Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1,8 PM] Wpływ zmiany czujnika na prace silnika (reset)

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
BLUECONECT
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BLUECONECT » 03 gru 2011, 18:59

Acha! Jeszcze coś wpadło mi do głowy 'GerB3' : Otóż jeśli podajesz, że nawet przy rozgrzanym do 90* silniku dalej byłoby włączone ssanie to bardzo łatwo możnaby to wykryć- dojeżdżasz do świateł puszczasz gaz i jakie masz obroty??? Cha? Przy włączonym ssaniu zawsze są podwyższone -najlepiej to widać na obrotomierzu ( u mnie ok. 1000-1100) a przy wyłączonym ssaniu 850-900obr/min. Nawet jak niemasz 'obrotki' w zegarach to i tak jest słychać jakie obr. ma silnik...
A poza tym zgadzam się z 'LeeOne', że tego typu parametry są korygowane na bieżąco przez ECU. Tak jak wcześniej pisałem jest także coś takiego, że po 8-krotnym przekręceniu zapłonu sąkasowane zostają poważniejsze błędy, czy tym podobne lub poprostu zdjęcie klemy z aku na jakieś 2h.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 04 gru 2011, 07:40

Gdzieś tu na forum czytałem że trzeba np. robić reset w ABT ale w ABK już nie. Dlaczego akurat tak? Nie jestem znawcą tematu, pytam tak z czystej ciekawości.

Awatar użytkownika
GerB3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GerB3 » 04 gru 2011, 12:50

Wymieniłem dzisiaj czujnik na ori Boscha nie robiłęm resetu na ssaniu ma 1200 obrotów przy 90* 980 więc jest ok, stary czujnik okazał się niesprawny, dodatkowo dałem wtedy za niską podkłądkę którą dostałem z czujnikiem i płyn lał sie do kostki więc dodatkowo robił zwarcie - ori podkłądka Boscha ma ok 1mm grubości, zamiennik 0,2mm.

Więc wychodzi ze przy wymianie czujnika faktycznie nie trzeba robić resetu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl