Witajcie ,
Około 2 tygodnie temu oddałem skrzynię do remontu - zaczęła dość głośno szumieć. Wymienione były dwa łożyska i wałek (na którym są ich bieżnie), łożysko igiełkowe sprzęgła, sprzęgło było regenerowane.
Problem polega na tym, że chociaż skrzynia przestała szumieć, zacząłem mieć problemy z wrzuceniem dwójki, czasem też trójki - szczególnie przy zimnym silniku dwójka wchodzi ze zgrzytem . Rozumiem, że problem może być z synchronizatorem, ale dlaczego wcześniej problemu nie było? Czy da się z tym coś zrobić, czy wyrzuciłem pieniądze na remont skrzyni w błoto? :-|
[80 B4 2.0E quattro] Zgrzytające biegi po remoncie skrzyni
Tylko jak tu kupić dobrą skrzynię? To jest loteria. Ja teraz remontowałem skrzynię, którą kupiłem używaną, bo stara padła jakieś 2 lata temu. Te skrzynie mają już minimum 17 lat.Rychu82 pisze:tez mam problem z synchronizatorem i mechanik powiedział mi że tylko remont a najlepiej kupic dobrą skrzynię
A wracając jeszcze do mojego problemu - zauważyłem, że przy lekko rozgrzanej już skrzyni, dwójka wchodzi gładko, jeśli wrzucić ją bardzo szybko i zdecydowanie. To normalne przy kłopotach z synchronizatorem :?:
ja mam zgrzyt wrzucając dwójkę powyżej 40 km/h, chyba że też zrobię to szybko bo wtedy obroty na wałach jeszcze są wyrównane(wtedy mogę na końcu jedynki czyli ok 60km/h), gorzej jest przy redukcji, na to nie mam sposobu, a ostatnio zaczął mi ten bieg wyskakiwac przy szybkim puszczeniu sprzęgła, także mimo że oszczędzałem tę dwójkę to zmiany w skrzyni nadal postępują.
a co do kupna skrzyni, to jak nie zobaczę jak działa na aucie przed kupnem to tez raczej będę remontował, ale nie wiem ile to może kosztować
a co do kupna skrzyni, to jak nie zobaczę jak działa na aucie przed kupnem to tez raczej będę remontował, ale nie wiem ile to może kosztować
Sprawa się wyjaśniła. Okazuje się, że problemy z wrzucaniem biegów spowodowało wlanie przez mechanika złego oleju (80w90). Myślę, że po wymianie, na 75w90 powinno być wszystko w porządku.
Czy ktoś może napisać, ile oleju wchodzi do skrzyni quattro (przy silniku 2.0)?
Wydawało mi się, że gdzieś to widziałem, ale nie mogę znaleźć. A mam zamiar tym razem dopilnować, żeby olej był odpowiedni, więc sam go kupię :roll:
Czy ktoś może napisać, ile oleju wchodzi do skrzyni quattro (przy silniku 2.0)?
Wydawało mi się, że gdzieś to widziałem, ale nie mogę znaleźć. A mam zamiar tym razem dopilnować, żeby olej był odpowiedni, więc sam go kupię :roll:
świete słowa gdzie kupic idealna skrzynie ktora maja juz tyle lat loteria u mnie jedna lezy przed domem niby biegi wchodzily w miaro ok na zimnym ale grom wie co sie stalo jak zbijalem w czasie jazdy np na luz to skrzynia mi hamowała autem szybko i zakupilem drugą.PiotrekG pisze:Tylko jak tu kupić dobrą skrzynię? To jest loteria. Ja teraz remontowałem skrzynię, którą kupiłem używaną, bo stara padła jakieś 2 lata temu. Te skrzynie mają już minimum 17 lat.Rychu82 pisze:tez mam problem z synchronizatorem i mechanik powiedział mi że tylko remont a najlepiej kupic dobrą skrzynię
A wracając jeszcze do mojego problemu - zauważyłem, że przy lekko rozgrzanej już skrzyni, dwójka wchodzi gładko, jeśli wrzucić ją bardzo szybko i zdecydowanie. To normalne przy kłopotach z synchronizatorem :?:
ktora tez nie jest idealna