[All] Amortyzatory GH UWAGA!!!!
GH rozumiem bo to nieznana firma ,ale zgadzam sie z poprzednikami teraz zalewaja nas chiny gratami i nie ma do konca znaczenia jakiej firmy kupisz
u mnie bilstein olejowe padly przy pierwszym slabszym mrozie w tamtym roku mialy ok 3-4 miesiecy chyba.co z tego ze daja gwarancje jak czlowiek nie ma czasu na skladanie reklamacji i czekanie powiedzmy tydzien czasu by uziemnic sobie auto ktore jest non stop potrzebne
sachs olejowe tez mi zdechly wytrzymaly ok 10 miesiecy
teraz jezdze na KYB nie sa moze rewelacyjne ale narazie daja rade rok czasu juz smigam
tak wiec sami widzicie nie ma reguly kiedy i jakiej firmy padna
oczywiscie jazda z glową bez zadnych warjacji itp
u mnie bilstein olejowe padly przy pierwszym slabszym mrozie w tamtym roku mialy ok 3-4 miesiecy chyba.co z tego ze daja gwarancje jak czlowiek nie ma czasu na skladanie reklamacji i czekanie powiedzmy tydzien czasu by uziemnic sobie auto ktore jest non stop potrzebne
sachs olejowe tez mi zdechly wytrzymaly ok 10 miesiecy
teraz jezdze na KYB nie sa moze rewelacyjne ale narazie daja rade rok czasu juz smigam
tak wiec sami widzicie nie ma reguly kiedy i jakiej firmy padna
oczywiscie jazda z glową bez zadnych warjacji itp
ale bzdury
Po pierwsze slepy widać, że nie masz pojęcia, ale nie przeszkadza Ci to wypowiadać się.
Monroe nigdy nie był produkowany w Polsce, marka ta zasłynęła tym, że dobre naście lat temu przyjechały całe wagony amortyzatorów z Chin i były ponad połowę tańsze niż jakiekolwiek inne na rynku wtedy dostępne.
Kayaba: http://www.adpolska.9.ires.pl/pl/wydarz ... /art8.html wystarczy poczytać. A mity o fabryce w Czechach to zachowaj na wieczorne bajki dla dzieci.
A teraz na poważnie. Moja kolejność:
Koni
BOGE
Bilstein (tylko ten made in German)
KAYABA (tylko ta made in Japan)
GH
NK i AL-CO
TOKICO
i dalej typowa chińszczyzna
Magnum (chińskie i dość drogie, ale wyglądają przynajmniej na dobre wykonanie)
KAMOKA
Service Parts
DAICHI
SRL
FAST
KONTAKT
GPD
MAPCO
OPTIMAL
DACO
Posortowałem tą końcówkę według marketingu. Zakładam, żę firma, która bardzie przykłada uwagę do designu, reklamy i ogólnie marki będzie kładła większy nacisk na jakość produktu niż Daceo z garażu.
Dodam, że sam nie jeździłem na wszystkich, więc sporo o kolejności decyfuje tu intuicja. A same marki wybierałem spośród tych najbardziej dostępnych mn. na allegro
Monroe nigdy nie był produkowany w Polsce, marka ta zasłynęła tym, że dobre naście lat temu przyjechały całe wagony amortyzatorów z Chin i były ponad połowę tańsze niż jakiekolwiek inne na rynku wtedy dostępne.
Kayaba: http://www.adpolska.9.ires.pl/pl/wydarz ... /art8.html wystarczy poczytać. A mity o fabryce w Czechach to zachowaj na wieczorne bajki dla dzieci.
A teraz na poważnie. Moja kolejność:
Koni
BOGE
Bilstein (tylko ten made in German)
KAYABA (tylko ta made in Japan)
GH
NK i AL-CO
TOKICO
i dalej typowa chińszczyzna
Magnum (chińskie i dość drogie, ale wyglądają przynajmniej na dobre wykonanie)
KAMOKA
Service Parts
DAICHI
SRL
FAST
KONTAKT
GPD
MAPCO
OPTIMAL
DACO
Posortowałem tą końcówkę według marketingu. Zakładam, żę firma, która bardzie przykłada uwagę do designu, reklamy i ogólnie marki będzie kładła większy nacisk na jakość produktu niż Daceo z garażu.
Dodam, że sam nie jeździłem na wszystkich, więc sporo o kolejności decyfuje tu intuicja. A same marki wybierałem spośród tych najbardziej dostępnych mn. na allegro
jak byś dobrze o Monroe poczytał to fabryka w Polsce powstała na śląsku w Rybniku w 1996 roku jak dobrze pamiętam,- http://www.teleadreson.pl/tenneco-autom ... 7e26b.htmlMały1977 pisze:Po pierwsze slepy widać, że nie masz pojęcia, ale nie przeszkadza Ci to wypowiadać się.
Kayaba: http://www.adpolska.9.ire...dukty/art8.html wystarczy poczytać. A mity o fabryce w Czechach to zachowaj na wieczorne bajki dla dzieci.
i produkują tam amorki jak również tłumiki do aut na 1sze montaże w 2000r w gliwicach też powstała filia - http://www.tenneco.gliwice.pl/page.php?page=page&id=1
kayaba ma również fabryki w europie gdzie pisze otym na swojej stronie np czechy - http://www.kayaba.fr/kyb-poland/news-in ... setFrom=10
więc zanim kogoś obrazisz ze niema pojęcia to sam się dokształć wiedzą a google nie boli
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Polecam amortyzatory KAYABA
WITAM
Ja jeżdżę na amortyzatorach z firmy Kayaba i nie narzekam. Na przodzie mam takie KAYABA 665030 , są to amortyzatory olejowe i bardzo dobrze noszą (płynnie w porównaniu do gazowych) . Przy wymianie amortyzatorów należy pamiętać o wymianie osłon i odbojów polecam TAKIE
Ja jeżdżę na amortyzatorach z firmy Kayaba i nie narzekam. Na przodzie mam takie KAYABA 665030 , są to amortyzatory olejowe i bardzo dobrze noszą (płynnie w porównaniu do gazowych) . Przy wymianie amortyzatorów należy pamiętać o wymianie osłon i odbojów polecam TAKIE
Witam .Jestem przed wymianą amorków przednich w mojej b4 1.9 tdi,i chciałem kupić te amorki HB z internetu ,ale znajomy powiedział mi że lepiej kupić urzywke oczywiście po sprawdzeniu niż takie tanie nowe bo pewnie jest to chinszczyzna i raczej szybciej poleą niż używka.Co radzicie Panowie .pozdrawiam
- M@rcus
- Forum Audi 80
- Kontakt:
U mnie KYB w b3 wytrzymały niecały rok, po czym zareklamowałem i odwalili mi reklamację że niby zły montaż itp. zrobiłem dym w firmie i oddali kase, pojechałem kupiłem GH i latałem jeszcze 1,5r. i było ok i tak sprzedałem, w a4 zmieniłem tył amorki na GH i wytrzymały 2 lata i 4 miesiące. (1 się wylał)Sztuka kosztuje 55zł. Wymieniam sam więc koszty dodatkowe odpadają, według mnie są ok. Co by nie było ojcu w golfie też wrzuciłem je i wytrzymały ponad 2 lata. Stwierdzam że nie opłaca mi się inwestować w firmówkę i potem i tak padną bądź będą odwalać reklamacje. GH wywalam na złom i wkładam nowe.