Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[2.0 NM]bledziki-pomocy

ODPOWIEDZ
lasombra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[2.0 NM]bledziki-pomocy

Post autor: lasombra » 04 gru 2011, 19:27

Siema
Blad 2114 to jest rozdzielacz czyli aparat zaplonowy z tego co rozumiem? Moze on byc dlatego ze aparat nie stoi na znakach? Blad 2112 jest interpretowany jako czujnik gornego martwego punktu lub czujnik hallotronowy. Rozumiem ze jest to jeden z czujnikow na skrzyni tylko ktory to bo sa tam dwa? Czy uszkodzenie tego czujnika mialo duzy wplyw na moc oraz spalanie? Mocy wg mnie jest malo a pali ponad 16 litrow. ?

Awatar użytkownika
Leo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Adam
Model: Inny
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2,2 3B
Kontakt:

Post autor: Leo » 04 gru 2011, 19:47

2112 - czyli czujnik w skrzyni G4 przerwa lub zwarcie do masy, w dodatku ten błąd może jeszcze wystąpić jeśli czujniki są zamienione miejscami (g4 z g28) - wtyczki odwrotnie wpięte np. a także jeśli odległość od zębów na kole zamachowym lub też odległość od pręta na kole, jest zbyt duża.

2114 - przestawiony aparat zapłonowy - także występuje jeśli hall niewspółgra z czujnikiem w skrzyni.

Masz swoją przyczynę tego, że Ci nie chce jechać jak powinien...

[ Dodano: 2011-12-04, 19:48 ]
co do spalania - może komputer daje wtrysk 2x za często bo 2x częściej dostaje sygnał ? raz z halla a raz z czujnika w skrzyni?

no i jeszcze do sprawdzenia czy czasem zęby na kole zamachowym od rozrusznika nie są połamane.

lasombra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lasombra » 04 gru 2011, 19:55

Ok dzieki za info jutro zaczne dzialac, napisze co wyszlo

[ Dodano: 2011-12-05, 22:22 ]
Wyciagnelem oba halle, nie byly zamienione, Bylo na nich bardzo duzo opilkow, sciagnelem je, dalem dla kolegi, aby sprawdzil czy dzialaja - dzialaja, zamontowalem je spowrotem fakt faktem autko lepiej pali ale dalej nie jedzie.. Zauwazylem ze mam inna cewke niz jest w ksiazkach w (tych co Leo podsylal) jest cewka do ktorej podlacza sie kostke 2 pinowa i ma ona 4 miejsca na wsowki ''dziewczynki'' z gory. Ja mam na kostke 3 pinowa i jedyne co zwierzchu sie podlacza to przewod zaplonowy i nic wiecej. Bylby ktos uprzejmy, aby zrobic fotke lub znalezc na necie jakiego typu posiadasz cewke w swojej 20v? Mozliwe ze w roznych latach byly rozne cewki? Mysle ze to moze robic roznice bo modul zaplonowy jest przy cewce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl