Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 1z] Problem z biegami ( skrzynia ?)

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grU
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 1z] Problem z biegami ( skrzynia ?)

Post autor: grU » 06 gru 2011, 22:50

Witam, mam otóż taki problem, niedawno ruszając gwałtowniej i przy zmienianiu z biegu pierwszego na drugi, po puszczeniu sprzęgła bieg tak jakby zaklinował się po czym wyskoczył. od tego czasu, z wielkim problemem wbija się biegi. przy mocnym pompowaniu sprzęgłem, biegi wchodzą, np. po odpuszczeniu sprzęgła, wciśnięciu znowu bieg wejdzie, ale też problematycznie. gdy auto jest zgaszone, wszystko jest ok, wszystko ładnie chodzi, "praca" gdy ruszam lewarkiem jest identyczna jak wcześniej przed tą awarią i dźwięk wbijanych biegów też taki sam.. auto obecnie stoi u mechanika, wymieniłem olej, brakowało go tam trochę ale do tej pory go nie wymieniałem i domyślam się, że był fabryczny. olej miał gęstość taką generalnie dobrą, nie było w nim żadnych opiłków, czyli pewnie wszystkie zębatki są w porządku. sprzęgło nie wiem w jakim jest stanie, dobrze łapało i nic mi do tej pory nie szarpało przy ruszaniu etc oraz ciągnęło od dołu. powiem ponad to, że miałem problem z prawą pół osią, ale to chyba nie ma nic do rzeczy? dzięki za porady i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 07 gru 2011, 07:06

Do sprawdzenia pompa sprzęgłowa i wysprzęglik, ale najpierw spróbuj odpowietrzyć cały układ.

Awatar użytkownika
grU
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grU » 12 gru 2011, 19:50

odpowietrzenie nic nie dało, pompa sprzęgłowa niby w porządku, rozebrałem ją i jest całkiem w porządku, tylko ten plastik jest delikatnie wyrobiony co wpycha tłoczek w cylinder ale raczej to nie ma nic do rzeczy. jutro rozbieram skrzynie, chyba jednak docisk jest do wymiany... cholera :cry:

pawelk2002
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelk2002 » 12 gru 2011, 20:20

Kolego do sprawdzenia sprzęgło i synchronizatory w skrzyni niestety.

Awatar użytkownika
grU
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grU » 15 gru 2011, 18:45

bałem się tego najgorzej, nie potrzebnie wszystko sprawdzałem po kolei i dopiero na końcu sprawdziłem skrzynie. Docisk padł, jedna sprężyna się poddała, i delikatnie wyrobione słoneczko. Nadmienię, że był to jeszcze seryjny docisk z fabryki, + ponad 50 tyś przebiegu na wzmocnionym komputerze. W sumie nie dziwi mnie to, dla spokoju wymieniłem cały zestaw sachsa tarcza+sprzęgło i jest jak marzenie. Najbardziej dziwiło mnie to, że jeszcze na rozwalonym docisku dało się w miare normalnie jeździć, pedał sprzęgła podawał super, auto ruszało bez najmniejszych problemów tylko występował problem ze zmianą biegów. To są pancerne auta....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl