Witam, mam kłopot i chyba mnie czeka wymiana uszczelki, a więc do setna sprawy. Ubywa mi płynu chłodniczego, do chwili obecnej wymieniłem zbiorniczek plus nakrętka ponieważ ciekł, króćce wiadomo dlaczego, na silniku więcej nie widzę wycieków, nie dawno wymieniałem rozrząd, a więc i pompa wymieniona. W kabinie sucho więc nagrzewnice też wyeliminowałem, a płynu wciąż ubywa i to teraz dosyć sporo olej w normie trochę bierze. W zbiorniczku czysto, nie ma pęcherzyków może do końca nie widać, a jak pale zimnego to puści dymek raczej szaro niebieski pewnie wypluwa płyn spala go. Silnik nie przegrzewa się działa jak należy trochę gorzej pali. 1.9 tdi 94r.
Moje obawy-uszczelka pod głowicą. Co wy na to?!
Ubytki płynu, chce sie upewnić
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Bo nie wiesz gdzie szukać sprawdż pod króccem przy glowicy,na 99,9 % ubywa tamtędy a nie widać bo na gorącym silniku zaraz odparowuje ,jako dowód zostaje tylko białawy osad ...99% tych silników cierpi na to "schorzenie " :mrgreen:bogus pisze:Ubywa mi płynu chłodniczego, do chwili obecnej wymieniłem zbiorniczek plus nakrętka ponieważ ciekł, króćce wiadomo dlaczego, na silniku więcej nie widzę wycieków
co do króćców to ten od strony kabiny jest teraz wymieniony, a ten od strony filtru oleju jest ok, nie ma śladu choć ten też już był wymieniony, jedyne co zostaje to chyba uszczelka, choć przyznam sie jeszcze że na tym drugim króćcu czujnik jest odrobine wilgotny, może to być i to, nic poczekam jeszcze kilka dni i zobaczę,