ori to już by je należało wymienić pod silnikiem może nie ale pod skrzynią tak.

Awatar użytkownika
SaubeR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: SaubeR » 27 lis 2011, 22:34

@Dreamer nie chcę Cię martwić ale stawiałbym bardziej na sprzęgło. U mnie też szarpie przy ruszaniu, początkowo znalazłem winowajcę- pęknięta poduszka pod turbem, ale winnowajcą najprawdopodobniej jest sprzęgło.. bo całkiem siadło podczas ostatniej trasy ;/

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 28 lis 2011, 19:20

Też miałem podobne objawy szarpania i winne było sprzęgło ale sprawdź najpierw poduszki jak już koledzy pisali.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl