[b4 AAZ] Brzęczyk otworzonych drzwi
- carlos0101
- Forum Audi 80
[b4 AAZ] Brzęczyk otworzonych drzwi
Witam.
Mój problem jest taki. Do nie tak dawna nawet nie wiedziałem że posiadam w swoim aucie coś takiego jak sygnał otwartych,niedomkniętych drzwi. Dowiedziałem się że on jest ponieważ włącza się(działa) tylko gdy na dworze jest silny mróz i samochód jest zimny później już nie działa. I skoro on jest to chciał bym to naprawić no i niech by sobie on już był sprawny. Może ktoś pomoże zdiagnozować usterkę ewentualnie jakie części kupować????
Mój problem jest taki. Do nie tak dawna nawet nie wiedziałem że posiadam w swoim aucie coś takiego jak sygnał otwartych,niedomkniętych drzwi. Dowiedziałem się że on jest ponieważ włącza się(działa) tylko gdy na dworze jest silny mróz i samochód jest zimny później już nie działa. I skoro on jest to chciał bym to naprawić no i niech by sobie on już był sprawny. Może ktoś pomoże zdiagnozować usterkę ewentualnie jakie części kupować????
Witaj.
Na moje oko wygląda to na zimne luty na płytce licznika. Poprawnie wykonane i nieuszkodzone pole lutownicze (czyli "lut") jest błyszczące. Zimne luty są tak jak by pomarszczone i popękane wokół wystającej nóżki przylutowanego elementu . Przelutuj płytkę w okolicy brzęczyka. Jeśli to nie pomoże trzeba posprawdzać elementy układu brzęczyka lub wymienić sam brzęczyk.
Na moje oko wygląda to na zimne luty na płytce licznika. Poprawnie wykonane i nieuszkodzone pole lutownicze (czyli "lut") jest błyszczące. Zimne luty są tak jak by pomarszczone i popękane wokół wystającej nóżki przylutowanego elementu . Przelutuj płytkę w okolicy brzęczyka. Jeśli to nie pomoże trzeba posprawdzać elementy układu brzęczyka lub wymienić sam brzęczyk.
- carlos0101
- Forum Audi 80
- carlos0101
- Forum Audi 80
Krańcówka w drzwiach od strony kierowcy jest odpowiedzialna za brzęczyk. Podłączone są do niej właśnie dwa przewody jak kolega p-a-b-u napisał. Jeden jest odpowiedzialny za włączanie oświetlenia wnętrza oraz uruchamianie fabrycznego alarmu w razie otwarcia drzwi. Drugi przewód jest odpowiedzialny za włączanie brzęczyka oraz wyłączanie elektrycznego sterowania szybami bocznymi. Brzęczyk powinien zadziałać w momencie otwarcia drzwi kierowcy gdy światła są włączone a kluczyk wyjęty ze stacyjki.
Chyba kolego pomyliłeś brzęczyk otwarcia drzwi z brzęczykiem w liczniku MC (mini check) który jest od czegoś innego.manfred19 pisze:Witaj.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
A po zgaszeniu i wyjęciu kluczyka zapala ci się oświetlenie wnętrza (tylko już nie pamiętam na 100% czy w B4 jest taka funkcja)? Bo może rzeczywiście nie działa czujnik wyjęcia kluczyka.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2011, 16:45 przez Audi 80 Polska, łącznie zmieniany 1 raz.
Masz rację kolego... zwracam honor.manfred19 pisze:Możliwe że pomyliłem ale u mnie właśnie ten brzęczyk w MC brzęczy w momencie otwarcia drzwi przy wyjętym kluczyku i włączonych światłach. Z tego co wyczytałem na forum to w B3 był brzęczyk od drzwi nad nogami kierowcy.
Po prostu pomieszałem B3 z B4
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH