Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ALL] dziwny dźwięk - wyjąca skrzynia biegów

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
witach
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ALL] dziwny dźwięk - wyjąca skrzynia biegów

Post autor: witach » 18 paź 2011, 21:09

Witam, dzięki wam już wiem co to za klapka w moim aucie i jak to powinno być zmontowane. Mam jeszcze jeden problem - mianowicie podczas jazdy, po przekroczeniu prędkości 40 - 50 km/h pojawia się dziwny dźwięk z prawej strony, coś jakby "rozkręcający się wentylator". Na postoju tego dźwięku nie ma, nie jest on zależny od pracy silnika czy wyższych obrotów, tylko od wzrostu prędkości. Słyszałem już różne opinie:
- że to opona (nie, bo po niedawnej zmianie koła z zimówkami nic się nie zmieniło)
- to łożysko (znajomy mechanik obejrzał łożysko i stwierdził że "nic mu nie jest")
- powietrze wpada gdzieś na jakiś nie zamocowany element i ruszając nim powoduje ten dźwięk (dokręciłem kilka śrubek, sprawdziłem chyba wszystko i nic to nie dało)
- tarcza jest przyrdzewiała (fakt przednie szczególnie, auto długo stało zanim je kupiłem) i to ona hałasuje (ale prócz tego że jest trochę ruda to wygląda ok).
Przyznam szczerze że zgłupiałem... i nie mam pojęcia co to może być. Auto przyspiesza, hamuje i prowadzi się bez zastrzeżeń. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być??
Ostatnio zmieniony 21 sie 2012, 12:33 przez witach, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
archi-85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: archi-85 » 27 paź 2011, 21:39

jak dla mnie to lolzysko!!!! mi tez mechanik powiedzial ze jest ok ale zminilem i jest cicho!!! ale moge sie mylic i u ciebie nic nie da!!!

Awatar użytkownika
brax9
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: brax9 » 04 lis 2011, 22:52

jeżeli to łożysko z prawej strony to w momencie skręcania w prawo (jazdy po łuku) powinno ucichnąć a przy skręcie w lewo powinno lekko być głośniej, no chyba że jest już całkowicie szrot to ciągle będzie huczało ale skoro mechanik powiedział że wygląda na ok to zwróć uwagę czy przestaje w momencie lekkiego skrętu w prawo bądź chociaż jest trochę cichsze.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ltrs
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ltrs » 05 lis 2011, 21:03

Jestem tego samego zdania co kolega brax9, bo to, że słyszysz jazgot w prawym przodzie wcale nie oznacza, że to łożysko jest wadliwe. W samochodzie mojego ojca obecnie gdy jedziesz z przodu, to słyszysz, że to łożysko z tyłu, a jak wsiądziesz do tyłu, to rękę dasz uciąć, że to przód.

witach
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: witach » 08 lis 2011, 19:48

Zasięgnąłem rady innego znawcy tematu, który po przejechaniu samochodem stwierdził że to na pewno jest łożysko. Kupiłem nowe na przód firmy FAG. W czwartek idą do wymiany, zobaczymy czy coś to da. Mam nadzieje że tak ;]

[ Dodano: 2011-11-15, 21:19 ]
Po wymianie nie nastąpiła poprawa, przez ostatnie dni kombinowałem dalej i dalej nie wiem ;/
Poszukiwania trwają nadal.

Awatar użytkownika
Rene
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rene » 23 lis 2011, 20:51

witach pisze:Po wymianie nie nastąpiła poprawa, przez ostatnie dni kombinowałem dalej i dalej nie wiem ;/
Poszukiwania trwają nadal.
Tylko pytanie, czy w dobrym kole wymieniłeś to łożysko :?: :mrgreen:
Wiesz, ja specjalistką nie jestem, ale miałam dokładnie takie same objawy jak Ty i koledzy powyżej. Właśnie przy prędkości 40-60km huczało jak najęte, a przy skrętach cichło! Spróbuj sobie gdzieś na pustej drodze przy tej prędkości wykonać gwałtowny manewr w prawo, w lewo i wsłuchaj się czy cichnie. W swoim przypadku byłam święcie przekonana, że to przód, a mechanik mi udowodnił, że to tył (od takie czary mary w przypadku łożysk).
Po wymianie jak ręką odjął <ok>

witach
Forum Audi 80
Forum Audi 80

zagadka rozwiązana (chyba)

Post autor: witach » 28 lis 2011, 22:09

Z braku czasu piszę dopiero teraz. Auto zostało wymacane przez kilku 'speców' i jeden z nich doszedł do wniosku że to skrzynia biegów, a konkretnie łożysko w skrzyni. Auto jest teraz od kilku dni u niego, czekamy na werdykt. Mam nadzieje że to to. Mechanik ze mnie żaden, w temacie nie jestem, nigdy w poprzednich samochodach nie spotkałem się z podobnym dźwiękiem a najgorsze jest to że kogo by tu nie zapytać to każdy ma inną teorię ;D

[ Dodano: 2011-12-15, 21:52 ]
Auto odwiedziło w międzyczasie kilku speców i okazało się że to skrzynia wydaje taki dziwny dźwięk, wszystkie pozostałe podzespoły są w porządku tylko z skrzynią jest coś nie tak. Nareszcie wiadomo o co chodzi ;D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl