Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b4 1Z 1.9TDI ] PROBLEM Z BIEGAMI PILNE

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
tHe_BikSs
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 b4 1Z 1.9TDI ] PROBLEM Z BIEGAMI PILNE

Post autor: tHe_BikSs » 23 gru 2011, 12:13

witam, auto jak wyżej posiadam dozy problem który pojawił się natychmiastowo z niewiadomych przyczyn. Auto jeździło normalnie i skrzynia tez dobrze chodziła, zrobiłem może 30km postawiłem samochód na parkingu-zgasiłem i po 20min odpaliłem.Wciskam sprzęgło i nie chce wejść mi wsteczny bieg,sprawdzam wszystkie po kolei 12-nie wchodzi 34-z trudem weszło a 5i bieg wsteczny bez szans.Pedał sprzęgła jest w normalnym położeniu i działa tak jak być powinno. Chwilę później na odpalonym silniku nie wchodzi żaden bieg.Na zgaszonym wiadomo wszystko jest ok. Nie wiem czy sprzęgło padło czy wysprzęglik i proszę o pomoc. Dodam jeszcze ze musiałem przestawić samochód więc na zgaszonym wrzuciłem wsteczny bieg i wyjechałem na biegu natomiast sprzęgło nie reagowało. Musiałbym przy każdej zmianie biegów odpalać samochód ponownie i ruszać bezpośrednio z biegu a tego nie powinno się robić. Wydaje mi się że jeżeli miałoby paść sprzęgło to chyba najpierw mogłoby się ślizgać i dawać o sobie znać zapachem tak? Może się to wszystko stać od tak? Proszę o pomoc, z góry dziękuje i jeśli coś źle napisałem to przepraszam aż tak do końca się nie znam na tym wszystkim.

Awatar użytkownika
grU
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grU » 23 gru 2011, 12:39

zacznij od sprawdzenia, czy układ jest odpowietrzony, później zobacz wysprzęglik i pompe sprzęgła, jesli nic z tych rzeczy to docisk do wymiany. przerabiałem to u siebie tydzień temu.

tHe_BikSs
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tHe_BikSs » 23 gru 2011, 12:58

A jaki koszt mogłby być tych rzeczy? W razie czego sam docisk trzeba wymienic czy kompletne sprzęgło?

[ Dodano: 2011-12-24, 15:09 ]
do wymiany tarcza, dzieki za pomoc

fx65
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: fx65 » 25 maja 2012, 22:00

ja bym postawił na łożysko igiełkowe, prwadopodobnie mogło powyłamywać igły i dlatego biegi nie wchodzą tak jak powinny tylko , tak jak piszesz

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 25 maja 2012, 22:24

Nie wymieniaj samej tarczy tylko komplet bo będziesz żałował. Dziś tarcza, jutro łożysko, pojutrze docisk a za tydzień uszczelniacz wału.

Awatar użytkownika
bendinger5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bendinger5 » 23 sie 2012, 15:22

witam, Tydzień temu zaczęło mi się coś dziać ze skrzynią, a mianowicie 5-ty bieg ciężko zaczął wchodzić, a teraz bieg wsteczny prawie nie wchodzi, muszę kilkanaście razy próbować go wbić, aż w końcu wchodzi. Nie mam pojęcia co to może być :-( do tej pory nie miałem żadnych problemów ze zmianą biegów. Co robić?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl