Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80/B4] Nagłośnienie do Audi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
moro151
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80/B4] Nagłośnienie do Audi

Post autor: moro151 » 29 lis 2011, 18:36

Witam chciałem spytać jaki moglibyście polecić mi sprzed muzyczny do auta, audi b4, w aucie oryginalnie mam zamontowane dwa głośniki z przodu, chciałbym rozbudować trochę nagłośnienie powiększyć o jakiś wzmacniacz skrzynkę i jakieś dodatkowe głośniki, chciałbym spytać jak to wszystko się kreuje jakie firmy są dobre i co z czym powinno być aby nie spalić sprzętu? chciałbym na to przeznaczyć jak na pierwszy raz jakieś 1 tys!
Ostatnio zmieniony 01 gru 2011, 18:19 przez moro151, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Wino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Wino
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Wino » 29 lis 2011, 23:39

Wiesz o nagłośnieniu to można doktorat napisać i jest tyle sposobów co ludzi którzy się za to zabierają ale za 1000 zł to ja na twoim miejscu kupił bym Dobre radio bo to podstawa każdego systemu nagłośnienia (Pioneer, Blaupunkt, Alpine) To jakieś 500 za model ze średniej półki do tego Głośniki przód w deskę tu polecam (JBL, Alpine, Kenwood) i jajka 6x9 cala w tylną półkę taki komplet powinien się zamknąć w 1000 zł i daje on możliwość rozbudowy na kiedyś bo na dobry wzmacniacz i skrzynkę to trzeba jeszcze przynajmniej z dodatkowe 700zł

Awatar użytkownika
d8vit
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: d8vit » 30 lis 2011, 00:27

WinoNie zgodze sie z toba. Glosniki 6x9 w półke to nie jest najlepsze rozwiazanie. Jezeli w ogole jakims jest jesli mowa o dobrym audio.

Podstawa w samochodzie sa dobre przetworniki grajace z przodu a nawet przed sluchaczem jak to ma miejsce w systemie stereo iogolnej idei odsluchu.
Ja bym tutaj na poczatek proponowal taschki i z przodu cos pokroju HELIX B 62C(tweeter oczywiscie w odpowiednim dla niego miejscu)
W radio raczej nie inwestowal bym wiecej jak 350 zl, lepiej na poczatku te pieniadze przeznaczyć na wzmacniacz lub okablowanie.
Ceny subow nie sa az tak wysokie, zwlaszcza urzywanych zestawów. Jesli chcesz sluchac muzyki to 10" w zupelnosci sprosta zadaniu pod warunkiem dobrego napedzenia.
Wiec patrzac realnie mozna by zkompletowac dosc ciekawy zestaw ale za jakies 1500zl
I ja bym radzil wybrac takie wlasnie wyjscie.

Jesli jednak nie chcesz modyfikować samochodu (tashki) to pozostaje wkomponowanie czegos w podszybie(co byś nie robił i tak nie będzie grało jak powinno) i sub do bagażnika tutaj sprawa z jednostka sterującą tak samo jak wyrzej.

Apetyt rosnie w miare.... a 1k zl to nie mala suma mimo wszystko.

Awatar użytkownika
Wino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Wino
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Wino » 30 lis 2011, 20:00

d8vit pisze:WinoNie zgodze sie z toba. Glosniki 6x9 w półke to nie jest najlepsze rozwiazanie. Jezeli w ogole jakims jest jesli mowa o dobrym audio.
Dlatego właśnie pisze że sposobów jest tyle ile ludzi co się za to brali. Ja w swojej poprzedniej B3 miałem właśnie tak skomponowany zestaw jak powyżej opisałem. Wtedy jeszcze zależało mi żeby mieć dobre granie w aucie a jajka z tyłu zamontowałem po to aby nie montować tuby w bagażniku bo szkoda było mi miejsca ale wtedy za Kenwoody 6x9 zapłaciłem 500 zł. I byłem naprawdę zadowolony z nagłośnienia wnętrza.

Awatar użytkownika
glowsonix
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: glowsonix » 30 lis 2011, 20:57

A ja bym się przyczepił tylko do jednego :mrgreen:
Głośniki 6x9 tzw. elipsy czy jajka są trzy lub dwu drożne przy czym cewka jest niczym nie osłonięta więc dostają się tam drobinki kurzu czy pisku i w pewnym momencie głośnik stanie i bez rozebrania jego dalej nie zagra :roll:

sowa_81
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sowa_81 » 30 lis 2011, 21:31

A ja poleciłbym Ci ten dział :arrow: https://audi80.pl/car-audio-gps-cb-vf11.htm

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 30 lis 2011, 21:33

WinoNie zgodze sie z toba. Glosniki 6x9 w półke to nie jest najlepsze rozwiazanie. Jezeli w ogole jakims jest jesli mowa o dobrym audio.
Z tym się nie zgodzę auta wyższej klasy seryjnie maja takie montaże nie na byle jakim sprzęcie. I często dość to spotykam coraz częściej.

[ Dodano: 2011-11-30, 21:37 ]
glowsonix pisze:Głośniki 6x9 tzw. elipsy czy jajka są trzy lub dwu drożne przy czym cewka jest niczym nie osłonięta więc dostają się tam drobinki kurzu czy pisku i w pewnym momencie głośnik stanie i bez rozebrania jego dalej nie zagra
Oj zagra zagra, przy graniu te odrobinki są wyrzucane razem z powietrzem. I druga strona to chłodzenie cewki.

Awatar użytkownika
glowsonix
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: glowsonix » 01 gru 2011, 07:32

Zagra zagra jak stara gramofonowa płyta :lol:
Ostrzegam tylko bo miałem z tym badziewiem do czynienia a nawet miałem wykład na ten temat w szkole <ok>

Awatar użytkownika
d8vit
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: d8vit » 01 gru 2011, 12:46

I tu nawet nie chodzi o nie oslonietą cewke, bo zazwyczaj sa zaslaniane czyms na wzór gąbki...
Tu chodzi głównie o ksztalt membrany i utrzymanie jej sztywnosci.

Awatar użytkownika
mezik0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mezik0 » 01 gru 2011, 15:52

po 1 od Car audio jest dział po 2gie jeśli ma być dobrze to zestaw odseparowany w przód i tłumienie to minimum potem wzmacniacz i montaż skrzyni czemu nie wspomniałem o jednostce bo to oczywista oczywistość napisz ile chcesz wydać jeśli nie wiele to ja proponuje kupić najpierw radio potem zrobić drzwi z przodu a potem wzmacniacz i resztę i nie bawić się w żadne półki i pakować w nie duże kwoty bo to nie ma sensu a co do skrzyni w bagaju przy dobrym rozwiązaniu zabudowy można pogodzić ilość miejsca i skrzynie

[ Dodano: 2011-12-01, 16:08 ]
sory nie doczytałem jest 1tyś a wiec przydało by się wiedzieć czy radio musi być nowe i czy musi mieć usb bo bez tego można za niezłą kwote fajny kombajn dorwać

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl