[80 B3 PM ] Problem z czujnikiem temperatury
[80 B3 PM ] Problem z czujnikiem temperatury
Witam, jestem nowy, takze prosze o wyrozumiałośc jesli w oznaczeniach albo w moim słownictwie bedzie nie tak
Mam pewien problem z czujnikiem temperatury:
----zaczęło sie od tego , ze samochód z rana jak były lekkie mrozy , nie chciał odpalić, kręcił ale tak jakby nie dostawał wystarczajacej dawki paliwa, jak sie rozgrzał to wszystko pali ok, po skonsultowaniu sie z mechanikami , zostałem wysłany do elektryka który powiedział mi , ze do wymiany jest czujnik temperatury
taki jak na zdjeciu 2-u wtykowy , wszystko ok, kupiłem , wymieniłem i co ?? wskaznik temeperatury na desce rozdzielczej pedzi ku 110 stopni C , czyli jest jakies zwarcie i to nie taki czujnik ( elektryk mówi ze wyglada tak samo , ale musi byc "rezystancyjny" wszystko fajnie ale przedzwoniłem po paru sklepach, poszukałem na internecie i nigdzie nie znalazłem takiego, czy moze ktoś mi powiedziec o co chodzi ? czy elektryk to sobie wymyslił czy co ? dziwne jest tez to, ze jezeli wsadzam ten nowy sklepowy ( 3 szt z 3 roznych sklepów) robi sie zwarcie :? nie rozumiem nic.
Z góry dziekuje za pomoc
1.8S 90km 89r
Mam pewien problem z czujnikiem temperatury:
----zaczęło sie od tego , ze samochód z rana jak były lekkie mrozy , nie chciał odpalić, kręcił ale tak jakby nie dostawał wystarczajacej dawki paliwa, jak sie rozgrzał to wszystko pali ok, po skonsultowaniu sie z mechanikami , zostałem wysłany do elektryka który powiedział mi , ze do wymiany jest czujnik temperatury
taki jak na zdjeciu 2-u wtykowy , wszystko ok, kupiłem , wymieniłem i co ?? wskaznik temeperatury na desce rozdzielczej pedzi ku 110 stopni C , czyli jest jakies zwarcie i to nie taki czujnik ( elektryk mówi ze wyglada tak samo , ale musi byc "rezystancyjny" wszystko fajnie ale przedzwoniłem po paru sklepach, poszukałem na internecie i nigdzie nie znalazłem takiego, czy moze ktoś mi powiedziec o co chodzi ? czy elektryk to sobie wymyslił czy co ? dziwne jest tez to, ze jezeli wsadzam ten nowy sklepowy ( 3 szt z 3 roznych sklepów) robi sie zwarcie :? nie rozumiem nic.
Z góry dziekuje za pomoc
1.8S 90km 89r
Witam.
Mam podobny problem i też nie moge dojść tołku.
U mnie objawiało się tylko tym ( nawet na zimnym silniku ),że temperatura na wskazniku wyskakiwała 110 C . Po jakimś czasie wskazówka wyszła poza obramówki obudowy zegara i w tej chwili wskazuje chyba z 220 C :mrgreen:
Myśle że to wina wskaznika.
Mam podobny problem i też nie moge dojść tołku.
U mnie objawiało się tylko tym ( nawet na zimnym silniku ),że temperatura na wskazniku wyskakiwała 110 C . Po jakimś czasie wskazówka wyszła poza obramówki obudowy zegara i w tej chwili wskazuje chyba z 220 C :mrgreen:
Myśle że to wina wskaznika.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
witam koledzy, mi od roku nie działał wskaznik temperatury wiedz postanowilem sie za to zabrac.
zlokalizowac czujnik:
kruciec wychodzacy z glowicy, mialem tam dwa czujniki i jeden napewno szedl do liczniki ale ktory??:)
najlepszy i najszybszy sposob aby to sprawdzic to odlaczyc przewody ale tam gdzie sa dwa piny bo takiego czujnika szukamy, zwiaramy go i idziemy wlaczyc zaplon i patrzymy czy licznik temperatury jak idzie do gory no to sie usmiechamy i wiemy ze kable i licznik jest ok i to sprawa samego czujnika:)
moj numer czujnika byl to 049 919 501B a w sklepie w jakims katalogu to 1.84078.
koszt czujnika to okolo 18 zl
w moim przypadku po podlaczeniu nowego czujnika temperatura nie rosla i zglupialem bo po zlaczeniu przewodu i wlaczeniu zaplonu roslo, i zamienialem kabelki w wtyczce do czujnika i sie okazalo ze dziala i pewnie nie musialem wymieniac czujnika nie wiem czemu ktos zamienil ale od momentu kupna nie dzialalo .
pozdrawiam
zlokalizowac czujnik:
kruciec wychodzacy z glowicy, mialem tam dwa czujniki i jeden napewno szedl do liczniki ale ktory??:)
najlepszy i najszybszy sposob aby to sprawdzic to odlaczyc przewody ale tam gdzie sa dwa piny bo takiego czujnika szukamy, zwiaramy go i idziemy wlaczyc zaplon i patrzymy czy licznik temperatury jak idzie do gory no to sie usmiechamy i wiemy ze kable i licznik jest ok i to sprawa samego czujnika:)
moj numer czujnika byl to 049 919 501B a w sklepie w jakims katalogu to 1.84078.
koszt czujnika to okolo 18 zl
w moim przypadku po podlaczeniu nowego czujnika temperatura nie rosla i zglupialem bo po zlaczeniu przewodu i wlaczeniu zaplonu roslo, i zamienialem kabelki w wtyczce do czujnika i sie okazalo ze dziala i pewnie nie musialem wymieniac czujnika nie wiem czemu ktos zamienil ale od momentu kupna nie dzialalo .
pozdrawiam
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
ryshard, zacznijmy od tego, że w PM są dwa czujniki, niezależne od siebie, z czego jeden podaje dane do ECU i to on odpowiada za ustalanie mieszanki oraz drugi podające dane na deskę i do kontrolki. Wydaje mi się, że wymieniając czujnik temperatury do ECU (powinien mieć niebieski kolor tego plastiku na górze i tylko dwa styki) uszkodziłeś wiązkę elektryczną idącą do drugiego czujnika odpowiedzialnego za dane na wskaźnik w desce i kontrolkę (jest on koloru białego/szarego i ma trzy piny). Prawdopodobnie któryś z przewodów został zwarty do masy i dlatego wskaźnik pokazuje maksymalną temp.
W PM-ie (takiego silnika dotyczy wątek) za dane do licznika odpowiada czujnik trzypinowy. Proszę nie robić bałaganu i nie wprowadzać innych w błąd! :evil:s-a-s-i-a-d pisze:ale tam gdzie sa dwa piny bo takiego czujnika szukamy,
czujnik temperatury b3
W tych modelach na płycie licznika mały niby triak jest to stabilizator napięcia, który obniża napięcie na wskaźniki do 9v, często on nie łączy lub pada. oryginalny kosztuje sporo ale można kupić bez problemu taki stabilizatorek w sklepach z częściami do RTV za 1,5 zł. Różnica jest tylko raka że nóżki 1 i 3 ma zamienione, więc montuje się odwrotnie i wszystko jest ok.
Audi 80 b3 1.8S czujnik temp
Witam!
Ja też mam podobny problem, kupiłem już 3 czujniki i żaden mi nie wskazuje temp.
Wskazówka lekko mi się podniesie jakiś nie cały milimetr i nic.
Wskaźnik jest dobry, po złączeniu kabli wskazówka idzie do góry.
Moje autko to: Audi 80 b3 1.8 S 89r. 66KW
Może ktoś ma takie autko i napisze jakiego koloru ma czujnik.
Ja też mam podobny problem, kupiłem już 3 czujniki i żaden mi nie wskazuje temp.
Wskazówka lekko mi się podniesie jakiś nie cały milimetr i nic.
Wskaźnik jest dobry, po złączeniu kabli wskazówka idzie do góry.
Moje autko to: Audi 80 b3 1.8 S 89r. 66KW
Może ktoś ma takie autko i napisze jakiego koloru ma czujnik.
czujnik temperatury b3
z tego co wiem to do zegara (wskaźnika ) jest czujnik biały natomiast niebieski jest do podgrzewacza, Przynajmniej ja tak mam a raczej niebieskiego nie mam wcale gdyż moja "babcia" jeździ tylko na LPG gdyż coś mi padło i nie mam czasu jak na razie z tym robić a przy okazji zaskoczyła mnie jak przy -18 st odpaliła bez problemu
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Panowie, pozwolę się podłączyć pod temat. Z jakim momentem powinien być wkręcony czujnik temp. ecu w trójniku w wersji metalowej? Kupiłem rok temu nowy czujnik firmy EPS, który posiadał nieściągalną aluminiową podkładkę uszczelniającą. Jednak teraz gdy silnik się rozgrzeje do temperatury pracy, czyli: 90`C, czujnik minimalnie się poci, a w czasie jazdy zaczyna popuszczać płyn chłodzący. Przyznam szczerze, że nie chciałem go na chama dokręcać. Nie orientujecie się czy powinien on być wkręcony na maksa (do wyczuwalnego oporu), czy też może ktoś zna wartość w nm <ok> :?:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Witam, sorry za odświeżenie tematu ale nie chciałem zakładać nowego.
Powiedźcie mi gdzie jest czujnik temperatury w B3 3A odpowiednik tego niebieskiego co podaje informacje do ECU. Powinien być na kroćcu z tego co czytałem. Problem w tym, że są tam dwa czujniki.
Na górze jest taki czujnik - http://img263.imageshack.us/img263/8785/211120111.jpg
A na dole taki - http://img189.imageshack.us/img189/646/211120110031.jpg
Niebieskiego nie widzę tam, ten u góry ma jedynie niebieskie przewody.
Powiedźcie mi gdzie jest czujnik temperatury w B3 3A odpowiednik tego niebieskiego co podaje informacje do ECU. Powinien być na kroćcu z tego co czytałem. Problem w tym, że są tam dwa czujniki.
Na górze jest taki czujnik - http://img263.imageshack.us/img263/8785/211120111.jpg
A na dole taki - http://img189.imageshack.us/img189/646/211120110031.jpg
Niebieskiego nie widzę tam, ten u góry ma jedynie niebieskie przewody.
- carlos0101
- Forum Audi 80
Witam. Ja mam taki problem - proszę o pomoc. Mój wóz to Audi 1.9 TD wymieniłem termostat na nowy działający sprawnie , sprawdzany. Wskazówka od płynu podnosi się o milimetr i stoi . Gdzie szukać przyczyny i co wymieniać. Pomóżcie. Zaraz po wymianie termostatu i nieodpowietrzaniu układu i nie dolaniu płynu podniósł się gdzieś do około 70 stopni ale po uzupełnieniu płynu już nie ruszył