Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABT LPG] Samoczynne dodawanie gazu

Wszystko inne co nie pasuje do w/w kategori a jest związane z silnikami benzynowymi i LPG
Awatar użytkownika
Slawoaudi88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Slawoaudi88 » 16 lip 2011, 12:25

Key100l, a kto Ci to regulował sam czy byłeś u tych co sie tym zajmują???? Bo mnie to strasznie denerwuje bo to nie jest delikatne dodanie gazu tylko dość mocne i nie moge sobie z tym poradzić.

Awatar użytkownika
tomastepa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomastepa » 19 lip 2011, 23:11

Miałem tak samo w Uwaga fiacie UNO 1.4 ies :mrgreen: Tam jest ten sam identyczny układ - monowtrysk

W uno problem był taki że syf z odmy dostawał się do układu zasilania w zbyt dużych ilościach. Wywaliłem gumowy przewód, umyłem wszytko w benie i było ok. Od tamtego czasu zawsze po zdjęciu obudowy filtra powierza miałem układ dolotowy czyściutki a poprzednio było pełno zapieczonego syfu.
Tam są jest czujnik położenia przepustnicy i czujnik temp zasysanego powietrza. Podawały złe sygnały do kompa.

Awatar użytkownika
Rychu82
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Rychu82 » 19 lip 2011, 23:53

miałem tak samo w golfie 3 1,8 90km monowtrysk , nic z tym nie robiłem bo był przejściowym autem, ale to chyba blokował się jakiś dopływ powietrza na pracy z zamkniętą przepustnicą (pewnie krokowiec albo coś zasyfione) i zaciągało gaz Przepustnicę miałem mechaniczną tzn. z jednej strony siła od nogi a z drugiej od sprężyny wiec jakby ją samochód sam otwierał?
zacząłbym od rozebrania i wyczyszczenia przepustnicy (robią to normalnie w warsztatach) a jak nie pomoże to wymiana krokowca , ale nie sprawdzałem tego więc to tak teoretycznie,

PS: tylko którędy zaciągany miałby być gaz? przez zamkniętą przepustnicę?

Awatar użytkownika
tomastepa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomastepa » 20 lip 2011, 16:53

Rychu82 pisze:PS: tylko którędy zaciągany miałby być gaz? przez zamkniętą przepustnicę?
własnie???
Krokowca bym sobie odpuścił ewentualnie wybudować i zostawić podwieszony na przewodach.
U mnie tak się działo na gazie i na benzynce. Jestem przekonany ze fałszywe sygnały szły z czujnika zasysanego powietrza lub z potencjometrów położenia przepustnicy. Mam jeszcze w domu cały taki układ z wtryskiem itp

Robertpico
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Robertpico » 04 sie 2011, 15:40

Krokowiec jest łatwo wymienić samemu. Więc nie baw się w mechaników jak byś już chciał wymieniać.
Kup na własną rękę i spokojnie sam to przełożysz bez żadnego problemu. A koszty to pewnie połowa tego jakbyś oddał do mechanika.

Awatar użytkownika
LeeOne
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LeeOne » 25 paź 2011, 13:34

Rozwiązanie dla Mono-motronic (wersja z krokowcem 6 pin) wyciągnąć pin nr 2 z wtyczki krokowca i po problemie. ECU może wywalać błąd - nie przejmować się tym.

Awatar użytkownika
PI7er
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PI7er » 01 gru 2011, 21:38

LeeOne pisze:Rozwiązanie dla Mono-motronic (wersja z krokowcem 6 pin) wyciągnąć pin nr 2 z wtyczki krokowca i po problemie. ECU może wywalać błąd - nie przejmować się tym.
Przetestowane i dziala <ok>
Wystarczy zaklejic blaszke (pin) w krokowcu aby nie bylo przejscia sygnalu za pomoca tasmy izolacyjnej (ja uzylem powertape) <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl