[B3 1Y/1Z] Wstawienie komputera sterującego pompą wtryskową
-
- Forum Audi 80
[B3 1Y/1Z] Wstawienie komputera sterującego pompą wtryskową
Pare lat temu kupiłem audi B3 1,9D 1Y (taryfa) no i silnik był na wykonczeniu(olej brał na litry i słabiutkie cisnienie na tłokach co za tym idzie problemy z odpalaniem zimą, latem dawał rade) ... miałem możliwość kupienia silnika 1Z w idealnym stanie (bez osprzetu ) za umiarkowaną kwote wieć kupiłem .Koles mi przełożył silniczek ale wiadomo pompa została od 1Y .Chodzic chodzi ale nie tak jak by sie chciało .Niskie obroty na zimnym silniku , niebieski dymek , niska kultura pracy no i muł niesamowity (strach wyprzedzać ) .Wiadomo to silnik z bezposrednim wtryskiem jest i potrzebuje elektronicznej pompy a co za tym idzie i komputera sterującego pompa .Wiec moje pytanie czy jest mozliwosc wstawienia komputera sterującego pompą elektroniczną do tego samochodu.Jeżeli tak to od jakiego samochodu najlepiej SDI czy Tdi ? I czy podlączenie komputera wymaga duzo przeróbek ? Prosze o pomoc
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Rozumiem że z silnika turbo zrobiłeś wolnossący? Chyba przy dieslach jest tak samo jak przy silnikach benzynowych - silnik z doładowaniem ma niższy stopień sprężania a tym samym bez doładowania nie będzie jechało jak należy.
Za to pewnie w takiej konfiguracji takim silnikiem zrobi się ze 3 miliony kilometrów.
Z tego co pamiętam jak się daje pompę wtryskową od silnika z bezpośrednim wtryskiem do silnika TDI to trzeba coś przy niej pogrzebać aby dobrze zaczęło działać. Ale jeszcze może się wypowie ktoś bardziej kompetentny w temacie.
Za to pewnie w takiej konfiguracji takim silnikiem zrobi się ze 3 miliony kilometrów.
Z tego co pamiętam jak się daje pompę wtryskową od silnika z bezpośrednim wtryskiem do silnika TDI to trzeba coś przy niej pogrzebać aby dobrze zaczęło działać. Ale jeszcze może się wypowie ktoś bardziej kompetentny w temacie.