[2.0 ABT] dymi na biało, duże spalanie LPG
[2.0 ABT] dymi na biało, duże spalanie LPG
Witam , posiadam audi 80 b4 z silnikiem ABT i 2 letnią instalacją LPG . Ostatnio zauważyłem że znacznie wzrosło mi spalanie ( wcześniej spalanie wahało sie w granicach 10.5 - 11.5 l w cyklu mieszanym) a obecnie średnio pali 15l/100km . Olej normalny, nie ubywa , pod korkiem nie zbiera się śmietana ;P ,płyn też w normie, nie widać w zbiorniku śladów oleju, silnik pracuje normalnie, równo, nie wyczułem utraty mocy, zbiera się bez zarzutów dlatego nie podejrzewam uszczelki pod głowicą, pewności nie mam bo kompresji nie sprawdzałem, już nie wiem w czym tkwi problem. Dodam że bardzo dymi na bialo i wyróżnia się w tlumie . Nie mam pomysłu co to może być, na początku myslałem że wlałem słaby gaz i dlatego dużo spalił, ale zachowuje się tak już od miesiąca , przez ten czas lałem gaz na kilku stacjach i bez zmian. Palec, kopułka,kable, filtr gazu, powietrza - wymienione. Nie wiem jak z sondą Lambda bo jedni piszą że na gazie nie ma wpływu na spalanie, inni że ma .
Z góry dzięki za wskazówki
Pozdrawiam
Z góry dzięki za wskazówki
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 11 lis 2010, 22:23 przez pawel1985, łącznie zmieniany 1 raz.
Wydaje mi się, iż nie ma się czym martwić
U mnie jest podobnie. Zrobiło się zimno to pali więcej. Jak zimny to też sporo pary z wydechu sie wydostaje, jak się nagrzeje to jest już normalnie Jak rano wyjedziesz na ulicę to sporo takich na biało dymiących pojazdów po drogach lata :mrgreen:
Przed pierwszymi chłodami miałem zrobioną regulację gazu więc wszystko jest ok.
Jak masz jakieś podejrzenie to podjedź do gazownika niech zrobi analizę spalin.
U mnie jest podobnie. Zrobiło się zimno to pali więcej. Jak zimny to też sporo pary z wydechu sie wydostaje, jak się nagrzeje to jest już normalnie Jak rano wyjedziesz na ulicę to sporo takich na biało dymiących pojazdów po drogach lata :mrgreen:
Przed pierwszymi chłodami miałem zrobioną regulację gazu więc wszystko jest ok.
Jak masz jakieś podejrzenie to podjedź do gazownika niech zrobi analizę spalin.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Możesz mieć już uszczelniacze zaworów do wymiany, olej spływa zaworami na tłoki i auto razem z paliwem go spala, dlatego dymi. Żeby wymienić te uszczelniacze, trzeba rozpiąć rozrząd i ściągnąć wałek rozrządu, podeprzeć zawory lub ściągać głowicę .
Mogła też polecieć uszczelka pod głowicą, jak masz możliwość to sprawdź ciśnienie w cylindrach ( czasami pierścienie puszczają olej ).
Mogła też polecieć uszczelka pod głowicą, jak masz możliwość to sprawdź ciśnienie w cylindrach ( czasami pierścienie puszczają olej ).
Witam.
Mam taki problem. W zimie jak to w zimie auto kopciło na biało bo para się wydobywa,ale teraz już się zrobiło cieplej i dalej kopci chociaż trochę mniej.Jednak najbardziej mnie nurtuje to,że we wtorek jechałem na pogrzeb i trasa była tam i z powrotem 400km,kopcenia wtedy nie było,ale po powrocie do domu i sprawdzeniu stanu oleju zauważyłem ubytek go tak gdzieś ze 300ml. Dodam,że prędkość była tak przeważnie od 110km/h do 140km/h. Co to może być?
Mam taki problem. W zimie jak to w zimie auto kopciło na biało bo para się wydobywa,ale teraz już się zrobiło cieplej i dalej kopci chociaż trochę mniej.Jednak najbardziej mnie nurtuje to,że we wtorek jechałem na pogrzeb i trasa była tam i z powrotem 400km,kopcenia wtedy nie było,ale po powrocie do domu i sprawdzeniu stanu oleju zauważyłem ubytek go tak gdzieś ze 300ml. Dodam,że prędkość była tak przeważnie od 110km/h do 140km/h. Co to może być?